Parlamentarai išgirdo kaltinimų EBSW dangstymu

Naujos koncerno EBSW veiklą tiriančios komisijos išvados bus gerokai išsamesnės

Laikinoji parlamentinė komisija vakar išklausė bene paskutinį liudytoją ir pradėjo dėlioti tyrimo išvadų juodraštį. Tai bus jau antrosios šios komisijos išvados – pirmųjų išvadų kovo mėnesį Seimas nepatvirtino ir pratęsė komisijos darbą iki gruodžio 22 dienos.

Kliuvo visiems

Vakar komisijai liudijo pats to pasiprašęs kaunietis Jonas Aleksandravičius. UAB „Žaibas” darbuotoju ir akcininku buvęs vyriškis vėliau tikino, kad komisijos nariai iš pradžių nepanoro jo apklausinėti ir jam pavyko prasibrauti į komisiją tik tarpininkaujant Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui.

Nevyriausybinės organizacijos „Nukentėjusieji nuo neteisėtų pareigūnų veiksmų” nariu prisistatantis J.Aleksandravičius jau nuo pirmųjų žodžių sulaukė kai kurių komisijos narių priešiškumo, nes užsipuolė juos teigdamas, jog „komisija sukurta tam, kad uždengtų EBSW”.

„Tai ko tuomet čia atėjote?” – piktai nusistebėjo komisijos narys Vytautas Čepas ir pridūrė, jog įsižeidė netiesiogiai pavadintas vagimi.

Tuomet liudytojas pasiteisino, kad tokią nuomonę apie komisiją jis neva susidarė iš žiniasklaidos publikacijų. Nuo J.Aleksandravičiaus kliuvo ne tik komisijos nariams – nusikaltimų vykdymu arba dangstymu jis taip pat apkaltino teismus, prokuratūrą bei dabartinį generalinio prokuroro pavaduotoją Gintarą Jasaitį, EBSW žlugimo laikotarpiu vadovavusį Kauno apygardos prokuratūrai.

Kaunietis komisijai papasakojo, kaip EBSW atstovai apgaule perėmė UAB „Žaibas”, kurios akcininku jis buvo, kontrolę, o teisėsaugos institucijos nesugebėjo arba nenorėjo demaskuoti šios aferos bei atstatyti teisingumą.

Žinios dar plaukia

Komisijos pirmininkas Algis Rimas po vakarykščio posėdžio žurnalistams teigė, kad J.Aleksandravičiaus pateikta informacija apie bendrovę „Žaibas” jiems jau buvo žinoma anksčiau iš kitų liudytojų pasakojimų. „Šiandieninis liudytojas pateikė informaciją raštu ir mes ją išnagrinėsime, pažiūrėsime, kiek objektyviai ar neobjektyviai viskas tenai išdėstyta, bei priimsime atitinkamą sprendimą”, – kalbėjo pirmininkas.

A.Rimas taip pat informavo žurnalistus, kad komisija jau įžengė į išvadų rengimo stadiją ir tikisi iki numatytos datos, prieš Kalėdas, pateikti savo darbo rezultatus Seimui.

„Manau, kad suspėsime laiku atlikti visus darbus, laiko dar yra. Dabar mums intensyviai plaukia informacija iš įvairių įstaigų ir institucijų. Dėl informacijos pateikimo niekam pretenzijų neturime”, – teigė A.Rimas.

Jis taip pat sakė, kad naujose komisijos išvadose, be anksčiau nustatytų dalykų, bus išdėstytos EBSW turto judėjimo schemos ir įmonių privatizavimo modelis, kuriuo naudojosi koncernas, įvardyta daugiau pareigūnų, kurių veiksmai padėjo veikti EBSW.

JAV teismas neskuba nagrinėti skundo

A.Rimas taip pat informavo, kad komisija dėl kai kurių tyrimo metu nustatytų faktų jau kreipėsi į teisėsaugos institucijas: „Galiu pateikti tokį pavyzdį – mums sukėlė abejonių „Kauno holdingo kompanijos” likvidatoriaus UAB „Valeksa” sprendimų teisėtumas ir mes kreipėmės į prokuratūrą, kad ji išnagrinėtų, ar tame procese nebuvo įstatymų pažeidimų ir nusikaltimų”.

Paklaustas, kaip vertina J.Aleksandravičiaus kaltinimus generalinio prokuroro pavaduotojui G.Jasaičiui, komisijos pirmininkas atsakė esąs visiškai kitokios nuomonės apie šį pareigūną: „Dabartiniu metu G.Jasaitis labai aktyviai dalyvavo komisijos darbe ir daug padėjo mums rūpimais klausimais, labai operatyviai pateikdavo prašomą medžiagą”.

A.Rimas taip pat apgailestavo, kad kol kas įstrigo EBSW prezidento Gintaro Petriko grąžinimo į Lietuvą klausimas. Prieš pustrečių metų JAV sulaikytą bėglį kovo mėnesį šios šalies pirmosios instancijos teismas nusprendė išduoti Lietuvai, tačiau G.Petrikas sprendimą apskundė.

Kaip vakar sakė G.Jasaitis, neseniai iš JAV Teisingumo departamento buvo gautas raštas, kad kol kas nepaskirtas nei teisėjas, nagrinėsiantis apeliacinį G.Petriko skundą, nei nagrinėjimo data. Generalinio prokuroro pavaduotojas taip pat pripažino, kad ilgas bylos dėl ekstradicijos apeliacinio skundo nagrinėjimas kenkia tyrimui dėl EBSW veiklos Lietuvoje. G.Petrikas kaltinamas iššvaistęs EBSW turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.