Paksui užtrenkiamos paskutinės durys

Seimas artimiausiuose posėdžiuose turėtų priimti naują Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakciją, kuri neleistų šiuose rinkimuose dalyvauti nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui

Artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose kandidatų sąraše eksprezidento Rolando Pakso pavardės greičiausiai nebus.

Parlamentarai po svarstymo jau yra pritarę naujai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakcijai, kurioje, be kita ko, įrašytas draudimas savivaldybių tarybų nariais rinkti asmenis, per apkaltą nušalintus nuo posto. Praėjusią savaitę tokiai nuostatai pritarė 46 parlamentarai, 5 balsavo „prieš”, 3 susilaikė. Nauja įstatymo redakcija turėtų būti priimta artimiausiuose Seimo posėdžiuose.

Pasiūlė konservatorius

Naują Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakciją parlamentui rengė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Šio komiteto nario konservatoriaus Liudviko Sabučio iniciatyva įrašyta nuostata, kad „savivaldybės tarybos nariu negali būti renkamas asmuo, kuris Konstitucijos nustatytu pagrindu – apkaltos proceso tvarka neteko teisės būti renkamas prezidentu, Seimo nariu, Konstitucinio Teismo pirmininku ar teisėju, Aukščiausiojo Teismo ar Apeliacinio teismo pirmininkų ir šių teismų teisėjais, taip pat asmuo, netekęs savivaldybės tarybos nario mandato Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu dėl priesaikos sulaužymo”.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus savivaldybių tarybų nariai vieninteliai iš valdžios atstovų pradėdami kadenciją neduoda priesaikos. Tai buvo vienintelė valdžios institucija, į kurią galėjo pretenduoti per apkaltą nuo pareigų nušalintas prezidentas Paksas. Partijai „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) vadovaujantis politikas neslėpė ketinimų varžytis dėl sostinės mero kėdės. Seimui priėmus minėtą pataisą jis tokią teisę prarastų.

Paksas 2004-ųjų balandžio pradžioje per parlamentinę apkaltą buvo nušalintas nuo prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą. Konstitucinio Teismo išaiškinimu, jis iki gyvos galvos nebegali eiti valstybinių pareigų, susijusių su priesaikos davimu.

Lopo spragas

Tačiau naują įstatymo redakciją rengusio Seimo komiteto pirmininkas Jonas Jagminas neigia, kad tokiu būdu siekiama iš rinkimų kovos išstumti Paksą.

„Nenorėčiau čia įvardyti nei Pakso, nei Paksienės. Buvo toks atvejis, bet ką gali žinoti, kokia pavardė bus ateityje, neduok Dieve. Niekam nelinkiu tokios nelaimės, – Jagminas tikino, kad pataisa kurta tikrai ne vienam asmeniui. – Jeigu jau atsitinka tokia bėda, nebereikia ir pretenduoti nei į savivaldybių tarybas, nei į Seimą”. Anot komiteto vadovo, prieš savivaldos rinkimus tiesiog pribrendo reikalas peržiūrėti visą įstatymą ir užlopyti anksčiau paliktas spragas. „Kūrėme naują valstybę nuo pradžių, argi kas nors galvojo, kad atsitiks tokia bėda (apkalta – aut.). Kai atsitiko, pamatėme, kad kai kurios įstatymo vietos taisytinos”, – tvirtino Jagminas.

Jis patikino, kad iki rinkimų dienos – vasario 25-osios – bus pataisytas ir kitas – Vietos savivaldos – įstatymas. Jame bus įrašyta nuostata, kad savivaldybių tarybų nariai prieš pradėdami darbą duoda priesaiką. Anksčiau būta abejonių, kad neužtenka pakoreguoti įstatymo, esą būtina keisti ir Konstituciją. Tačiau Jagmino teigimu, konstitucinės teisės specialistai jam garantavo, kad to daryti nebūtina.

Deleguos kitus

Pats Paksas įstatymo pataisas vertina kaip Konstitucijos ir žmogaus teisių pažeidimą.

„Jeigu politikai priims tokį sprendimą, manau, kad jie iki šiol mane laiko labai stipriu kandidatu, – svarstė jis. – Kita vertus, galėčiau pasakyti tiems, kurie balsuotų už tokią pataisą, kad bet kokiu atveju mano patikimi žmonės bus Vilniaus miesto taryboje ir kitose savivaldybėse ir bet kokiu atveju jie įgyvendins mano nuomonę, mano sprendimus. Taip kad nieko tuo nepakeis”.

Beje, prieš porą savaičių protestuodami prieš minėtus ribojimus Seimo liberaldemokratai buvo pradėję registruoti absurdiškas įstatymų pataisas. Jie siūlė į įstatymą įrašyti nuostatą, kad rinkimuose dalyvauti draudžiama konkrečiai Rolandui Paksui. Kitu projektu norėta uždrausti Paksui kvėpuoti.

Pretendentų daug

Pakso pašalinimas iš pretendentų į Vilniaus miesto mero postą palengvintų kovą kitiems politikams.

Kaip žinoma, dėl sostinės vadovo kėdės kovoti planuoja dabartinis meras Artūras Zuokas, liberalas Petras Auštrevičius, socialdemokratas Algirdas Paleckis, „darbietis” Jonas Pinskus, socialliberalas Algirdas Monkevičius, „pilietininkas” Henrikas Žukauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Paksui užtrenkiamos paskutinės durys"

  1. Jo

    Kitu projektu norėta uždrausti Paksui kvėpuoti…… 😯 tai ką jau Lietuvoje priimami tokie projektai? Gal galėtumėt projekto pavadinimą?

  2. mmm

    taip jam ir reikia, saskaita uz benradarbiavima su akupantais.

  3. zuokininkas

    Tai jau juokas ima ,kad prisivuoges arturiukas tai gali eiti visur o Prezidentui R.Paksui tai jau tikrai kvepuoti uzdrauskim. Cia kai toj pasakoje mustas nemusta nesa.Kas kitiems galima tai Paksui ne.

  4. baisu

    cia kerstas uz pajudinta ALITOS neskaidru privatizavima,baime,kad nuplauks zuokui Siltas postas.ir visi kiti teisingi Pakso zingsniai bunant prezidentu.tame tarpe ir nepritarimas skirti pociu iVSD vadovo vieta.GEDA KERSTAUTI. liks vieni aferistai lietuvos zlugdytojai!

  5. As

    Geda……… 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.