Prokurorai teismui perdavė sukčiaujant ES paramą gavusios bendrovės „Šilų paukštynas” baudžiamąją bylą

Šią savaitę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai kaltinamuoju aktu baigė ir Vilniaus m. 2-ajam apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl kreditinio sukčiavimo pasisavinant didelės vertės pinigines lėšas, išmokėtas kaip Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama UAB „Šilų paukštynas”. Be to, byloje minimi fiziniai asmenys kaltinami ir dokumentų klastojimu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu, kai kurie jų – piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir neteisėta įmonės veikla.

Penki kaltinamieji – T. U. , A. P., Ž. B., A. P. ir M. D. – kaltinami tuo, kad jie, siekdami apgaule įgyti didelės vertės pinigines lėšas, išmokamas kaip Europos Sąjungos SAPARD parama, 2002 m. įsteigė UAB „Šilų paukštynas”, parengė fiktyvų verslo planą ES paramai gauti, įsigijo apleistas veršides Jonavos rajone, o vėliau teikdami suklastotus dokumentus Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos, padedant šios agentūros SAPARD departamento Projektų vertinimo skyriaus vyriausiajam specialistui, apgaulės būdu su agentūros darbuotojais sudarė sutartį dėl maždaug 1 mln. Lt dydžio paramos suteikimo.

Dėl kaltinamųjų neteisėtų veiksmų į UAB „Šilų paukštynas” sąskaitą buvo pervesta beveik 200 tūkst. Lt., iš kurių bendrininkai spėjo pasinaudoti 155 tūkst. Lt. Baudžiamajame kodekse kaltinamųjų nusikalstamos veikos kvalifikuojamos kaip kreditinis sukčiavimas, dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas, apgaulingas apskaitos tvarkymas, neteisėta juridinio asmens veikla ir piktnaudžiavimas. Už išvardytų nusikaltimų padarymą numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 6 metų.

„Fondų lėšomis finansuojami projektai, kurie ekonomiškai yra naudingi šaliai ar mažesniam regionui, tačiau finansiškai greitai neatsiperka. Tikiuosi, kad teismui perduota byla nuslopins norą piktnaudžiauti šiais pinigais”, – sakė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras L. Belevičius.

Ikiteisminį tyrimą byloje atliko Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai kartu su Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos 2-os valdybos pareigūnais.

Generalinė prokuratūra primena, kad atliekant ikiteisminį tyrimą išaiškėjo kitų nusikalstamų veikų požymiai ir dėl jų taip pat buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Iš nurodytos baudžiamosios bylos atskirta ir teismui perduota byla dėl viešosios įstaigos „Lietuvos verslo paramos agentūra” darbuotojų piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Šiuo metu tiriama dar viena byla dėl buvusių Nacionalinės mokėjimo agentūros ir Lietuvos verslo paramos agentūros darbuotojų piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.