Gelbėtojai bendradarbiauja ir be formalumų

Prieš metus Lietuvos ir Rusijos atstovų pasirašytas bendradarbiavimas pagal projektą „2K”, kaip pripažįsta abi pusės, praktiškai neveikia.

Valdininkai dažnai teigia, kad neva vykdomas susitarimo punktas dėl bendradarbiavimo saugios laivybos ir paieškos bei gelbėjimo srityje.

Tačiau paieškos ir gelbėjimo jūroje specialistai teigė, kad keičiamasi informacija. Tikimasi, kad situacija pasikeis, nes neseniai pasirašytas tarpvyriausybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo jūrų ir aviacijos paieškos srityje Baltijos jūroje.

Nepagrįstų kalbų sukėlęs Lietuvos vidaus reikalų ministro Raimundo Šukio vizitas į Maskvą, kur jis susitiko su nemalonėn patekusiu Viktoru Uspaskichu, visuomenės dėmesį nukreipė nuo išties svarbaus įvykio. Bent jau žiniasklaida apie jį nepranešė.

Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinių komisijų pirmininkai, Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas ir Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas, Maskvoje pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo vykdant jūrų ir aviacinės paieškos ir gelbėjimo darbus Baltijos jūroje.

„Dalyvavome išankstiniame susitarimo projekto svarstyme, tačiau galutinio šio dokumento varianto dar nematėme. Kai jį gausime, imsimės kito etapo – numatysime Klaipėdoje ir Kaliningrade įsikūrusių jūrų gelbėjimo koordinacinių centrų bendradarbiavimo detales.

Tarpvyriausybinius susitarimus dėl bendradarbiavimo vykdant paieškos ir gelbėjimo darbus jūroje pasirašėme su Latvija, Švedija, svarstome – su Lenkija, kitomis Baltijos regiono valstybėmis. Be to, tokį tarpregioninį bendradarbiavimą reglamentuoja ir atskira jūrų konvencija”, – įvykį komentavo Lietuvos saugios laivybos administracijos direktorius Evaldas Zacharevičius.

Tai, kad tarpvyriausybinis susitarimas pasirašytas neseniai, dar nereiškia, jog Lietuvos ir Kaliningrado jūrų gelbėtojai anksčiau nepalaikė kontaktų ir prireikus neištiesdavo vieni kitiems pagalbos rankos.

Pasak Lietuvos saugios laivybos administracijos Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro viršininko Raimondo Bagdono, centro specialistai su kolegomis kaliningradiečiais nuolat keičiasi informacija, dalyvauja bendrose paieškos ir gelbėjimo jūroje pratybose.

„Stambių bendrų gelbėjimo operacijų kol kas dar neorganizavome. Tačiau keletą kartų teko bendradarbiauti su kaimyniniais centrais Liepojoje ir Kaliningrade, kai prieš porą metų ieškojome ryšio neužmezgusios užsieniečių jachtos ar ant ledo dreifavusių žvejų”, – pasakojo R. Bagdonas.

Dabar, kai toks bendradarbiavimas įgijo oficialų pagrindą, kolegos dar glaudžiau bendraus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.