Penkiasdešimtmetį Kongui primins džiazo ordinas

Nors kviesdamas į savo 50-metį Vytautas Grubliauskas-Kongas buvo prašęs nenešti jam dovanų, norinčiųjų jį pasveikinti eilė nusidriekė per visą Klaipėdos dramos teatrą.

Pamatęs tokį gausų sveikinančiųjų būrį, jubiliatas – garsus uostamiesčio džiazo muzikantas, Klaipėdos pilies džiazo festivalio globėjas, Klaipėdos universiteto docentas, Seimo narys V. Grubliauskas, kuriam penkiasdešimt sukako praėjusį penktadienį – kiek sutriko.

Vieną originaliausių dovanų įteikė Klaipėdos džiazo klubo nariai. Daug metų klubui vadovavęs V. Grubliauskas pasipuošė specialiu užsakymu pagamintu džiazo ordinu, ant kurio pavaizduota Kongo galva – klubo simbolis.

Jubiliejinis vakaras buvo kupinas smagių netikėtumų. Svečiams šmaikščiai nupasakota V. Grubliausko gyvenimo istorija, pradedant gimimu gimdymo namų koridoriuje ir baigiant iškovotais muzikiniais pasiekimais.

Koncertą vedė, kaip buvo pristatyta, „dvi Kongo pusės”: džiazuojanti ir jaunatviška žmona Inga Grubliauskienė bei sceninę patirtį bei meninę jėgą simbolizuojantis aktorius Vytautas Paukštė.

Susirinkusieji sužinojo, kad V. Grubliausko meninio kelio pradžia prasidėjo 1968-aisiais berniukų chore „Gintarėlis”. Ten jaunasis Vytautas ne tik dainavęs, bet ir pradėjęs groti trimitu. Tiesa, choro vadovams teko Vytautą įkalbinėti groti šiuo instrumentu, nes jį patį labiau traukė akordeonas. Jubiliejaus proga V. Grubliauskas vėl grojo kartu su „Gintarėliu”.

Vėliau muzikiniai ieškojimai V. Grubliauską atvedė į tuometinės 4-osios vidurinės mokyklos estradinį ansamblį, kuriame Kongas brazdino gitarą ir dainavo. Tuos laikus atspindėjo Dramos teatro scenoje pasirodęs nepakartojamas muzikinis ekspromtas – „Forever Young Band”.

Tarp grupės narių buvo PET granulių gamyklą Rimkuose valdančios bendrovės „Neo Group” vadovas Andrius Pečkys ir kabelinės televizijos „Balticum” programų direktorius Vladas Straupas – „The Beatles” dainą „Yesterday” atlikusio kolektyvo sudėtis buvo tokia netikėta ir tiek nedaug bendra turinti su muzika, kad žiūrovai nesulaikė šypsenų.

O dar labiau publika lūžo juoku, kai V. Grubliauskas uždainavo su savo buvusiu muzikos mokytoju, dabar žinomu dainininku Simonu Donskovu. Pasirodo, tą pačią dainą Vytautas, tuomet dešimtos klasės mokinys, traukdavęs restorane „Bildukas”. Už šiuos darbelius S. Donskovas prisipažino vos neišlėkęs iš mokyklos…

Taip pat V. Grubliauską sveikino buvęs kolega „Nerijoje” Stasys Povilaitis, Karinių jūrų pajėgų orkestras, kuriame Kongas taip pat grojo, pirmasis džiazo mokytojas Pranas Narušis ir daugybė kitų buvusių ir esamų kolegų, bičiulių ir auklėtinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Penkiasdešimtmetį Kongui primins džiazo ordinas"

  1. Algiux

    Et,be pilietinės iniciatyvos Kvietinių kaimo bendruomenė neišnaudoja puikios galimybės savo „vasiukus”išgarsinti pasaulyje…nesurengia jokio džiazo vakarėlio (ar mažo kamerinio festivaliuko Kvietiniuose,kur gyvena Kongas).Puikiausia idėja.Pirmyn „runkeliai”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.