Seime – triukšmingas dviejų ambasadorių skyrimas

Trys parlamentarai nesėkmingai priešinosi Turniškių skandale minimo Edmino Bagdono skyrimui ambasadoriumi Baltarusijoje

Intrigomis apaugusioje ambasadorių skyrimo istorijoje Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra įveikė kelių Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narių statomus barjerus.

Prieš porą savaičių žlugus Edmino Bagdono ir Audriaus Brūzgos skyrimui į ambasadorius Baltarusijoje ir JAV, vakar komitetas susitelkė ir palaimino tokį URM pasirinkimą. „Ačiū Dievui, ambasadorius turėsime. Pakankamai aktualią problemą išsprendėme”, – po nelengvo posėdžio džiaugėsi URK vadovas Justinas Karosas.

Jau prisikentėjo?

Daugiausia iečių vakar sulaužyta dėl Bagdono kandidatūros. Trys Seimo nariai priešinosi, kad buvęs prezidento patarėjas išvyktų dirbti į Minską.

Konservatoriai Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris ir liberaldemokratas Dailis Barakauskas išplatino atskirąją nuomonę, „Bagdono kandidatūra atstovauti Lietuvai Baltarusijoje prieštarauja Diplomatinės tarnybos įstatymo 18 straipsnio 2 punkto nuostatai, kad diplomatu gali tapti tik nepriekaištingos reputacijos pilietis”.

Seimo nariai priminė, kad dar spalio pabaigoje 100 parlamentarų pritarė Turniškių komisijos išvadoms, kuriose konstatuojama, jog Bagdonas pakenkė institucijos, kurioje dirbo, autoritetui.

Ažubalis perskaitė šį tekstą posėdyje dalyvavusio Bagdono akivaizdoje. „Jam turėjo būti nejauku”, – pasakojo šaltinis iš URK.

Tačiau Bagdonui drąsiau jaustis padėjo kitoje barikadų pusėje stovintys parlamentarai. Palaikymo susilaukė komiteto vadovo socialdemokrato Karoso mintis, kad iš prezidento patarėjo pareigų atsistatydinęs Bagdonas savo jau atkentėjo.

„Per Zingerio plauką”

Tiesa, pasipriešinimo frontas vakar buvo „nukraujavęs” – nedaug trūko, kad uždaras posėdis būtų baigęsis be atskirosios nuomonės.

Per posėdį Ažubalio parengtą dokumentą pasirašė tik Barakauskas. O norint išreikšti atskirąją nuomonę reikia mažiausiai trijų balsų.

Ažubalį buvo išgąsdinęs bendražygis Zingeris. Jis tik po posėdžio pasirašė dokumentą, akivaizdžiai įsiutindamas Ažubalį. Negana to, jis prie savo parašo suraitė pastabą: „Manau, kad E.Bagdonas yra Lietuvos patriotas”.

„Geriau taip, negu nieko”, – jau aprimęs LŽ sakė Ažubalis.

Kiti komiteto nariai juokavo, kad amžinai į anekdotines situacijas patenkantis Zingeris buvo beperpildąs partiečio kantrybės taurę. „Principus pavyko parodyti per Zingerio plauką”, – juokėsi URK nariai.

Pavyzdingi pavaduotojai

Vakarykštis URK posėdis išsiskyrė dar vienu dalyku – jame kaip niekada daug dalyvavo ne komiteto narių, o juos pavaduojančių frakcijų bendražygių. „Dar neteko dalyvauti tokiame posėdyje, kur būtų tiek daug ne tikrųjų narių, o juos pavaduojančių”, – pastebėjo Barakauskas.

Ažubaliui ypač nepatiko, kad vietoj Vaclavo Stankevičiaus į posėdį atvyko buvęs URM vadovas socialliberalas Antanas Valionis. „Negražiai atrodo, kai esant tokiai įtampai posėdyje reiškiasi buvęs ministras, kuriam vadovaujant ir sukurtos ambasadorių skyrimo ydos”, – sakė jis.

Prezidento simpatikai

Ažubalis toliau kritikavo URM taikomą „amžinų ambasadorių” praktiką. Parlamentaras pasigenda rotacijos principo taikymo.

Jis LŽ piktinosi, kad URM netgi strategijoje rotaciją įvardija kaip „silpnybę”, nors dauguma Vakarų valstybių stengiasi, kad po ambasadoriavimo kadencijos diplomatai grįžtų į tėvynę, neatitrūktų nuo valstybėje vykstančių procesų.

Politikams keista, kodėl tokioje svarbioje ambasadoje kaip JAV, jau keli mėnesiai nėra ambasadoriaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.