Klaipėdos pramonė stumiama už miesto

Klaipėdos savivaldybė artimiausioje Kanų nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje lankytojus norėtų nustebinti miesto be pramonės vizija, bet verslininkai siūlo neskubėti to daryti

Šiuo metu rengiamas Klaipėdos bendrasis planas bus kelrodis, kaip artimiausiais metais tekės uostamiesčio gyvenimas. Bet suderinti kvartalų mozaiką trukdo skirtingi savivaldybės ir valstybės požiūriai į uosto veiklą.

Dėl uždaromos laivų įmonės „Laivitė” žemės paskirties (uosto reikmėms ar gyvenamajai statybai) laukiama Vyriausybės sprendimo. Miesto meras Rimantas Taraškevičius įsitikinęs, kad uoste turi rastis antra vieta, kur žmonės galėtų prieiti prie marių. Jo požiūriu, „Laivitės” paskirtis gali būti keičiama pagal bendrovės „Klaipėdos laivų remontas” analogiją. Pietiniame Danės rage, prie kruizinių laivų terminalo, kuriamas jūrinių paslaugų, pramogų ir kultūros centras su viešbučiais, restoranais, biurais ir gyvenamaisiais namais.

Tačiau susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius LŽ sakė jokiu būdu nesutiksiąs, kad kitoje upės pusėje, prie Žiemos uosto, teritorija būtų plėtojama pagal miesto planus. „Uostas neša naudą valstybei, todėl nebūsiu tas, kuris sutiktų leisti statyti gyvenamuosius namus”, – sakė ministras.

Kol nėra aiškumo, kokias naujoves pažymėti miesto pietų ir šiaurės ašyje, architektai žvilgsnius nukreipė į uosto ištakas – Danės pakrantes. Palei jas driekiasi dviejų dešimčių įmonių ir fabrikų vertingos žemės sklypai.

Miesto planuotojai norėtų įteisinti galimybę teritoriją nuo Jono kalnelio iki pat Tauralaukio paversti gyvenamosios paskirties ir komercine zona. Tik jų vizijas temdo privatizuoti ar šiuo metu nenaudojami pramoniniai objektai.

Stebins Kanus

Pirmąkart į Kanų parodą pernai vykę klaipėdiečiai nusivežė miesto maketą su dangoraižiais ir investuotojus viliojo filmu „Veidu į jūrą”. Tačiau pademonstruoti projektai užsienio investuotojų iki šiol nesudomino. Dangoraižiai Klaipėdoje sparčiai kyla vietos verslininkų pinigais.

Kitų metų Kanų parodai gali būti kuriamas filmas „Veidu į upę”. Pasak uostamiesčio vyriausiojo architekto Almanto Mureikos, išsiaiškinus ir suderinus verslininkų norus bei pageidavimus Kanų mugei tikslinga paruošti Danės slėnio galimybių studiją. „Gal užsikabins koks investuotojas”, – vylėsi vizijos autorius Mureika.

Ragins išsikelti

Klaipėdos meras mano, kad „Trinyčių”, Klaipėdos grūdų ir saldainių fabriko, kurių teritorijose planuojama statyti gyvenamuosius namus, pertvarkymo praktika bus patraukli ir kitiems. „Klaipėdos konstrukcijos” turto savininkai turi parengę verslo planą, pagal kurį numatoma statyti socialinius ir komercinius objektus. Jei idėjai keisti žemės paskirtį pritartų likusios pakrantės įmonės, savivaldybė pasirengusi iškelti jai pavaldžią „Klaipėdos energiją” ir autobusų parką į užmiesčio teritorijas.

„Neseniai gautas „Klaipėdos medienos” prašymas leisti keisti teritorijos paskirtį į gyvenamąją, iš principo tam neprieštarauja „Laivitė”, „Sirijaus” gamyklos teritorijoje pastačiusi žuvies perdirbimo įmonę „Fishlita”. „Gulbės” fabriko teritorijoje taip pat gali iškilti gyvenamųjų namų”, – prognozavo meras.

Daugiausia nerimo dėl urbanistinių lūkesčių išsipildymo miestui kelia tik „Pajūrio medienos” katilinės veikla. Nuo jos 500 metrų spinduliu neleistina gyvenamoji statyba.

Tolima ateitis

LŽ kalbintų pakrantės įmonių vadovai mano, kad į Kanus vežti naują Danės slėnio maketą gerokai per anksti. Mat nė viena jų nutraukti gamybinės veiklos artimiausiais metais neketina.

„Klaipėdos medienos” atstovai aiškina, kad dėl įmonėje įgyvendinamų gamybos plėtros projektų savivaldybėje buvo koreguojamas ir derinamas teritorijos detalusis planas, kartu prašoma paanalizuoti sklypo paskirties keitimo galimybę tolimoje perspektyvoje. „Jokių konkrečių planų šiuo klausimu šiandien nėra, tai tik viena iš modeliuojamos ateities galimybių”, – patikslino „Klaipėdos medienos” atstovė spaudai Violeta Ulevičienė.

„Laivitės” administratorius Vytautas Rimkus teigė negirdėjęs apie ne su gamyba susijusius savininkų planus Artojų gatvės teritorijoje ir apie tai savivaldybėje su niekuo nekalbėjęs. „Lankėmės pas poną Mureiką kitais reikalais, kai išgirdome, kad bus Danės pakrantės projekto pristatymas ir mes į jį būsime pakviesti raštu. Tačiau pranešimo negavome”, – sakė Rimkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.