Dokumentinis filmas „Fidelis Kastro: žmogus ir mitas” – šeštadienį per Viasat History

Vilkintis karinę uniformą ir vadovaujantis demonstracijoms Kastro įkūnija tikrą amžinos revoliucijos simbolį. Tiesa, kartą asmeninis patarėjas įtikino revoliucijos vadą, kad reikėtų pasirodyti ir apsivilkus paprastą kostiumą. Tačiau net vilkinčio civiliais drabužiais Kastro kalbos, trunkančios keletą valandų, liko tokios pats aistringos ir uždegančios, o jų pasiklausyti vis dar susirenka milžiniškos minios.
Kastro teigia, kad jis nepritaria ir nepropaguoja asmenybės kulto, tačiau, kaip ir visų didžiųjų diktatorių, jo privatus gyvenimas, ypač šeima, visuomenei yra tabu.
„Nors ir esame dogmatiški, tačiau niekuomet nekėlėme į aukštumas asmenybės kulto. Niekur nepamatysite mano paminklo ar mokyklos pavadintos mano vardu netgi gatvės ar mažo miestelio, ar kokios kitos asmenybės kulto apraiškos. Taip yra dėl to, kad nemokome savo žmonių tikėti aklai, mokome juos mąstyti”, – kartą yra pasakęs Fidelis Castro.
Suskaičiuota, kad į Kastro gyvybę kėsintasi net 600 kartų. Tačiau Fabianas Escalante, ilgus metus dirbęs Kubos lyderio asmens sargybiniu, žino tiksliau: JAV slaptoji tarnyba CIA bandė nužudyti Castro 638 kartus. Neįprasčiausi pasikėsinimo planai, kurių visgi nepavyko įgyvendinti – sprogstantis cigaras, odos liga apkrėstas naro kostiumas ir mafijos susišaudymas.

Kokia buvo jaunystė žmogaus, kurio turtą amerikietiškas verslo ir finansų žurnalas Forbes 2006 metais įvertino 900 milijonų JAV dolerių?

Fidelis Kastro gimė 1926 m. balandžio 13 dieną, netoli Biráno, Kuboje. Augdamas gyvai domėjosi istorija ir karyba. Studijavo teisę Havanoje ir universitete įsitraukė į revoliucionierių grupelės veiklą.
Pirmą kartą Kastro patraukė dėmesį aštria tuometinio Kubos prezidento Batistos kritika, 1953-aisiais net buvo pasodintas į kalėjimą, tačiau netrukus buvo išleistas pritaikius amnestiją. Keletą metų gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur rengėsi dar vienam bandymui nuversti Batistą. 1956 m. Kastro sugrįžo į Kubą mažu laiveliu drauge su grupele rezistentų.
1959 m. jis vadovavo revoliucijai, pagaliau nuvertusiai tuometinį Kubos prezidentą Fulgencio Batistą, ir užėmė ministro pirmininko pareigas, kurias ėjo iki pat 1976-ųjų, kai tapo šalies ir ministrų tarybos prezidentu. 1965 m. Kastro tapo pirmuoju Kubos komunistinės partijos sekretoriumi ir paskelbė šalį socialistine respublika, kurią valdo viena partija. Būdamas prezidentu Kubos lyderis turi ir aukščiausią karinį laipsnį – Kubos kariuomenės vado.
Dokumentinis filmas „Kastro: žmogus ir mitas” – vieno prieštaringiausiai vertinamų valstybės vadovų žmonijos istorijoje – portretas. Kastro – tai žmogus, išlaisvinęs Kubą nuo žiauraus režimo ir siekęs įgyvendinti komunizmo svajonę. Pasmerktas Amerikos, o vėliau ir visos tarptautinės bendruomenės, šalį jis sėkmingai valdo iki šiol. Neabejotinai Fidelis Kastro – legendinė asmenybė, vienų vadinama didvyriu, kitų – žiauriu diktatoriumi.
Koks yra tikrasis F. Kastro? Filme, pasitelkus unikalią filmuotą archyvinę medžiagą, interviu su draugais, artimaisiais, sąjungininkais ir priešais, pasakojama apie visą Kastro gyvenimą nuo pat pradžių iki šių dienų: gimimas pasiturinčioje viduriniosios klasės šeimoje, studijų laikai, asmeninis gyvenimas šeimoje, sudėtingi santykiai su JAV, intriguojantys įvykiai ir paslaptis, gaubianti prezidento Dž. Kenedžio nužudymą, ir tai, kaip „Šaltajam karui” einant į pabaigą Kastro bandė pataisyti savo įvaizdį tarptautinės bendruomenės akyse..

„Kastro: žmogus ir mitas” – gruodžio 2 dieną, 20.00 val. per Viasat History. Filmas rodomas Fidelio Kastro prezidentavimo Kubai trisdešimtmečiui paminėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.