Pabrangusią šilumą kompensuos savivaldybė

Už gruodį ir kitus šio šildymo sezono mėnesius Vilkaviškio rajono gyventojai, kurių būstai šildomi centralizuotai, už šilumą mokės kiek mažiau, negu yra nustačiusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija

Susidariusį skirtumą iš rajono biudžeto nutarė padengti Vilkaviškio rajono taryba. Nuo rugsėjo Vilkaviškio rajone buvo patvirtinta viena didžiausių centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje. Ji be pridėtinės vertės mokesčio siekė 19,33 cento už kilovatvalandę suvartotos šilumos energijos.

Pasak Vilkaviškio rajono vicemero Jono Meškausko, toks daugiau kaip 30 proc. kainos šuolis, palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, jiems sukėlė įvairių įtarimų, kuriuos turės išsklaidyti dabar atliekamas kainos pagrįstumo auditas. Kol tai įvyks, nuo gruodžio kas mėnesį iš rajono savivaldybės biudžeto bus dengiama 50 proc. pabrangimo kainos.

„Rajono taryba patvirtino socialinės paramos programą, kuri prireikus leidžia subsidijuoti dalį gyventojams gyvybiškai svarbių paslaugų. Šiuo atveju taip ir yra”, – teigė vicemeras. Pasak jo, kas mėnesį mokesčio už šilumą subsidijai rajono biudžete teks rasti apie 100 tūkst. litų. Tikimasi, kad iš viso subsidijai per šį šildymo sezoną – gruodį-kovą iš rajono biudžeto teks skirti apie 420 tūkst. litų.

Dalį šilumos kainos kompensuojant iš rajono biudžeto, gyventojams suvartotos kilovatvalandės kaina, su pridėtinės vertės mokesčiu, nuo 20,3 cento sumažės iki 17,46 cento.

„Manome, kad tai gali būti ta kaina, kurią ir turėjo tvirtinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija centralizuotai šilumą tiekiančiai „Litesko” įmonei”, – LŽ minėjo Meškauskas, prasitardamas, jog susidaryti tokią prielaidą leidžia jau pradėtas šilumos kainų auditas. Jis turėtų būti baigtas vasarį. Jei pasitvirtins įtarimai, kad šilumos kaina buvo padidinta 31 proc. ne visiškai pagrįstai, anot Meškausko, neliks nieko kita, tik kreiptis į Komisiją, kad kaina būtų perskaičiuota, o jei reikės, teks kreiptis net į teismą.

Nuo šiol Vilkaviškio bei rajono gyventojai mažiau mokės ir už centralizuotai į jų būstus tiekiamą šaltą vandenį – rajono taryba nutarė padengti visą jo pardavimo kainą. Pardavimo kaina, kitaip dar vadinama abonentiniu mokesčiu, vienam butui ar namui siekia nuo 0,57 lito iki 3,43 lito, nelygu kur sumontuotas vandens skaitiklis. Apytiksliai kas mėnesį šioms subsidijoms iš rajono biudžeto teks atseikėti po 20 tūkst. litų.

Kaip LŽ sakė Vilkaviškio rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėja Ina Blauzdžiūnienė, subsidijuoti vandens pardavimą gyventojams ryžtąsi dėl to, kad pagrindinis šalto vandens tiekėjas – „Vilkaviškio vandenys” kol kas nėra pajėgus tinkamai eksploatuoti vandens apskaitos prietaisus – kas dveji metai atlikti jų metrologinę patikrą, keisti pasenusius skaitiklius naujais. Iš viso tokių vandens apskaitos prietaisų gyventojų būstuose yra apie 12 tūkstančių. „Tai savotiška kompensacija gyventojams už galimus nepatogumus ir nesusipratimus”, – sakė Blauzdžiūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.