“Vasiukų” Kaune kol kas nebus

Miesto politikai pristabdė šimtais milijonų litų vertinamus, prieštaraujančius įstatymams projektus

Vakar patvirtintame 2006-2008 metų Strateginiame veiklos plane neliko bene daugiausiai abejonių kėlusių projektų, kurių vertė – ne vienas šimtas milijonų litų.

„Kai buvo tvirtinamas Kauno 2005-2015 metų strateginis planas, jutome „vasiukų” dvelksmą. Šis pojūtis šiemet dar labiau sustiprėjo. Tenka pripažinti, kad priemonių planą labiausiai koregavo kai kurie politikai, o aktyviausias buvo miesto Tarybos narys Gediminas Petrauskas ir jo kompanija. Būtent dėl šių projektų ir kilo daugiausiai abejonių”, – teigė Strateginio planavimo ir investicinių projektų koordinavimo komisijos narys Rimantas Mikaitis.

Išbraukė 9 projektus

„Kauno diena” jau rašė, kad atlikę projektų analizę Savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus specialistai pasiūlė į prioritetinį sąrašą neįtraukti 12 projektų. Dauguma jų prieštarauja šiuo metu galiojantiems teisės aktams.

Šias atmestas vizijas ypač aktyviai rėmė Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pirmininkas Algirdas Avižienis bei komiteto narys G.Petrauskas.

Vakar Kauno politikai, nepaisydami Miesto plėtros ir ekologijos komiteto prieštaravimų, nusprendė iš 2006-2008 metų strateginio veiklos plano išbraukti 9 projektus. Tolimesnė jų ateitis priklausys nuo teisės aktų. Miesto Tarybos nariai taip pat užsiminė, kad reikia peržiūrėti ir 2005-2015 Kauno strateginį planą bei dalies projektų atsisakyti.

Po vakarykščio sprendimo artimiausių metų vizijoje neliko Kauno žiedo, logistikos centro, Palemono stoties šaudyklinių traukinių terminalų, tarptautinio oro uosto, patvankų, Petrašiūnų uosto, municipalinių namų Aleksote bei kitų projektų.

Reikalavo nepaisyti įstatymų

Dar praėjusiais metais miesto Taryba įpareigojo Savivaldybės administraciją rengti Nemuno patvankų detaliuosius planus. Į vakarykštį posėdį bandyta įtraukti sprendimo projektą, kad būtų pakeistas Bendrasis planas. Tačiau politikai šio klausimo net nesvarstė.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus Nemune patvankas statyti draudžiama. Tačiau miesto Tarybos narys G.Petrauskas vakar priekaištavo Savivaldybės administracijai, kad ji iki šiol nepradėjo rengti detaliojo plano. „Kitame posėdyje mes dar grįšime prie šio klausimo”, – tikino politikas.

Specialistai kol kas neturi vieningos nuomonės, kaip pastatytos patvankos paveiktų Nemuno krantus. Kai kurių hidrologų nuomone, patvankų projektas netikslingas ir sunkiai įgyvendinamas.

Pasigedo konkretumo

Kalbinti politikai atkreipė dėmesį, kad įvairiems strateginiams projektams ir galimybių studijoms rengti šią kadenciją atseikėta šimtai tūkstančių litų. Nemaža dalis jų skirta su G.Petrausku siejamai viešajai įstaigai „Kauno nova”.

„Daug lėšų ir jėgų skirta garvežio švilpuko garui, bet ne konkretiems darbams. Galimybių studijas reikia rengti, tačiau negalima vien tuo apsiriboti. Kol kas matome vos vieną realesnį projektą – „Technopolio”. Apie kitus girdime tik tuščias kalbas”, – teigė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

„Negalima leisti, kad vienas komitetas ar keli jo nariai visus šokdintų. Manau, kad kai kuriems politikams buvo per daug nuolaidžiaujama, todėl miesto Strateginis planas buvo tapęs jų įkaitu. Jeigu atvirai, iš G.Petrausko sukurtų vizijų kol kas jokios naudos nematau”, – sakė R.Mikaitis.

G.Petrauskas vakar teigė nesureikšminantis, kad į prioritetinių projektų sąrašą nepateko 9 jo globoti projektai. Politikas įsitikinęs, kad ateityje jie vis tiek bus įgyvendinti.

Administracija jautė spaudimą

Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius teigė, kad trimečiame plane liko projektai, kuriems bus skirtas išskirtinis dėmesys. „Pagrindiniame Strateginiame plane gali būti įvairių vizijų, tačiau planuodami darbą trejiems metams turime atsižvelgti į realybę. Savivaldybė gali veikti tik savo kompetencijos ribose. Negalime vykdyti neteisėtų kai kurių politikų reikalavimų”, – teigė S.Lukošius.

Jis priminė, kad svarstant Kauno strateginį planą buvo pateiktas ir alternatyvus variantas. „Tuomet sulaukiau nurodymo neimprovizuoti ir skyriaus parengtos alternatyvos buvo atmestos. Projektai, kurie dabar kelia daugiausia ginčų, buvo įtraukti Miesto plėtros ir ekologijos komiteto iniciatyva”, – teigė vedėjas.

Paklaustas, ar vakar atmesti 9 projektai ateityje bus įgyvendinami, S.Lukošius sakė, kad tai priklausys nuo teisinių aktų. „Jeigu įstatymai bus pakeisti, kai kuriuos projektus bus galima svarstyti”, – sakė Strateginio planavimo skyriaus vedėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.