Už apleistų karuselių – milijoninės vertės sklypai

Vytauto parką ir Dainų slėnį valdančiai bendrovei formuojamas 1,2 ha sklypas Jonavos gatvėje, nors dėl jo dar vyksta teisminiai ginčai

Bendrovei „Vytauto parkas” priklauso vienintelis Kaune stacionarus atrakcionų parkas. Senų karuselių būklė kasmet vis blogėja, tačiau apie jų modernizavimą net neužsimenama. Tuo tarpu jas valdantys verslininkai sėkmingai per teismus įsiteisina kur kas didesnį turtą – milijoninės vertės sklypus.

„Kauno diena” rašė, kad po teismų maratono Dainų slėnis išslydo iš Savivaldybės žinios ir tapo „Vytauto parko” nuosavybe. Dabar šios bendrovės užsakymu Jonavos gatvėje rengiamas 1,2 hektaro sklypo detalusis planas, nors miesto valdžia vis dar nepraranda vilties teismuose atgauti šioje teritorijoje esančią asfaltuotą aikštelę.

Kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą

Jonavos gatvėje 7 numeriu pažymėta asfaltuota aikštelė įregistruota bendrovės „Vytauto parkas” vardu. Savivaldybei kol kas nepavyko teismuose užginčyti šios registracijos.

„Vyriausiasis administracinis teismas mūsų skundą atmetė, tačiau buvo pabrėžta, kad tam tikrų aplinkybių šis teismas negalėjo nagrinėti. Būtent jomis grindžiame savo prašymą, todėl kreipėmės į Aukščiausiąjį Teismą. Galutinis sprendimas dar nepriimtas”, – teigė Savivaldybės Teisės skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė.

Daugiau nei dešimt metų su bendrove „Vytauto parkas” vyksta ginčai dėl jai priskirto turto. Savivaldybės teisininkai bando įrodyti, kad dalis turto šiai bendrovei atiteko nepagrįstai. Deja, po teisminių ginčų Kaunas prarado legendinę švenčių vietą – Dainų slėnį. Iki 2004-ųjų jis priklausė Savivaldybei, tačiau teismas panaikino šią registraciją ir dabar tai – privati nuosavybė.

Pakeitė Bendrąjį planą

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius patvirtino, kad Jonavos gatvės 7 numeriu pažymėta asfaltuota aikštelė priklauso bendrovei „Vytauto parkas” ir šiuo metu rengiamas detalusis planas. Šioje vietoje planuojama statyti komercinės paskirties pastatą, o likusi sklypo dalis – bendrojo naudojimo teritorija su galimybe ją urbanizuoti.

Kauno bendrajame plane šalia Vilijampolės tilto esantis sklypas buvo pažymėtas kaip infrastruktūros teritorija. Tačiau, Kauno politikams pritarus, šis planas pakeistas. Tai gerokai padidino verslininkų valdomo turto vertę. Visos šios procedūros atliktos nepaisant to, kad Savivaldybės teisininkai bando sugrąžinti miestui Jonavos gatvėje esančią asfaltuotą aikštelę.

„Tai normali procedūra. Rimto pasipriešinimo nebuvo. Tai apleista teritorija, kurią reikėtų sutvarkyti. Žinoma, bus atkreiptas dėmesys į planuojamų statinių architektūrą, nes jie patenka į Senamiesčio įtakos zoną”, – tikino N.Valatkevičius.

Legendinės švenčių vietos likimas neaiškus

Kalbinti Kauno vadovai, paklausti, kaip Dainų slėnis tapo privatus, vakar tik gūžčiojo pečiais. „Tai praėjusių kadencijų akivaizdus blogo darbo pavyzdys. Miesto turtas nebuvo kontroliuojamas, todėl ir atsirado galimybių jį privatizuoti. Dainų slėnis yra Kauno simbolis. Dabar mums tenka taisyti įsisenėjusias klaidas”, – teigė Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Prieš keletą metų kalbėta, kad verslininkai sutiktų mainyti Dainų slėnį į kitą objektą. Tačiau vėliau užsitęsė teisminiai ginčai.

„Dabar sunku suvokti, kaip ši legendinė koncertų vieta tapo privati. Deja, tenka pripažinti, kad Savivaldybės veiksmai apriboti. Kol vyko teisminiai ginčai, pasikeitė įstatymai ir miestas dabar negali imtis turto mainų”, – sakė vicemerė Adelė Echodienė.

Kauno vadovai linkę pripažinti, kad dabar bene vienintelė galimybė susigrąžinti miestui Dainų slėnį – jį išpirkti. Kol kas galima tik spėlioti, kokios sumos užsiprašys verslininkai.

Savininkai neinvestuoja

Kelerius metus Dainų slėnis buvo remontuojamas už mokesčių mokėtojų pinigus. Šiemet prieš Kauno dainų ir šokių šventę slėnis atnaujintas už liberalcentristų surinktas lėšas.

„Į privatų slėnį negalime investuoti mokesčių mokėtojų pinigų. Būta net pasiūlymų Kauno dainų ir šokių šventę perkelti į stadioną. Tačiau šventės dalyviai pageidavo, kad ji vyktų tradicinėje vietoje”, – teigė A.Echodienė. Preliminariais duomenimis, liberalcentristai investavo apie 21 tūkstantį litų.

Kol vyko teisminiai ginčai, Dainų slėnis buvo remontuojamas už Savivaldybės lėšas. Tam skirtos lėšos skaičiuojamos dešimtimis tūkstančių litų. Bendrovė „Vytauto parkas” legendine švenčių vieta nesirūpino. Verslininkams rūpėjo tik įsiteisinti nuosavybę.

Vytauto parke stūksantys seni atrakcionai kelia pagrįstų abejonių, ar verslininkus dar domina ankstesnė bendrovės veikla. Susidaro įspūdis, kad kur kas svarbesni – milijoninės vertės sklypai.

Kuria vizijas

„Kauno dienai” vakar pavyko pasikalbėti su bendrovės „Vytauto parkas” direktoriumi Ričardu Šidlausku. Paklaustas apie Dainų slėnio likimą verslininkas teigė, kad jis priklauso nuo Savivaldybės sprendimo.

„Mes buvome pateikę pasiūlymą dėl turto mainų. Tačiau tolimesnių žingsnių nesulaukėme. Leidžiame naudotis šiuo slėniu ir nedarome jokių kliūčių. Manau, kad su Savivaldybe galėtume rasti kompromisą. Negaliu atsakyti už miesto atstovus ir nežinau jų pozicijos. Kaina? Kai pradėsime kalbėtis, nustatysime vertę ir žiūrėsime”, – teigė verslininkas.

Kelerius metus kalbama, kad „Vytauto parkas” neva rengiasi atnaujinti ir karuseles. „Tam tikri dalykai vyksta. Teko lankytis keliuose parkuose. Dabar nenoriu nieko žadėti, tačiau kuriame vizijas”, – tikino R.Šidlauskas.

Kol kas kauniečiai ir miesto svečiai užsukę į Vytauto parką, gali išvysti sovietmetį primenančio atrakcionų parko liekanas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.