Valdininkas stengėsi dėl žmonos darbo sąlygų

Ūkio ministerijos sekretorius, naudodamasis savo pareigomis ir galiomis, įdėjo nemažai pastangų, kad valstybės lėšos pasiektų žmonos vadovaujamą akių ligų skyrių

Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas gali pretenduoti į rūpestingiausio vyro titulą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus rūpindamasis žmonos Salomėjos Ignotienės darbo patogumu.

VTEK vakar konstatavo, kad Ignotas darė poveikį Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės (VUVL) vadovams, kad dalis lėšų, šiai gydymo įstaigai skirtų energijos taupymo projektui įgyvendinti, atitektų skyriui, kuriam vadovauti buvo paskirta Ignotienė.

Pats valdininkas nesutinka su etikos sargų sprendimu ir ketina jį skųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Tą jis gali padaryti per mėnesį.

Medžiagos pakako

Tyrimą dėl galimo interesų konflikto VTEK pradėjo gavusi medžiagą iš Ūkio ministerijos apie pradėtus ir baigtus sekretoriaus Ignoto veiklos patikrinimus.

Tokią informaciją komisijai privalo pateikti visos valstybinės įstaigos, įtarusios Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimus.

Po kurio laiko VTEK gavo dokumentus iš Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos apie atliktą ikiteisminį tyrimą. Kadangi nerasta įrodymų apie baudžiamosios veikos padarymą, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o VTEK buvo paprašyta įvertinti surinktus įrodymus ir pateiktą medžiagą.

Lėšos – ne pagal paskirtį

2004 metais Ūkio ministerijos komisija, kuriai vadovavo tuometinis ministras Petras Čėsna, energijos taupymo projektui įgyvendinti VUVL skyrė 1 mln. 50 tūkst. litų. Ignotas buvo tos komisijos narys.

Beje, Valstybės kontrolė nustatė, kad toli gražu ne visos lėšos iš to daugiau kaip milijono litų ligoninėje buvo panaudotos pagal paskirtį. Maža to, 70 proc. jų išleista kitoms reikmėms. Iš šios dalies atgnybtas ir nemenkas gabalas akių ligų skyriui, kuriam vadovauti buvo paskirta Ignotienė, įrengti.

Kaip LŽ sakė VTEK vadovė Jolanta Petkevičienė, komisija vertino Ignoto veiksmus, kuriais buvo daroma įtaka VUVL vadovams paramos lėšas panaudoti ne pagal paskirtį, t. y. akių ligų skyriui įrengti.

Darė spaudimą

Pasak Petkevičienės, ikiteisminio tyrimo dokumentai liudija, kad Ignotas įtaką bei spaudimą ligoninės vadovams darė ir skambindamas, ir pats atvykdamas pasikalbėti. „Iš užuominų galima suprasti, kad nuo pat pradžių medikams buvo aiškinama, kad dalis lėšų turės būti skirta akių ligų skyriui”, – sakė VTEK vadovė.

Valstybės kontrolė pažymėjo ir dar vieną dalyką – kad tvarka, pagal kurią Ūkio ministerijoje buvo priimamos paraiškos gauti paramą, nebuvo visiems vienoda. „Iš pateiktos medžiagos matyti, kad apie galimybę gauti paramą ligoninės vadovai sužinojo būtent iš Ignoto”, – sakė Petkevičienė.

Sekretorius gudravo

Ignotas vakar LŽ teigė nesutinkąs su tarnybinės etikos sargų sprendimu, nes tam jų tvirtinimui nesą pagrindo. „Ne aš vienas skyriau lėšas, o ūkio ministro vadovaujama komisija. Mano žmona tuomet VUVL dar nedirbo, tik po aštuonių mėnesių ten perėjo iš Misionierių ligoninės”, – sakė sekretorius.

Pagal restruktūrizacijos planą sostinės Misionierių ligoninės vaikų akių ligų skyrius į VUVL buvo perkeltas 2005 metais. Anot Ignoto, tuomet Ūkio ministerija paramą skyrė penkioms ligoninėms, o iš viso šalyje – 80. „Ar tai reiškia, kad negalėjome skirti, nes kažkurioje jų dirbs mano žmona? Jei būčiau žinojęs, kad ją perkels, būčiau nusišalinęs ir nebalsavęs”, – teigė sekretorius.

Čia pareigūnas šiek tiek gudravo. Pasak Petkevičienės, sveikatos apsaugos ministras Misionierių ligoninės restruktūrizavimo planą skaidymo būdu patvirtino dar 2003 metais. „Tad sakyti, kad nežinojo, gal nederėtų – juk su žmona namie paprastai pasikalbama”, – sakė VTEK vadovė.

Be to, Ignotas neigė ir tai, kad pinigai panaudoti ne pagal paskirtį. Jo tvirtinimu, Ūkio ministerija turi komisijos išvadą, kad VUVL tuos pinigus energijos taupymui ir panaudojo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.