Šv.Kalėdų šviesa prieš rinkimus itin viliojanti

Oficialiame miesto šventinių renginių pristatyme asmeninę akciją reklamavo ir Kauno vicemerė liberalcentristė Adelė Echodienė

Šiųmečius miesto kalėdinius renginius, kuriems Savivaldybė skyrė 220 tūkstančių litų, pradės šį šeštadienį Rotušės aikštėje rengiama eglutės įžiebimo šventė „Kelionė į šviesą”, o baigs jau po Naujųjų metų įvyksiantys „Įsimintiniausio menininko rinkimai”. Oficialiame miesto šventinių renginių pristatyme asmeninę kalėdinę akciją reklamavo ir Kauno vicemerė liberalcentristė Adelė Echodienė.

Pasinaudojo tribūna asmeninei akcijai reklamuoti

Vieno pirmųjų Lietuvoje miesto, įžiebiančio savo šv.Kalėdų eglę, jokios televizijos žiūrovai neišvys. Prieš dvejus metus įvykęs bandymas tiesiogiai transliuoti Vilniuje ir Kaune šv.Kalėdų eglės įžiebimo šventes, buvo vienintelis. Tačiau A.Echodienė pabrėžė, jog vienu svarbiausių jos siekių išlieka ne tik šv.Kalėdų eglės įžiebimo šventė, bet ir kitų svarbiausių bei brangiausiai kainavusių miesto renginių transliacija per televiziją. „Tai labai svarbu miesto įvaizdžiui. Be to, šiuos renginius galėtų išvysti miestiečiai, kurie dėl tam tikrų priežasčių juose nebuvo”, – sakė vicemerė.

Šių metų Savivaldybės biudžete lėšų šv.Kalėdų eglės įžiebimo šventės TV transliacijai nebuvo numatyta, rėmėjų irgi neieškota. Tačiau, nepaisant išsakytos siekiamybės, už Kauno kultūrą šiuo metu mieste atsakinga A.Echodienė asmenines ir rėmėjų lėšas sutelkė ne kokiam nors miesto šventiniam renginiui paremti ar TV transliacijai finansuoti, o savo privačiai kalėdinei akcijai „Padovanokime vieni kitiems Kalėdas!” Ji buvo pristatyta kartu su oficialia miesto kalėdinių renginių programa.

„Nebūkime abejingi – užuot laukę, kol mums kažkas surengs šventę, patys tapkime Kalėdų ugnelėmis. Ruoškimės šventei, kurkime kalėdinę nuotaiką ir džiaukimės kartu”, – į miestiečius iš parengto spalvoto akcijos bukleto kreipiasi A.Echodienė. Ji kviečia kauniečius dalyvauti vaikų piešinių, laiško „Mano Kalėdos” rašymo ir žaislų Laisvės alėjos fontano eglutei gaminimo konkursuose. A.Echodienės asmeninės akcijos dalyviai gaus kvietimus į nemokamą koncertą Kauno sporto halėje, kuriame bus įteiktas pagrindinis akcijos prizas – dvi kelionės į Laplandiją.

Muzikinis fonas naujametei nakčiai

Oficialiame miesto šventiniame sąraše – septyni svarbiausi renginiai, vyksiantys daugiausiai Senamiestyje. Bus surengtos dvi Kalėdų eglių įžiebimo šventės: Rotušės ir Vienybės aikštėse. M.Valančiaus gatvėje ir greta esančiame skvere menininkai surengs tradicinę kalėdinę instaliaciją. Tradiciniame labdaros baliuje miesto Rotušėje šiemet bus renkamos lėšos pirkti klausos aparatams neįgaliems vaikams. Vilniaus gatve į Rotušės aikštę vėl žygiuos Kalėdų Senelių eisena. Naujųjų metų naktį Rotušės aikštėje skambės specialiai parinkta foninė muzika. Šventinius renginius baigs atsisveikinimo su eglute ceremonija Rotušės aikštėje ir įsimintiniausio metų menininko rinkimai Menininkų namuose.

Miesto teatrai Šv.Kalėdoms skiria spektaklių vaikams premjeras, kalėdinį labdaros ir naujametį koncertus surengs Kauno simfoninis orkestras. Kauno bigbendas šventinį pasirodymą dedikuoja savo 15 metų jubiliejui. Kalėdiniai vakarai vyks V.Kudirkos viešojoje bibliotekoje, J.Gruodžio, M. ir K.Petrauskų muziejuose. Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriaus nariai Kultūros rūmuose surengs naujametį koncertą „Pakelkim mes taurę linksmybių”.

Į šventę geriausia ateiti pėsčiomis

M.Valančiaus gatvėje ir greta esančiame skverelyje jau šį šeštadienį sušvis kalėdinė instaliacija „Žiemos pasaka”. Ją tradiciškai rengiantys Tekstilininkų ir dailininkų gildijos nariai šį kartą interpretuos Salomėjos Nėries eilėraščio „Senelės pasaka” veikėjus ir veiksmą. „Lietuvoje dabar žiemomis būna mažai sniego ir šerkšno, tad nutarėme juos sukurti”, – pasakojo Tekstilininkų ir dailininkų gildijos vadovė Jolanta Šmidtienė. Baltoje instaliacijoje bus galima rasti nukirptas Eglės kasas, trečią brolį Joną, pusnynuos miegančius nykštukus, aukso žuvis po ledu, didžiulę baltą mešką ir kitus žinomo eilėraščio herojus. J.Šmidtienė juokdamasi pripažino, kad tik velnių, krečiančių išdaigas, nepavyko „nubalinti”, jie bus juodi.

Dailininkė pasiguodė, kad du trečdalius instaliacijai iš miesto biudžeto skirtos sumos teks pakloti už apšvietimą ir apsaugą. „Menininkai kuria už dyką”, – pastebėjo J.Šmidtienė.

Šeštadienio vakarą Rotušės aikštėje vyksiančios šv.Kalėdų eglės įžiebimo šventės „Kelionė į šviesą” veiksmas šiemet koncentruosis Rotušės pastato šone pastatytoje scenoje. Tad jį geriausia bus stebėti atėjus į aikštę nuo Arkikatedros bazilikos. Bet šventės režisierė Zita Vaškelienė žada, kad nebus žiūrovams nepatogių vietų – aikštėje žadama įrengti didžiulį vaizdo ekraną, kuriame bus galima sekti maždaug pusvalandžio trukmės spektaklio, sukurto H.K.Anderseno pasakos „Kajus ir Gerda” motyvais, veiksmą. Spektaklio eiliuotų tekstų autorė – Erika Drungytė, muziką sukūrė Petras Jucevičius, o scenografiją – Rimutė Skučienė.

Spektaklio rengėjai įspėja, kad valandą prieš Šv.Kalėdų eglės įžiebimo šventės pradžią bus uždarytas automobilių eismas Rotušės aikštės prieigose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.