Turizmas: į Lietuvą – tiesintis nosies

Vis dažniau turistai užsuka ne pasižvalgyti po šalį, o atgauti jėgų ar pataisyti kūno formų

Kaip grybai po lietaus dygstančių sveikatingumo kompleksų, prie viešbučių kuriamų SPA centrų duris vis dažniau varsto įvairių negalavimų kamuojami užsieniečiai. Į Lietuvą jie vyksta gydytis, nes čia pigu, o paslaugos geros kokybės.

Anot Svetlanos Kavinos, NORTHWAY medicinos centrų rinkodaros direktorės, jų centruose per savaitę apsilanko bent trys keturi medicinos turistai. „Panašiai kas antrą savaitgalį sulaukiame turistų grupių, atvykstančių pasimėgauti SPA procedūromis. Neretai tai būna savaitgaliui į Lietuvą pasiausti atvykę svečiai iš Didžiosios Britanijos ar Airijos, kuriems sveikatingumo procedūras užsako kelionių agentūros”, – pasakojo Kavina. Kaip ji sakė, iš užsienio atvykstančius turistus taip pat domina odontologija, chirurgija, medicininė reabilitacija.

Poreikiai skiriasi

„Reabilitacija labiausiai domisi anglai, švedai, lenkai, rusai ir baltarusiai. Pastariesiems Lietuva – užsienis Vakaruose, o mūsų chirurgai jau iš anksčiau žinomi kaip puikūs specialistai. Rusai ir baltarusiai nemato tikslo vykti gydytis į Vokietiją, kur ta pati paslauga brangiau kainuoja. I Lietuvą juos dar vilioja ir galimybė lengvai susišnekėti rusiškai. Vokiečiai į filialą Kretingoje atvyksta pasidaryti tyrimų. Anglai ir skandinavai Lietuvą renkasi dėl mažesnių kainų, kurios skiriasi du ar tris kartus”, – aiškino Kavina.

Inga Malinauskienė, „Baltijos ir Amerikos klinikos” vadovė, pridūrė, kad anglus ir skandinavus gydytis į Lietuvą gena ir ilgos eilės šių valstybių gydymo įstaigose. Malinauskienės teigimu, užsieniečiai į Lietuvą atvyksta ne tik atsigauti SPA ar dėl nesudėtingų chirurginių operacijų. Svečiai iš kitų šalių Lietuvoje ryžtasi ir sudėtingoms procedūroms, tarkime, klubo sąnario operacijai, o plastinės operacijos populiariausios tarp užsienyje gyvenančių lietuvių.

Užsieniečiams – brangiau

Kavinos teigimu, nors kai kuriose gydymo įstaigose paslaugų kainos užsieniečiams ir lietuviams nediferencijuojamos, esama klinikų, kurios iš užsienio klientų už paslaugas ima daugiau pinigų. Anot pašnekovės, būna, kad suma už procedūrą nustatyta vienoda, tik skiriasi valiuta, kuria atsiskaitoma: lietuvis susimoka litais, užsienietis – eurais ar doleriais.

Malinauskienės vadovaujamoje įstaigoje kainos lietuviams ir užsieniečiams skiriasi apie 10 procentų. „Tai natūralu, nes užsieniečiui reikia skirti daugiau dėmesio, daugiau vargti norint susipažinti su jo ligos istorija, pasirūpinti paciento apgyvendinimu”, – didesnę kainą grindė Malinauskienė.

Tačiau kainos medicinos turistų negąsdina. Pašnekovės pažymėjo, kad užsieniečiai savo sveikatai skiria kur kas daugiau dėmesio negu lietuviai. Tad svečiai iš kitų šalių į Lietuvą atvyksta ne tik operuotis, bet ir dėl tyrimų. „Ypač pinigų neskaičiuoja sveikatos draudimą turintys užsieniečiai. Draudimo įmonė jiems padengia visas su sveikatos priežiūra susijusias išlaidas. Pacientai naudojasi situacija ir stengiasi išbandyti kuo daugiau procedūrų”, – sakė Kavina.

Perspektyvi veikla

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė teigė, kad Lietuvoje nestinga turistų, kurie į šalį atvyksta tik pailsėti sveikatingumo centruose. Šioje rinkoje aktyviausi yra baltarusiai. Dilkienės teigimu, Lietuvoje perspektyvios SPA paslaugos. Mat užsienyje nestinga turistų, kurie domėtųsi būtent sveikatingumo paslaugomis. „SPA centruose teikiama vis įvairesnių paslaugų, o klientai, net ir pamažu kylant procedūrų kainoms nevengia jų užsisakyti daugiau”, – teigė Dilkienė.

Tačiau pašnekovė pabrėžė, kad ne visi sveikatingumo centrai žada greitą pelną. „Sunkiai tikėtina, kad Vilniuje, kuriame lankosi daug verslininkų, bus populiarus viešbutyje įkurtas SPA. Vargu ar darbo reikalais atvykusi verslininkė ras laiko grožio procedūroms. Patys sostinės gyventojai mieliau lankosi sveikatingumo centruose, kuriuose galima rasti baseiną ir sporto salę, bet ne SPA centre, įkurtame viešbutyje, – kalbėjo Dilkienė. – Kur kas greičiau pelno ima duoti kurortiniuose miestuose įkurti SPA centrai, į kuriuos turistai vien tam ir atvyksta, kad pasinaudotų šia paslauga”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.