Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudė realizuoti per tūkstantį kilogramų „Memelburgo” žuvies konservų.
Indeliuose specialistai aptiko ne tik šprotus aliejuje, bet ir nuodų – benzopireno.
Tačiau šiuos žuvies konservus gaminančios bendrovės „Provit Industrija”, veikiančios Klaipėdos rajone, savininkas Valentinas Iruškinas linkęs abejoti ne savo produkcijos kokybe, o tikrintojais.
Rezultatai nustebino
VMVT uždraudė realizuoti šprotų aliejuje partiją po to, kai atliekant planinę vidaus rinkos kontrolę, iš vieno prekybos centro Klaipėdoje buvo paimti konservų mėginiai. Ištyrus juos Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje, nustatytas padidintas kancerogeninį poveikį turinčių medžiagų kiekis.
VMVT duomenimis, nustatytas benzopireno kiekis „Memelburgo” konservuose – pusaštunto mikrogramo kilograme, o didžiausia leistina šios medžiagos koncentracija – 5 mikrogramai.
Šprotų aliejuje gamintojos – UAB „Provit Industrija” vadovą V. Iruškiną tokios specialistų išvados nustebino.
Anot jo, visa šių konservų partija buvo pagaminta praėjusių metų rugsėjį: „Tas konservų kiekis buvo pagamintas per vieną dieną ir šprotų kokybę jau tyrėme toje pačioje Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje – rezultatai buvo geri, jokių normų viršijimų nenustatyta. Nežinau, ar gali vykti tokie stebuklai, kai tie patys konservai dabar imtų ir nebeatitiktų tų normų”.
Priklauso rizikos grupei
Maža to, „Provit Industrija” savininkas tikina, kad bendrovėje įdiegtas savikontrolės mechanizmas ir produkcija tikrinama periodiškai – kas dvi savaitės.
„Benzopireno koncentraciją stebime nuolat ir jeigu gamybos procese pastebime bent menkiausią normų viršijimą, imamės atitinkamų priemonių”, – teigė V. Iruškinas.
Pasak jo, gaminant rūkytos žuvies konservus, minėtų teršalų kiekis gali didėti dėl dviejų priežasčių, atsirandančių gamybinio proceso metu: per ilgo rūkymo laiko bei žievės priemaišų pjuvenose.
VMVT Rizikos ir kokybės valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ingrida Miliūtė mūsų dienraščiui sakė, kad UAB „Provit Industrija” maisto kokybės saugotojų akiratyje atsidūrė jau ne pirmą kartą. Pirmasis signalas dėl nekokybiškų žuvies konservų praėjusiais metais atskriejo iš Vokietijos.
„Teršalų, didinančių susirgimo vėžiu rizikos faktorių, atsiradimą šios bendrovės šprotuose lemia netinkamas rūkymas. Įmonė tikrai žino apie savo problemas, nes sulaukia mūsų tarnybos Klaipėdos apskrities inspektorių patikrinimų”,- sakė I. Miliūtė.
„Vakarų ekspresas” jau rašė, kad „Provit Industrija” vardas buvo siejamas ne tik su nesaugiu maistu, bet ir su netinkamai savo pareigas atliekančiais inspektoriais. Šių metų pavasarį atlikus tarnybinį patikrinimą nustatyta, kad du inspektoriai fiksavo pažeidimus, tačiau nepakankamai gerai kontroliavo įmonės veiklą. Todėl jiems buvo skirtos tarnybinės nuobaudos – papeikimai.
VMVT šiais metais maisto kokybės reikalavimų neatitinkančių konservų rinkoje aptiko ir daugiau: padidintas benzopireno kiekis nustatytas ir trijų Latvijos gamintojų produkcijoje – „SIA Gamma-A”, „Zentenes Zivju kombinats” ir „SIA Kolumbija” rūkytų žuvų konservuose.
Byla dėl uždraustos realizuoti „Provit Industrija” produkcijos šią savaitę bus perduota Nacionalinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Remiantis Produktų saugos įstatymu, „Memelburgo” šprotų gamintojams bus skirta bauda iki 5 000 Lt.