Lietuvių lyriką skaito Laimonas Noreika

Šiandien teatro ir kino aktorius Laimonas Noreika mini savo 80-ąjį gimtadienį.

Gražus sutapimas – ką tik pasirodžiusi kompaktinė plokštelė „Poeta. Lietuvių lyriką skaito Laimonas Noreika” skamba 80 minučių.

Nacionalinės premijos laureatas Laimonas Noreika plokštele „Poeta” dar kartą į mus prabyla Adomo Mickevičiaus, Maironio, Vinco Mykolaičio-Putino, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Justino Marcinkevičiaus, Marcelijaus Martinaičio, Alfonso Maldonio, Vytauto Mačernio, Algimanto Mackaus, Juliaus Janonio, Pauliaus Širvio, Simono Daukanto, Jono Meko poetiniais tekstais.

Ne pirmas kolekcijos albumas

Tai trečiasis albumas iš unikalios kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai”. Pirmasis pasirodė 2005-ųjų rugsėjį. Deja, tai jau šviesaus atminimo aktoriaus ir režisieriaus Sauliaus Mykolaičio debiutinė autorinių dainų kompaktinė plokštelė „Nieko nepasakyta”. Šiemet vasarį buvo pristatyta antroji kolekcijos plokštelė – „Tolimoji klajūno viltis”. Populiariausio pokario poeto Pauliaus Širvio meilės lyriką skaito aktorius Petras Venslovas, muzikuoja Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo katedros vedėjas prof. Pranciškus Narušis (klarnetas, saksofonas, birbynė).

Lietuviško žodžio vaidila

Įžangos žodį kompaktinei plokštelei „Poeta” mielai sutiko parašyti filosofas Arvydas Juozaitis: „Laimonas Noreika – lietuviško žodžio Vaidila. Aktoriaus balsas, jo dikcija ir tembras – atpažįstamas lietuviško pasaulio ženklas. Praplėšęs tylos uždangą XX amžiaus septintajame dešimtmetyje, jis pradėjo klasikos įgarsinimo tradiciją. Per keturiasdešimt metų aktorius parengė dvidešimt programų, kurias perskaitė daugiau nei 3000 kartų. Skaityta ne vien Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, kur žmonės klausė ir suprato mūsų kalbą. Sutaurinęs lietuvišką žodį savo siela, aktorius padėjo jam virsti kūnu: tūkstančių tūkstančiai sėmėsi išminties ir meilės iš Laimono Noreikos atskleisto lobyno. Atgimimo metais aktorius nuolat buvo tarp žmonių, jo balsu iš naujo prabilo į mus Maironis ir kiti tautos poetai. Į veiklos ištroškusias širdis dosniai biro lietuvybės perlai. Tapęs mūsų kultūros ir prisikėlusios Lietuvos turtu, Laimonas Noreika padėjo Lietuvai giliau įspausti savo pėdą amžinybės smėlynuose. Maironis įrašytas į 100 000 plokštelių – taip buvo ruošiamos šimtatūkstantinės Sąjūdžio minios…”

Parėmė entuziastai

Kolekciją „Lietuvių aktorių balsai” leidžia viešoji įstaiga „Vieno aktoriaus teatras”. Albumas „Poeta” išleistas tūkstančio egzempliorių tiražu.

Reikšmingo įvykio proga nesinorėtų kalbėti apie kasdienybę, kurios realybė ne džiugina, o greičiau gniuždo. Pasak „Vieno aktoriaus teatro” vadovo Sigučio Jačėno, nei Kultūros ministerija, nei Kultūros ir sporto rėmimo fondas šio projekto neparėmė. Todėl ypač vertinga parama tų, kurie darbais įrodo esantys neabejingi nacionalinės kultūros sklaidai, atminimo išsaugojimui, gerbiantys nusipelniusius kultūros žmones.

Jačėnas sako, kad dar iki metų pabaigos planuojama parengti ir pristatyti ketvirtąjį kolekcijos albumą „Romanseras bėgančiam laikui” (romantikų kūrinius skaitys aktorė Virginija Kochanskytė, klasikine gitara jai pritars Saulius S.Lipčius), o 2007-ųjų pradžioje – penktąjį albumą „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra” (Richardo Bacho alegorinę apysaką skaitys aktorė Doloresa Kazragytė).

Profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė sako: „Išsaugoti menininkų balsai įamžintų kūrybingų asmenybių talento raišką, atskleistų jų gebėjimą originaliai interpretuoti literatūros kūrinius. Žmogaus fizinis gyvenimas trumpas, tačiau individuali kūrybinė raiška, įamžinta įrašuose, yra gyvasis atminimas ir istorinis dokumentas, su kuriuo galėtų susipažinti Lietuvos ateities kartos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.