Kaip Klaipėdoje Kalėdas „vogė”

Nei labai daug, nei labai originalių kalėdinių renginių Klaipėdoje šiemet ir vėl nesulauksime. Tradiciniai uostamiesčio renginių organizatoriai, pasidalinę Savivaldybės skirtus apie 300 tūkstančių litų, papuoš eglę Teatro aikštėje ir pakvies miestelėnus tik į du renginius.

Nors Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė samprotauja, esą taip yra todėl, kad uostamiestyje nėra daug rimtų renginių organizatorių, „Vakarų ekspresas” išsiaiškino, kad gana miglota yra jų atranka.

Pavyzdžiui, šiemet ruošiantis Kalėdoms uostamiestyje dar pavasarį buvo paskelbtas šventinių renginių konkursas. Ar jis įvyko, ar ne, konkurso organizatoriai – kultūros centras Žvejų rūmai – ir jo dalyviai pateikia skirtingas versijas. Tačiau viskas baigėsi taip, kad renginius organizuos patys Žvejų rūmai.

Konkursas neįvyko, bet… įvyko

Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja G. Giedraitytė paaiškino, kad atsakomybė surengti Kalėdų šventę mieste tenka uostamiesčio kultūros centrui Žvejų rūmams. Ši įstaiga ir skelbė kalėdinių renginių konkursą.

Šiemet konkursas buvo paskelbtas dar pavasarį, kad jo laimėtojams pakaktų laiko suplanuoti ir surengti šventę.

Apie konkurso dalyvius, projektus ir rezultatus G. Giedraitytė ir Žvejų rūmų direktoriaus pavaduoja Nemira Trakumienė kalbėjo skirtingai ir painiai, tačiau abi užtikrino, kad konkursas neįvyko.

Kultūros skyriaus vedėjos G. Giedraitytės versija: „Tai buvo Kalėdų projekto idėjos konkursas. Jam buvo pateiktos, regis, penkios paraiškos. Bijau dabar prisimeluoti, kodėl projektai netiko. Vilniečiai, atrodo, pasiūlė per didelę renginio sąmatą – apie 200 tūkstančius litų, o gal idėja netiko. Nemira nusprendė. Konkursas neįvyko dėl procedūrinių dalykų. Todėl Kalėdas organizuoti teko Žvejų rūmams. Jie turi švenčių organizavimo patirtį, profesionalius režisierius, dailininkus”.

Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotojos N. Trakumienės versija: „Konkurse dalyvavo 6 projektai, tačiau nė vienas nelaimėjo. Komisija nubalsavo už užsienio projekto – lazerių, šviesos ir ugnies šou „Spirit of Fire” idėją, kurią konkursui pateikė renginių organizatorius Marius Tumšys. Tačiau projekto sąmata – 129 tūkstančiai 700 litų – buvo per didelė.

Vilniečiai UAB „Renginių marketingo agentūra” pasiūlė simfoninio orkestro ir arfų projektą – Ravelio „Bolero”. Tačiau šio renginio idėja buvo atmesta dėl to, kad jis orientuotas į suaugusiųjų, o ne į vaikų publiką. O eglutės įžiebimo šventė – pirmiausia šventė vaikams. Kiti projektai neatitiko konkurso reikalavimų ir nugalėtojas nebuvo išrinktas”.

Kalėdinių renginių konkurse dalyvavęs UAB „Kokybiški laisvalaikio projektai” vadovas M. Tumšys sakė nenorįs kalbėti apie tai, kas įvyko, duodamas suprasti, jog yra profesionalus renginių organizatorius ir jam dar reikės dalyvauti ne viename konkurse.

Vis dėlto pirmoji vaikino reakcija į „Vakarų ekspreso” klausimą verčia suabejoti konkurso skaidrumu: „Kaip tai neįvyko konkursas? Konkursas įvyko ir oficialiai buvo paskelbta, kad mūsų pateiktas projektas jį laimėjo. Savivaldybėje turi būti užprotokoluota konkurso medžiaga”, – sakė M. Tumšys.

Pasak pokalbininko, komisija iš karto žinojo projektų sąmatas ir balsavo už juos, įvertindama renginio kokybę ir kainą. Jis neatskleidė, kokią idėją ir kiek renginių siūlė „Kokybiški laisvalaikio projektai”, kada ir kaip buvo atsisakyta jo paslaugų. Tepasakė, kad po konkurso nepasirašė sutarties.

Apie V. Tumšio konkursui pateiktą vokiečių projektą „Spirit of Fire” informaciją radome internete. Tai projektas, kurio reginį kuria fakyrai, gimnastai, atletai, šokėjai, lazeriai, pirotechnika, projekcijos, ekstravagantiški atlikėjų kostiumai bei dekoracijos.

