Garsiausia pasaulio pelė

Jei esate gimęs lapkričio 18-ąją, galite visiems girtis, kad jūsų gimtadienis kartu su Peliuku Mikiu. Garsiausia pasaulio pelė šiemet šventė savo 78-ąjį gimtadienį.

1928-ųjų lapkritį Peliukas Mikis išvydo pasaulio šviesą, pasirodydamas trumpo metražo animaciniame filme. Dabar garsiausias Walto Disney personažas iš pradžių nebuvo mėgstamiausias jo autoriaus. Animatorius buvo sugalvojęs ilgaausį lapiną Osvaldą, kuris turėjo sužavėti žiūrovus. Tačiau kūrėją W.Disney apgavo bendradarbiai, pasisavindami šį piešinį. Nepakentęs tokios vagystės, Waltas išėjo iš firmos ir mėgino laimę kitur.

Nusivylęs, kad neteko Osvaldo, Waltas sunaikino visus savo piešinius ir jau norėjo atsisakyti buvusių svajonių. Tačiau vieną dieną, su žmona grįžtant iš verslo kelionės, animatoriui kilo mintis apie peliuko piešinį, mat prisiminė peles, šmirinėjančias jo biure. Iš pradžių sugalvojęs Mortimerio vardą pelei, vėliau sutiko su žmonos pasiūlymu naująjį piešinį pavadinti Mikiu.

Nuo tada W.Disney ėmė svajoti apie nuosavą animacijos studiją.

Per karą dingusi Mikio uodega

Iš pradžių peliukas atrodė kitaip nei tas, kurį matome dabartiniuose animaciniuose filmuose. Jį dailininkas nupiešė su milžiniškomis akimis, ilga uodega ir didele galva. Be to, jis neturėjo baltų pirštinių. Tačiau kaip ir dabar, tada jo niekas neįsivaizdavo be raudonų kelnių, papuoštų baltomis sagomis, ir didelių batų.

Tačiau pirmajame filmuke „Vilis iš garų laivo” („Steamboat Willie”) Mikis neprimena to gerojo animacinio herojaus, kurį šiais laikais kuria W.Disney kompanija. Po to, kai Mikis grojo karvės dantimis, o iš ožkos uodegos buvo pasidaręs muzikinės dėžutės rankenėlę, W.Disney biurą užtvindė laiškai rūpestingų tėvų, kurie prašė pelę kurti mielesnę ir švelnesnę.

Tad autorius nusprendė apraminti savo kūrinį: patobulino tiek Mikio išvaizdą, tiek charakterį. Beje, su laiku vis mažėjo ir peliuko uodega, kol per Antrąjį pasaulinį karą jos apskritai nebeliko. Ne ne, jos nenunešė joks kulkosvaidis. Paprasčiausiai pigiau buvo jos nepiešti. Tiesa, per šį karą peliukas beveik pats kariavo – Mikio vardas buvo pavartotas kaip slaptos misijos kodas.

Savybės lyg paties W.Disney
Peliukas Mikis niekada nebuvo labai juokingas herojus. Jo kūrėjai jį mieliau vaizdavo kaip mielą, draugišką ir protingą pelę, kuri nieko nedaro be reikalo. Šias savybes Peliukui Mikiui paskolino pats W.Disney, kuris nepasižymėjo ypatingu humoru, tačiau kūrė šį herojų tarsi žmogų – matyt, tai pirmasis istorijoje peliukas, valęs mašiną ar dirigavęs orkestrui.

Mikio kompanija – širdies draugė Mini, kartu pasirodžiusi jau pirmajame filmuke, šuo Plutas ir geras draugas Gufis.

Ilgainiui peliukas Mikis buvo nustumtas į trečiąją populiariausių pasaulio animacinių filmų vietą. Jį pralenkė ančiukas Donaldas ir kiškis Kvanka („Bugs Bunny”). Tačiau nenusileido niekam ir tebėra garsiausia pasaulio pelė bei W.Disney kino studijos simbolis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Garsiausia pasaulio pelė"

  1. Tomas

    Wolto Disnėjaus filmukai jėga

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.