Populiariausia Lietuvos bibliotekose 2005 m. buvo Elenos De Strozzi kūryba

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) pateikė Kultūros ministerijai 2005 m. autorinio atlyginimo paskirstymo už knygų panaudą bibliotekose ataskaitą, pagal kurią matyti, kad dažniausiai 2005 m. Lietuvos bibliotekų skaitytojams buvo išduodami rašytojos Elenos De Strozzi kūriniai. Kiti populiarūs grožinės literatūros kūrinių autoriai: Jurga Ivanauskaitė, Daiva Vaitkevičiūtė, Romualdas Granauskas, Justinas Marcinkevičius, Edvinas Kalėda, Jurgis Kunčinas, Laimonas Inis.

Daivos Vaitkevičiūtės knyga „Moterys meluoja geriau” II d. – daugiausia kartų per 2005 m. skaitytojams išduota lietuvių autoriaus knyga. Ne mažiau paklausi skaitytojų tarpe buvo ir Jurgos Ivanauskaitės knyga „Placebas” bei Galinos Dauguvietytės „Perpetuum Mobile”. Populiariausia užsienio grožinės literatūros autoriaus knyga Lietuvos bibliotekose 2005 m. buvo John Irving „Ketvirtoji ranka”.

Ataskaitos duomenimis, populiariausia mokslinės literatūros autore lieka Viktorija Daujotytė. Domimasi ir Bronislovo Martinkaus, Antano Andrijausko, Vytauto Kubiliaus, Algimanto Sakalo, Gedimino Navaičio, Vandos Zaborskaitės mokslinės literatūros darbais.

Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio autorių knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Nijolės Salnikienės versti užsienio grožinės literatūros kūriniai, kiti populiarūs vertėjai – Laima Bareišienė, Aneta Ručinskienė, Albinas Degutis, Irmina Domeikienė, Teodoras Četrauskas, Zita Marys.

Knygų iliustracijų autoriams paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą, iš kurių didžiausio susidomėjimo sulaukė Vladimiro Beresniovo, Romo Oranto, Eglės Gelažiūtės-Petrauskienės, Arvydo Každailio, Aušros Čapskytės-Blažienės, Vytauto Valiaus, Antano Kučo kūryba.

Autorinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose paskirstymo ir išmokėjimo sistema Lietuvoje sukurta bei įgyvendinama remiantis Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 16 str. 3 d., 2002 m. vasario 6 d. Vyriausybės nutarimu Nr. 182 ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros sutartimi dėl autorinio atlyginimo paskirstymo ir išmokėjimo autoriams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose.

Iš valstybės biudžeto 2005 m. autoriniams atlyginimams už knygų panaudą bibliotekose išmokėti buvo skirta 280 000 litų suma.

2005 m. duomenys apie knygų panaudą buvo renkami 25 Lietuvos bibliotekose, kuriose yra pilnai įdiegta LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų informacinė sistema). Įdiegus automatizuotą informacijos apie knygų ir kitų leidinių panaudą surinkimo programą, paskaičiuojamas kiekvienas knygos, kuri yra užregistruota LATGA-A duomenų bazėje, išdavimas.

Surinkti duomenys atskleidžia, kad 2005 m. autorinio atlyginimo už knygų panaudą skirstyme dalyvavo 556 autoriai, kurie pateikė paraiškas LATGA-A agentūrai. Autorinis atlyginimas buvo paskirstytas 545 autoriams už 5549 kūrinius (iš jų 298 knygų tekstų autoriams, 167 vertėjams, 80 iliustratorių). Iš pateiktų duomenų matyti, kad verstinė literatūra lieka daug populiaresnė skaitytojų tarpe nei originalioji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.