Girtuokliai – prieš paskaitas

Paskaitų apie alkoholio ir narkotinių medžiagų žalą nauda abejoja ir patys lektoriai, ir paskaitų lankytojai – asmenys, kuriems už vairavimą neblaiviems buvo atimti vairuotojo pažymėjimai.

Tokių šiemet Klaipėdoje – beveik 400.

Privalo klausytis

Jau trečius metus Lietuvoje pagal saugaus eismo automobilių įstatymo reikalavimus asmenims, kuriems už vairavimą neblaiviems buvo atimta teisė vairuoti transporto priemonę, be piniginės, taikoma ir dar viena nuobauda – privalu išklausyti paskaitų ciklą apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai. Vairuotojo pažymėjimas tokiems asmenims grąžinamas pasibaigus draudimo vairuoti terminui ir pristačius pažymą, kad kursas išklausytas.

Kalba apie žalą

Uostamiestyje tokios paskaitos skaitomos trijose įstaigose: Visuomenės sveikatos centre, Jūrininkų ir Klaipėdos miesto pirminės sveikatos priežiūros centruose.

Per paskaitas susipažįstama ne tik su etilo alkoholio chemine formule. Paskaitų metu aiškinama apie alkoholio žalą kiekvienam žmogaus organui: nuo nervų sistemos iki kepenų cirozės išsivystymo.

Akcentuojama, kaip pakinta išgėrusio žmogaus rega, pojūčiai, reakcija – veiksniai, galintys turėti lemiamos įtakos vairuotojui.

Kainuoja 60 Lt

Tokias paskaitas skaitantys gydytojai guodžiasi, kad negali pasigirti populiarumu. Jų auditoriją sudaro vienas, daugiausia – 4 klausytojai, o ir tie patys net susimokėję valstybės nustatytą mokestį – 60 Lt už 4 akademines valandas kartais neatvyksta sutartu laiku. Vieni bando susitarti dėl nelankymo, kiti bando juokauti, dar kiti akivaizdžiai rodo, kad jiems neįdomu.

Abejoja nauda

Visuomenės sveikatos centre paskaitas skaitanti gydytoja Irena Jocienė teigė, kad jų tikslas ne smerkti, o padėti tokiems žmonėms. Jūrininkų PSPC Profilaktinio chirurginio skyriaus vedėjo Bronislovo Gylio nuomone, paskaitos naudingos tiems, kurie dar neserga I alkoholizmo stadija. Klaipėdos miesto PSPC prevencinės medicinos gydytoja Danutė Dirgėlienė nusiteikusi dar skeptiškiau. Jos manymu, tokios paskaitos neduoda siekiamos naudos.

Tai galėtų būti tik papildoma auklėjimo priemonė.

Baudos efektyvesnės

Patys tokių paskaitų klausytojai sakė, kad daug labiau drausmina piniginės nuobaudos ir laikinas vairuotojo pažymėjimo netekimas. O jei už vairavimą išgėrus būtų visiškai atimama teisė vairuoti transporto priemonę, kai kurių kursų klausytojų nuomone, girtų prie vairo nebeliktų.

Klaipėdos policijos Eismo priežiūros skyriaus duomenimis, šiemet Klaipėdos mieste dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko jau 203 avarijos, iš jų 32 avarijų metu buvo sužaloti žmonės. Dar beveik 600 asmenų buvo sulaikyti vairuojantys neblaivūs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.