Kauno dramos teatre M. Gorkio „Gyvenimas”

Kadaise garsusis režisierius K. Stanislavskis M. Gorkio paprašė iš pjesės pavadinimo „Gyvenimas dugne” išbraukti pirmąjį žodį. Kauno dramos teatre režisierius Valius Tertelis teigia priešingai – svarbiausia yra ne socialinis statusas, o tai, ką mes iš tiesų reiškiame vienas kitam. Kauno dramos teatras gruodžio pradžioje pristato naują savo premjerą – rusų klasikos pastatymą Maksimo Gorkio „Gyvenimas”.
„Žmogus! Tai – didinga! Tai skamba išdidžiai!”,- pjesės personažo lūpomis teigia rusų literatūros klasikas Maksimas Gorkis. Sovietmečiu šią frazę pernelyg dažnai naudojo tarybiniai demagogai, tačiau dabar jos pirminę reikšmę bando atnaujinti trijų dalių dramą „Gyvenimas” repetuojantys Kauno dramos teatro aktoriai. Kartu su scenografe Kotryna Daujotaite ir kompozitoriumi Giedriumi Puskunigiu jie ieško naujo požiūrio į klasikinį kūrinį.
Skirtingai nei ligi šiol šią pjesę interpretavę režisieriai, Valius Tertelis akcentuoja ne skurdų vadinamųjų „bomžų” gyvenimą, o kuria meilės istoriją. Jos pagrindiniais veikėjais yra jauni ir gražūs žmonės – Pepelas (akt. Dainius Valutis) ir dvi tarpusavy konkuruojančios seserys – Vasilisa (akt. Inesa Paliulytė) ir Nataša (akt. Daiva Rudokaitė). Tai melodraminis spektaklis, kuriame pirmiausia kreipiamas dėmesys į žmonių tarpusavio santykius ir iš to kylančias problemas, o ne į visuomeninę jų padėtį. „Socialiniai motyvai taip pat svarbūs, nes žmogaus vaidmuo visuomenėje – pasirinktas ar primestas – gali nulemti jo ir net jo artimųjų likimą. Tačiau tik nuo žmogiškujų tarpusavio santykių priklauso, koks iš tiesų bus tas likimas. Ar mes būsime atidūs vieni kitiems, ar atidūs tik sau”,- taip savo požiūrį į gyvenimą ir humanizmą dėsto spektaklio režisierius.
„Gyvenimą” repetuoja aktoriai Egidijus Stancikas, Inesa Paliulytė, Daiva Rudokaitė, Liubomiras Laucevičius, Dainius Valutis, Kristupas Kavaliauskas, Henrikas Savickis, Eugenija Bendoriūtė, Giedrė Ramanauskaitė, Doloresa Kazragytė, Nijolė Kazlauskaitė, Robertas Vaidotas, Gintaras Adomaitis, Vladimiras Jefremovas, Dainius Svobonas ir Vilhelmas Vaičekauskas. Juos visus išvysime gruodžio 2, 3 ir 13 dienomis Didžiojoje Kauno dramos teatro scenoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.