Niekas nenori priimti Lukiškių kalėjimo

Sostinės Naujosios Vilnios gyventojai kyla į kovą prieš galimą Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus įkurdinimą jų rajone.

Tuo metu valdžios atstovai protestus vadina nepagrįstais ir sieja juos su būsimais savivaldos rinkimais.

Vakar nuo ryto po sostinės Naujosios Vilnios seniūnijos apylinkių laukus vaikštinėjo teisingumo ministras Petras Baguška, lydimas Seimo narės Jadvygos Zinkevičiūtės ir būrelio vietos valdžios atstovų.

Į šį ne prestižiniu laikomą Vilniaus rajoną, turintį 32 tūkst. gyventojų, ministras atvyko savo akimis pamatyti, kur norima įkurdinti iš sostinės centro, Lukiškių, planuojamą iškelti kalėjimą-tardymo izoliatorių. „Šiandien tikrai negaliu pasakyti, ar čia bus kalėjimas. Tai turi nuspręsti Vyriausybė”, – stovėdamas vidur lauko sakė Baguška.

Kalėjimui – 5 ha

Gandai, kad Naujojoje Vilniuje bus statomas kalėjimas, į kurį bus perkelti Lukiškių „gyventojai”, pasklido dar pavasarį. Įtarimų, kad gandai turi ir realų pagrindą, kilo, kai bendrajame Vilniaus miesto plano 2006-2015 metų projekte šiame rajone buvo numatyta vieta įkalinimo įstaigai. Iš 80 ha savivaldybei priklausančio ploto kalėjimui būtų atrėžti apie 5 ha žemės.

Tokios kalbos sukėlė didelį Naujosios Vilnios gyventojų susirūpinimą bei pasipiktinimą. Reikalu susidomėjo ir šiame rajone į Seimą išrinkta Zinkevičiūtė. Pasak parlamentarės, negavusi paaiškinimo iš Vilniaus savivaldybės, per Vyriausybės valandą ji to paklausė Bagušką. Ministras prisipažino gerai nežinąs, kokioje konkrečiai vietoje numatytos statybos ir sutiko atvykti apžiūrėti.

Rinks parašus

Ypač aktyviai vietos gyventojų interesus pasirengęs ginti Naujosios Vilnios bendruomenės centro pirmininkas, Vilniaus savivaldybės tarybos narys Edmundas Jakubauskas. Liberalcentristų atstovas pareiškė, kad jau šiomis dienomis bus pradėti rinkti nepritariančiųjų kalėjimo Naujojoje Vilnioje statybai parašai.

„Esame susirūpinę, kad prasčiausią reputaciją turinčius visuomeninius objektus grūda į mūsų rajoną. Jau yra nakvynės namai, todėl gatve sunku praeiti pro girtus asmenis, įvaizdį gadina ir psichoneurologinis dispanseris, o dabar žadama perkelti kalėjimą, kuriame laikoma apie 1100 pavojingų nusikaltėlių”, – piktinosi Jakubauskas.

Pasak jo, bendruomenės centro susirinkimas priėmė sprendimą, kad toks kalėjimas nereikalingas ne tik Naujajai Vilniai, bet ir Vilniaus miestui. „Tiek daug savininkų dar neatgavo žemės, o čia įkalinimo įstaigai atrėš 5 hektarus”, – argumentavo politikas. Jo duomenimis, rinkos kaina aras žemės čia kainuoja 30-40 tūkst. litų. Rajone žemė triskart pigesnė.

Liberalcentristas neigė argumentus esą atsiradus kalėjimui bus sukurta naujų darbo vietų, pagerės infrastruktūra ir t. t. „Mes nenorime, kad rajono kriminogeninė padėtis dar labiau pablogėtų”, – teigė Jakubauskas. Juolab kad šalia planuojamo statyti kalėjimo stovi net trys mokyklos.

Pasirinko ministerija

Dėl sklypo tardymo izoliatoriaus statybai Teisingumo ministerija į Vilniaus apskrities viršininką kreipėsi šių metų sausį. Kovą apskritis patarė šį klausimą derinti su Vilniaus miesto savivaldybe, kuriai perduota apie 200 ha laisvos valstybės žemės.

„Vilniaus miesto Žemėtvarkos skyriuje susipažinę su laisvos valstybės žemės planine medžiaga, manome, kad tinkamiausia vieta tardymo izoliatoriaus statybai yra sklypas, esantis Didžiuosiuose Karklėnuose, Naujosios Vilnios seniūnijoje”, – tokį raštą gegužės viduryje Vilniaus savivaldybei pasirašė Teisingumo ministerijos sekretorius Remigijus Norvaišis.

„Su manimi tikrai niekas nesitarė ir nesikalbėjo”, – vakar tvirtino Baguška (tada teisingumo ministru buvo „darbietis” Gintautas Bužinskas). Pasak jo, dar anksti apie kalėjimo perkėlimą kalbėti kaip apie nuspręstą faktą. Pirmiausia turi būti parengta galimybių studija, o tik vėliau paaiškės, kur ir kada bus iškeltos Lukiškės, kiek kainuos naujos statybos, kas jas finansuos.

Pasak ministro, kalėjimas miesto centre – ne tik Vilniaus, bet ir Marijampolės, Šiaulių, Alytaus problema.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.