Amžinasis poilsis tampa vis didesne gyvųjų problema

Kauno politikams nusprendus nepirkti žemių Vainatrakio kaime, plotų naujoms kapinėms steigti imta ieškoti kitur.

Pagalbos kreiptasi į apskrities žemėtvarkininkus, tačiau šie sako, kad dėl vangumo miesto valdžios atstovai į žemių dalybas pavėlavo.

Kauno miesto valdžia atsidūrė akligatvyje – vietos naujoms miesto kapinėms paieškos tampa vis sudėtingesnės.

Dar kovą Kauno apskrities žemėtvarkos specialistai buvo susitikę su miesto valdininkais ir naujoms kapinėms pasiūlė beveik 70 hektarų sklypą Vandžiogaloje. Tuomet miesto valdžia siūlymu nepasinaudojo, todėl šioje teritorijoje esanti žemė vykdant žemės reformą buvo išdalyta žmonėms.

Nepavykus susitarti su Vainatrakio gyventojais, už savo žemę užsiprašiusiais beveik astronominių sumų, dabar miesto valdininkai vėl kreipėsi į apskrities specialistus su prašymu rasti naujų plotų kapinėms. Tačiau praėjusią savaitę žemėtvarkininkai teigė mažai kuo galintys padėti. Pasak jų, šiuo metu po keliasdešimt hektarų laisvo valstybinio fondo žemės yra Babtuose, Domeikavoje, Lapėse, Mastaičiuose, Raudondvaryje ir Rokuose, tačiau beveik visi jie per maži antro pagal dydį Lietuvos miesto kapinėms rengti.

Trys variantai

Vakar Kauno miesto savivaldybės ir apskrities specialistai vėl tarėsi, kaip įveikti krizę dėl laidojimų vietų mieste.

Apskrities Žemės tvarkymo departamento Žemės reformos skyriaus vedėjas Vytas Daubaras LŽ sakė, kad situacija išties kebli. „Bet kuris mūsų siūlomas variantas bus blogas vien dėl to, kad viską teks pradėti nuo nulio. Taigi reikės atlikti geologinius tyrimus, detalųjį planą ir dar daugelį kitų darbų. Taip leidžiamos lėšos ir gaištamas laikas. Vainatrakyje visa tai jau padaryta”, – sakė valdininkas.

Vis dėlto apskrities žemėtvarkininkai miesto savivaldybės atstovams vakar pasiūlė kelis galimus variantus. Pirmiausia – buvusią dvaro žemę, dabar priklausančią Mastaičių technikumui. Tačiau maždaug 60 hektarų teritorijoje, net jei ir pavyktų susitarti dėl jos perėmimo, stovi kelios sodybos, kurias būtina iškeldinti.

Antrasis variantas – dalis žemės Rokų poligone. Čia valstybė turi beveik 600 hektarų, tad galbūt politikams pavyktų susitarti dėl dalies jos perėmimo miesto reikmėms. Trečioji vieta – maždaug 20-25 hektarų teritorija šalia Linksmakalnio. Sovietmečiu čia stovėjo karinio objekto antenų aikštelė, o dabar tai visai apleista teritorija.

Tačiau apskrities administracijos žemės reformos skyriaus vedėjas pabrėžė, kad šie pasiūlymai tėra teoriniai. „Žiūrėdami į planą neturime visos informacijos. Pavyzdžiui, nežinome, kokiame gylyje toje teritorijoje yra vanduo, o kapinėms skiriamoje žemėje tai vienas pagrindinių rodiklių”, – sakė Daubaras.

Greit nebeliks vietos

Ieškoti žemės, kur būtų galima įrengti naujas Kauno kapines, komunalininkai priversti po miesto tarybos sprendimo nepirkti žemės Vainatrakyje.

Sklypo kaina šiame pakaunės kaime per kelerius metus pašoko nuo 3 iki 49 tūkst. litų už hektarą. Šiuo metu neabejojama, kad kainas savininkai sukėlė tyčia, siekdami pasinaudoti beviltiškoje situacijoje atsidūrusiais valdininkais.

Specialistai prognozuoja, kad maždaug po pusantrų metų Kaune nebeliks laidojimo vietų. Laikinos išeities bandoma ieškoti plečiant esamas miesto kapines, tačiau problemos tai neišspręs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.