A. Pavilonis: „Nenorime lenkams užbėgti už akių”

Iki 2011 metų Europos krepšinio čempionato, vyksiančio Lietuvoje, dar daug laiko. Tačiau jau dabar galvojama apie šias pirmenybes, yra sudaryta pasirengimo joms programa, kurios vadovu šių metų sausio mėnesį buvo išrinktas Algimantas Pavilonis. Su juo ir kalbamės apie būsimas krepšinio batalijas.

Ką pavyko nuveikti per nepilnus metus?

Turime sudarę programą, kuri susideda iš kelių etapų. Šiuo metu esame pradinėje mokymosi stadijoje. Analizuojame praėjusių čempionatų organizatorių sukauptą patirtį, domimės naujovėmis, kuriomis žada pradžiuginti būsimų pirmenybių, kurios vyks kitąmet Ispanijoje, rengėjai. Kovo mėnesį Vilniuje organizavome seminarą, į kurį buvome pasikvietę pernykščio Europos čempionato, vykusio Serbijoje ir Juodkalnijoje, vadovus. Jie pasidalino patirtimi, papasakojo apie klaidas, kurių jiems nepavyko išvengti. Žinia, praėjusią vasarą mūsų šalyje vyko federacijų supertaurės krepšinio turnyras. Į jį buvome pasikvietę ir visų didžiausių Lietuvos miestų savivaldybių atstovus, kurie turėjo progos pamatyti stambių varžybų organizacinę virtuvę. Kita kalba yra apie šio jų apsilankymo praktinę vertę. Mat iki 2011 metų šie savivaldybių darbuotojai gali ir nebedirbti. Dalyvavome ir 2007 metų Europos čempionato burtų traukimo ceremonijoje. Gruodžio mėnesį kviečiame į Lietuvą atvykti pasidalinti patirtimi ir pasaulio krepšinio čempionatų Japonijoje bei Brazilijoje organizatorius. Žodžiu, mokysimės visur, kur tik įmanoma. Su FIBA Europa jau užmegztas dialogas dėl reklamos ir kitais klausimais.

Kokie žmonės dirba jūsų grupėje?

Daug padeda vyrų rinktinės spaudos atstovas L. Kunigėlis bei departamento atstovas M. Špokas. Beje, pastarasis su krepšinio federacijos prezidentu V. Garastu neseniai viešėjo Miunchene, kur susitiko su FIBA Europos vadovais ir aptarė būsimo čempionato organizacinius klausimus. Yra ir daugiau žmonių, kurių ratas artėjant čempionatui vis didės. Beje, lygiagrečiai mūsų grupei yra sudaryta ir Vyriausybės darbo grupė, kuriai vadovauja susisiekimo ministras A. Butkevičius. Į šią 18 asmenų grupę įeina ir miestų merai.

Ar jau galutinai yra apsispręsta kuriuose miestuose vyks būsimo čempionato rungtynės?

Visuose didžiuosiuose miestuose. Aišku, viskas priklausys nuo sporto arenų ir nuo infrastruktūros plėtros.

Taigi, kokia padėtis yra su sporto arenomis?

Ramūs kol kas esame tik dėl Vilniaus. Tarptautinius standartus atitinka „Siemens” arena, dar yra „Sportima”. Tikiu, kad baigsis arši kova krepšinio naudai dėl sporto komplekso statybos Kaune. Planingai vyksta statybos Šiauliuose, turės areną ir Panevėžys. Neturiu didelių abejonių ir dėl Klaipėdos. Girdėjau, kad jūsų mieste jau parinkta vieta naujos arenos statybai. Šiuo metu yra jaučiamas šioks toks nusiraminimas. Jį siečiau su artėjančiais savivaldybių rinkimais. Miestų vadovai nėra tikri dėl savo ateities, todėl lūkuriuoja priimti atsakingus sprendimus. Po rinkimų su miestų valdžia jau reikės pradėti pasirašinėti sutartis. Likus iki čempionato pradžios dvejiems metams jau turėsime FIBA Europai parodyti veikiančias sporto arenas, jose organizuoti bandomuosius turnyrus.

Kada išvysime pirmuosius leidinius apie būsimą čempionatą Lietuvoje?

Kad toks krepšinio forumas vyks mūsų šalyje, žino daug kas. Rinktinės leidinyje, kurį išleidome pasaulio krepšinio čempionato Japonijoje proga, minime, jog esame 2011 m. Europos pirmenybių rengėjai. Per daug afišuotis negalime, nes dar iki čempionato Lietuvoje vyks pirmenybės Ispanijoje ir Lenkijoje. Mes negalime užbėgti lenkams, kurie organizuos pirmenybes 2009 metais, už akių. Dabar jų laikas. Rimčiau reklamuotis pradėsime tik po Ispanijos čempionato.

2011 m. čempionato emblema bus kuriama Lietuvoje ar ją gausite iš „viršaus”?

Tikrai ji bus kuriama mūsų šalyje. 2008 metais skelbsime emblemos konkursą. Aišku, jos logotipą reikės derinti su FIBA, kuri būtinai jame norės matyti ir savo veidą. Kada turėsime savo „prekinį ženklą”, tada labiau užsisuks ir komercinė čempionato mašina.

Čempionatas privalės turėti ir savo talismaną. Kas juo galėtų būti – Lietuvos kūdrų varlė ar jas ryjantis gandras?

Ir talismanui bus skelbiamas konkursas. Na, o dėl gandro, tai yra geras pasiūlymas. Jis turi ilgas kojas, kaip krepšininkai. Gandras tikrai tiktų būti talismanu.

Jūs esate Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės fondo direktorius. Neseniai fondas susilaukė nemažai kritikos ir yra permainų išvakarėse. Ar surūkėte taikos pypkę su Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu V. Garastu?

Surūkyti negalėjome, nes abu esame nerūkantys. Esu samdomas darbuotojas, todėl negaliu pasakyti, ar liksiu dirbti fondo vadovu. Ateitis parodys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.