„Renginių organizavimo srityje lengva žaisti meniniais dalykais. Čia ne statybos, kur kokybę gali pamatuoti ir kainą nustatyti”, – apgailestavo M. Tumšys.

Komisiją, vertinusią kalėdinius projektus sudarė Klaipėdos savivaldybės administracijos vicemerė Audra Daujotienė, Socialinio departamento direktorė Nijolė Laužikienė, Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė, vyriausias specialistas Vidas Pakalniškis, miesto vyriausias dailininkas Mindaugas Petrulis ir Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumienė.

Ne konkurso tvarka

Pirmajam konkursui neva neįvykus, antrą kartą konkursas nebuvo skelbiamas, pasak N. Trakumienės, dėl laiko stokos. Patys Žvejų rūmai Kalėdoms pasiūlė surengti du renginius, kurių sąmata – apie 155 tūkstančius litų.

75 tūkstančius litų, pasak Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotojos N. Trakumienės, kainuos Kalėdų eglės įžiebimo ceremonija. Ji vyks gruodžio 2 dieną. Šventę pradės teatralizuotos vaikų eitynės su Kalėdų Seneliu iš Laplandijos nuo Lietuvininkų aikštės iki Teatro aikštės. Eitynėse turėtų dalyvauti apie 2 tūkstančius vaikų, važiuoti traukinukai, dardėti karietos. Kalėdų Senelį iš Laplandijos į Klaipėdą atveža ir eitynes inicijavo bei remia Suomijos konsulatas. Iš Savivaldybės skirtų lėšų bus panaudota tik 1900 litų reklaminiam akcijos leidiniui išleisti.

Eitynių dalyviai suplūs į Teatro aikštę, kur bus įžiebta eglutė ir vyks teatralizuotas koncertas. Paklausta, kas bus koncerte, N. Trakumienė nukreipė pas UAB „Pramogų burės” vadovą Nerijų Ivanauską, kuris viską organizuojantis.

Pasiteiravus, kodėl ši firma rengia kalėdinį renginį, Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja atsakė, jog „Pramogų burės” pasirinktos ne konkurso tvarka.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė taip pat patvirtino, kad Kalėdų eglės įžiebimo ceremoniją jau trečius metus organizuoja UAB „Pramogų burės”. Paklausta, kodėl ši firma organizuoja renginį ne konkurso tvarka, pokalbininkė pasitaisė, kad UAB „Pramogų burės” talkina Žvejų rūmams.

Scenarijų kuria visi

„UAB „Pramogų burės” mums teikia technines renginio aptarnavimo paslaugas, rūpinasi scena, garsu, apšvietimu, režisūra”, – po pertraukos jau kiek kitaip kalbėjo ir Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja N. Trakumienė.

Pokalbininkė aiškino, kad eglės įžiebimo ceremonijos scenarijų šiuo metu kuria grupė žmonių: ji pati, Kultūros skyriaus vedėja G. Giedraitytė ir vyr. specialistas V. Pakalniškis bei N. Ivanauskas. Trumpai papasakojo, kad renginio idėja – pratęsti eitynes.

„Scenoje Kalėdų Senį iš Laplandijos pasitiks kitų šalių Kalėdų Seniai ir koncerte bus tematinės tų šalių muzikinės programos, kurias atliks klaipėdiečiai popdainininkas Deivis, grupės „Mango”, „Bavarija”, bus videovaizdas”, – sakė N. Trakumienė.

UAB „Pramogų burės” vadovas N. Ivanauskas apie kalėdinį renginį nenorėjo kalbėti, prieš tai nesuderinęs savo kalbų su Žvejų rūmais ir Savivaldybės Kultūros skyriumi. „Mes esame renginio subrangovai, rūpinamės technine dalimi, kuriame scenarijų”, – sakė N. Ivanauskas.

Pokalbininkas neatskleidė, kas dalyvaus koncerte, konfidencialia informacija pavadino ir atlikėjų honorarų dydį.

„Galiu pasakyti, jog techninė renginio įranga kainuos apie 20 tūkstančių litų. Koncertui skirtų 70 tūkstančių litų vos užteks, nes nuo šios sumos dar atimkite mokesčius”, – skaičiavo UAB „Pramogų burės” vadovas.

Kitas renginys, kurį organizuoja Žvejų rūmai, vyks gruodžio 26 dieną ant Jono kalnelio. Tai bus video- ir pirotechnikos šou „Gimiau mylėti tave…” Renginio režisierius – Alvydas Vizgirda, videoprojekcijos autorius – dailininkas Anatolijus Klemencovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.