Lašišoms neršti – vis saugiau

Baigėsi daugiau kaip du mėnesius vykusi gamtosauginė akcija „Lašiša 2006”. Tokia traukiančioms neršti lašišoms ir jų nerštavietėms apsaugoti skirta akcija jau tapo tradicinė – Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija ją šiemet surengė penktą kartą.

Aplinkosaugininkų pastangos duoda vaisių – labai paretėjo neršto metu grobio tykančių brakonierių gretos, todėl į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos žuvys gali tęsti giminę netrikdomos, natūraliomis sąlygomis. Akcijos „Lašiša 2006” rezultatus teigiamai vertina ir ichtiologai. Preliminariais mokslininkų, praėjusią savaitę tyrusių lašišų neršto efektyvumą, duomenimis, šiemet, palyginti su ankstesniais metais, šios žuvys turėjo geresnes sąlygas neršti – aptikta gerokai daugiau kaupų ikrų išleidimo vietose

Akcijos „Lašiša 2006” metu aplinkosaugos pareigūnai nuolat budėjo prie vandens telkinių, kuriuose, mokslininkų teigimu, vyksta intensyviausia lašišų migracija ir yra gausiausios nerštavietės. Tai pirmiausia Kuršių marios ir Nemuno deltos regionas. Čia lašišų migracijos kelius aplinkosaugininkai pradėjo stebėti rugsėjo 10 dieną. Jiems talkino policijos, pasienio tarnybos pareigūnai. Visą parą buvo stebimos ne tik akvatorijos, bet ir žuvies pardavimo vietos, žvejybos įmonės. Per šį pirmąjį akcijos etapą, kuris truko iki spalio 20 d., surengti 125 reidai, patikrintos 83 Kuršių mariose žvejojusios įmonės ir 73 įmonės laimikio iškrovimo vietose. Teko konfiskuoti, kaip sakė Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, 129 tinklus, kurių bendras ilgis – daugiau kaip šeši kilometrai, taip pat kitų neteisėtos žvejybos priemonių. Pareigūnai išaiškino arti trijų šimtų pažeidimų. Daugiausia, per 180 kartų, buvo pažeistos mėgėjiškos žūklės taisyklės. Pareigūnai taip pat nustatė 30 verslinės žvejybos reikalavimų pažeidimų, 5 medžioklės taisyklių ir 52 kitus aplinkos teisės pažeidimus.

Antrasis akcijos etapas, prasidėjęs spalio 2-ąją, buvo skirtas šalies upių, kur yra lašišų nerštaviečių, apsaugai. Prie šių upių, o ypač prie Neries, Žeimenos, Vilnelės ir Siesarties, aplinkosaugininkai nuolat budėjo iki lapkričio 20 dienos. Visose akcijos vietose buvo stabdomos ir tikrinamos, ypač tamsiu paros metu, įtariamų brakonieriavimu asmenų transporto priemonės.

Per antrąjį etapą aplinkosaugos pareigūnai pažeidėjus už rankos nutvėrė apie pusšimtį kartų. Jie išaiškino 40 mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimų, 4 medžioklės taisyklių ir 4 kitų aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus. Deja, ir šiemet aplinkosaugininkai susidūrė su vadinamaisiais „elektrikais”, kurie žvejoja barbariškiausiu būdu – naudodami elektros srovę. Už tokią veiką dviem prie Žeimenos spalio 27 dieną sulaikytiems brakonieriams gresia baudžiamoji atsakomybė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Lašišoms neršti – vis saugiau"

  1. Hmm

    visa tai &#039bredas&#039 tik va idomu kas tai raso :)))

  2. emm

    kodel briedas? bent argumentuok. 🙂 idomu juk..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.