Ar galima visas šias išlaidas, apskaičiuojant 2006 metų apmokestinamąjį pelną, priskirti leidžiamiems atskaitymams?

– 2006 metais buvo įsteigta uždaroji akcinė bendrovė, kurios veikla – statybos ir remonto darbai. Dėl bendrovės steigimo buvo patirtos tokios išlaidos: įstatų parengimo, įstatų įregistravimo, konsultanto, blankų gamybos, išlaidos naujam verslui pradėti ir kt. Ar galima visas šias išlaidas, apskaičiuojant 2006 metų apmokestinamąjį pelną, priskirti leidžiamiems atskaitymams?

– Vadovaujantis Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo 13 straipsnio nuostatomis, vieneto turtas – vieneto įsigytos materialios, nematerialios ir finansinės vertybės. Jos priklauso vienetui nuosavybės teise arba yra gautos pagal lizingo (finansinės nuomos) sutartį, kurioje numatytas nuosavybės teisės perėjimas, arba pagal pirkimo-pardavimo ar nuomos sutartį, kurioje numatytas nuosavybės teisės perėjimas vienetui apmokėjus visą turto vertę, o vienetų, kuriems valstybės bei savivaldybių turtas perduotas patikėjimo teise, atveju – patikėjimo teise.

Turtas gali būti įvairus. Jeigu turtas turi materialiąją substanciją, yra pagamintas iš tam tikros medžiagos ir yra apčiuopiamas, tai jis laikomas materialiuoju turtu. Tai žemė, pastatai, įrengimai, transporto priemonės, įrankiai, ir kitas materialios formos turtas.

Nematerialiajam turtui priskiriamas turtas neturintis materialios substancijos. Tai gali būti patentai, licencijos, vieneto įsigytas prestižas. Nematerialiuoju turtu taip pat gali būti laikomos iki 2006 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio pradžios sukauptos išlaidos, kurios priskiriamos formavimo savikainai.

Iki 2006 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio pagal PMĮ 1 priedėlio nuostatas viena iš ilgalaikio nematerialiojo turto grupių buvo ,,Formavimo savikaina”, kuriai priskiriamas turtas pelno mokesčio apskaičiavimo atžvilgiu turėjo būti amortizuojamas per ne trumpesnį nei 3 metų laikotarpį. Šiai ilgalaikio nematerialiojo turto grupei buvo priskirtinos sukauptos vieneto veiklos pradžios išlaidos, išlaidos, susijusios su vieneto nuosavo kapitalo suformavimu, padidinimu, sumažinimu ar sudėties pasikeitimu, taip pat obligacijų išleidimo, kapitalizuotų palūkanų ir reorganizavimo išlaidos.

Vieneto veiklos pradžios išlaidomis, priskiriamomis formavimo savikainai, buvo laikomos įmonės steigimo išlaidos (išlaidos teisinėms, konsultavimo paslaugoms apmokėti, registravimo išlaidos ir pan.).

Nuo 2006 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio pradžios ir vėlesniais mokestiniais laikotarpiais ilgalaikio turto grupei ,,Formavimo savikaina” priskirtinos vieneto veiklos pradžios išlaidos, išlaidos, susijusios su vieneto nuosavo kapitalo suformavimu, padidinimu, sumažinimu ar sudėties pasikeitimu, taip pat obligacijų išleidimo, kapitalizuotų palūkanų ir reorganizavimo išlaidos nelaikomos ilgalaikiu turtu (nematerialaus turto grupė ,,Formavimo savikaina” išbraukta iš PMĮ 1 priedėlio) ir nekaupiamos.

Pagal 8 Verslo apskaitos standartą ,,Nuosavas kapitalas” įmonės steigimo ir akcijų išleidimo išlaidos nepriskiriamos įmonės veiklos sąnaudoms. Šiomis išlaidomis mažinami akcijų priedai, o jei akcijų priedų nėra, jos priskiriamos pelno (nuostolių) ataskaitoje nepripažintiems nuostoliams ir parodomos ne pelno (nuostolių) ataskaitoje, o registruojamos nepaskirstytojo pelno sąskaitoje ir parodomos nuosavo kapitalo pokyčių ataskaitoje.

Vadinasi, pagal PMĮ nuostatas tokios išlaidos, kurios tiesiogiai susijusios su vieneto steigimu ir akcijų išleidimu, patirtos steigiant juridinį asmenį ar išplatinant naują akcijų emisiją (t.y. vieneto formavimo išlaidos), kaip, pvz., įstatų parengimo ir įregistravimo, akcijų įregistravimo, konsultantų, maklerių paslaugos, akcininkų pažymėjimų spausdinimo ir pan., laikomos neleidžiamais atskaitymais kaip neįprastinės vieneto vykdomai veiklai sąnaudos (pagal PMĮ 31 straipsnio 1 dalies 13 punktą), nes šios išlaidos susijusios su vieneto dalyviais, o ne tiesiogiai su vieneto veikla.

Tos vieneto veiklos pradžios išlaidos, kurios nėra tiesiogiai susijusios su vieneto formavimu (steigimu), kaip pvz., išlaidos teisinėms, konsultavimo paslaugoms apmokėti, įmonės spaudų registravimo rinkliavos, blankų gamybos išlaidos, išlaidos naujam verslui ar veiklai pradėti (administracijos atlyginimų išlaidos ir kitos vieneto veiklos pradžios išlaidos, nesusijusios su būsimaisiais mokestiniais laikotarpiais), priskiriamos leidžiamiems atskaitymams tą mokestinį laikotarpį, kurį jos faktiškai patiriamos.

Iki 2006 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio pradžios sukauptos ir pagal PMĮ neatskaitytos formavimo savikainos sąnaudos iš pajamų atskaitomos kaip ribojamų dydžių leidžiami atskaitymai (toliau amortizuojamos per likusius iki 2006 metais prasidedančio mokestinio laikotarpio pradžios vieneto nusistatytus amortizacijos laikotarpius).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.