Genutė Petronienė, psichologė: „Paryškintas graudulys”

Kodėl žmonės eina į televizijų laidas pasakoti savo bėdų? Gali būti įvairūs motyvai: noras išgarsėti bet kokia kaina, noras gauti finansinę paramą, noras atkeršyti kitiems girdint, viltis gauti paguodos, palaikymo, kad esi teisus. Gal rečiau – išspręsti tokią sunkią situaciją, kai jau nebėra ko prarasti.

Dažniausiai tokių laidų dalyviai – paprasti žmonės tiek pagal intelekto lygį, tiek pagal pasaulio suvokimą. Nemato nei visuomenės, nei žmogaus psichologijos sudėtingumo, o neretai iš viso skirsto žmones ir jų poelgius į „juoda-balta”, nenori suprasti, bet greiti pasmerkti, tiki stebuklingu išsigelbėjimu, princu ant balto žirgo. Manau, jiems svarbūs materialiniai interesai, taip pat kitų žmonių nuomonė, įvairūs primityvūs stereotipai, pavyzdžiui, jog moteris ir vyras niekada nebūna tik draugai. Ir beveik nė vienas jų nesuvokia, ką apie juos gali pagalvoti tokie įvairūs TV žiūrovai, kitaip tikrai neišklotų savo asmeninių bėdų visuotinai svarstyti.

Televizijos kurti paguodos laidas suinteresuotos, nes žino, jog žmonės tai žiūri taip pat, kaip ir meksikietiškus serialus. Televizijos tik paryškina graudulį. Gerinti kanalo įvaizdį nėra labai svarbu, o noras padėti – pats menkiausias komercijoje, nors gali būti ir išimčių.

Ar tokios laidos gali nuteikti pesimistiškai, neva viskas aplinkui – vien blogai? Manau, kad taip. Aš pati šių laidų nežiūriu, nes jose pamatau, kiek žmonių Lietuvoje gyvena nesivadovaudami sveiku protu, kiek juose daug primityvių neigiamų jausmų, dėl kurių neįmanoma rasti kaltų.

Tokių pagalbos ir paguodos laidų bei akcijų veiksmingumu taip pat abejoju. Kad žmogus pradėtų gyventi geriau, jis turi pasikeisti pats, o tam reikia milžiniškų pastangų. Nebent tokia laida ir pažįstamų atsiliepimai po jos gali paveikti žmogų kaip šokas, po kurio jis pasiryš ką nors keisti – tarkime, nebegerti. Finansinė parama, gauta iš televizijų ir jų žiūrovų, retai tegelbsti, išskyrus ligos ar stichinės nelaimės atvejus. O jei žmogus nemokėjo užsidirbti, tai ir nemokės. Giminaitis, kuris daug metų negalėjo atleisti, gali pradėti vėl bendrauti, bet santykių problemos liks.

Bet svarbiausia, kad tokia greitai gauta parama visai negarantuoja, kad žmogus gyvens laimingiau. Gal tiesiog kitaip.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.