Namuose prisijaukintas stiklas

Kuriant būsto interjerą specialistai pataria eksperimentuoti ir naudoti ne tik tradicines medžiagas

Namų interjere naudojame ne tik medį, keramiką, metalą, bet ir stiklą. Jo dirbiniai, prisilietus kūrybingo menininko ar dizainerio rankai, atrodo meniškai ir patraukliai. Specialistų teigimu, iš stiklo galima atrasti pačius netikėčiausius interjero apipavidalinimo sprendimus.

Praplečia namų erdvę

„Jei kurdami dirbinius iš stiklo prie jų prisiliesime jautriai, jie gali būti šilti ir gražūs, – sako stiklo dailininkė dizainerė Edita Mazurkevičienė. – Kuo toliau, tuo labiau stiklas populiarėja, įvairių šalių namų interjere jis vis dažniau išsikovoja savitą vietą”. Lietuviai, pasak dailininkės, dar labai atsargūs, jie ne visada drįsta įsileisti į namus baldus ar kitus gaminius iš stiklo. Stiklas nėra naujiena, o atrodo kaip iš Vakarų atėjusi naujovė tik todėl, kad lietuviai kultūrą daugiau tapatina su kaimo tradicijomis.

„Stiklas – puiki medžiaga, dėl tam tikrų savybių jis gali būti naudojamas kaip apdailos medžiaga ar net meno kūrinys, – sako pašnekovė. – Baldai tik iš stiklo arba derinti su medžiu bei kitokiomis medžiagomis suteikia skaidrumo bei lengvumo pojūtį. Jie ypač gražiai atrodo didelėje erdvėje, bet ir nedideliame kambaryje padeda „sutaupyti” vietos, jei yra pagaminti iš skaidraus stiklo”. Stiklo dirbiniai namuose gali rasti įvairią vietą: tai ir baldai, stiklo pertvaros, šviestuvai, lentynėlės, paveikslai, staliukai gėlėms.

Dailininkės teigimu, namuose stiklo baldai atrodys stilingai, jei juos derinsime pagal spalvą ir apdirbimo būdą. Iš stiklo pagaminti tokios pačios spalvos žurnalinis ir televizoriui ar muzikos aparatūrai skirti staliukas bei, tarkim, lentynėlės prie židinio sudarys vieningą stilistinį ansamblį. Stiklas gali būti skaidrus, matinis, spalvotas. Jo funkcija irgi įvairi: dirbinys iš stiklo namuose gali būti pagrindinis būsto akcentas, gali atlikti ir pagalbinį vaidmenį. Baldams ar pertvaroms, dizainerės teigimu, galima pasirinkti nebūtinai vienos rūšies stiklą.

Dieną – paveikslas, vakare – šviestuvas

Specialisto fantazija stiklui gali suteikti ir labai šiltų, netikėtų spalvų, jis sutviskėti originaliu dekoru. „Svarbu surasti stiklui vietą visame namų interjere, jį pritaikyti prie sienų spalvos, kitų baldų. Viso „stiklinio” namo ar būsto tikrai nereikia”, – pataria specialistė.

Pastaruoju metu stiklo pertvaromis vis dažniau atitveriamos virtuvės ir svetainės erdvės. Šios pertvaros gali būti stumdomos, prireikus patalpą galima praplėsti arba priverti. Galima ir dalinė pertvara, pavyzdžiui, pridengianti tik dalį virtuvės zonos ir estetiškai paslepianti joje esančius baldus. Stiklo sienomis, dailininkės patarimu, galima paslėpti ir, pavyzdžiui, hole ar kitoje patalpoje esančias kolonas.

Dekoratyviai stiklas atrodys ir „įkurdintas” sienos nišoje – pasitelkus ne tik spalvos, bet ir šviesos akcentus, galima išgauti jaukų erdvinį sprendimą.

Stiklui gali talkinti įvairios detalės – akmenys, varis, žalvaris, nerūdijantis plienas ir kitokios medžiagos. Verslininkė Janina Matijošienė džiaugiasi savo namų vienoje nišų matydama sukurtą originalų akvariumą. „Įsigyti tokį, kuriame plaukiotų tikri jo gyventojai, neturime galimybių, tačiau spindinčios stiklinės žuvelės, dekoruotos akvariumo stikle, atrodo ne mažiau patraukliai”, – sako namo naujame gyvenamajame rajone šeimininkė.

Stiklo dekoravimas, E.Mazurkevičienės teigimu, dabar ypač madingas. Estetiškai atrodo ne tik dekoruotos pertvaros ar durų stiklas, bet ypač šviestuvai ar šviečiantys stikliniai paveikslai. „Tokie šviečiantys šviestuvai – paveikslai dieną atlieka estetinę funkciją, o vakare skleidžia malonią šviesą. Jie gali būti sieninio bra tipo, puošti svetaines, valgomuosius ar holus, gali būti pakabinti tradicinėje vietoje prie lubų, nišose”, – pasakoja dizainerė.

Baldai iš stiklo vis dažniau įsileidžiami ir į vonios kambarį. Pasak dailininkės, suderinus praktinę ir grožio funkcijas galima gauti visai neblogą efektą. Dizainerei teko kurti net stiklo spintelę, išpuoštą Svarovskio kristalais. Jais buvo išdekoruotas ir vonioje esantis veidrodis. Veidrodį namų interjere specialistė pataria naudoti saikingai. „Tačiau norint padidinti mažos patalpos erdvę, veidrodis – tikra gelbėjimo priemonė”, – mano E.Mazurkevičienė.

Kompensuoja dvasinis komfortas

Architektės Loretos Janušaitienės teigimu, stiklinė siena gali vizualiai praplėsti mažų patalpų erdvę, sukurti įspūdingus šviesos efektus, išryškinti peizažo privalumus.

Namo fasadą puošiančios stiklo sienos nebe naujiena, tačiau jos, pasak architektės, tinka ne kiekvienam. Jei tai neatitinka gyvenimo būdo, tokiame name gali būti gyventi nejauku. Bet jei namas stovi gražioje vietoje, kai galima gėrėtis gamta, stiklo siena, įsitikinusi architektė, kels tik geras emocijas „Stiklo reikia nebijoti, bet juo nereikia per daug piktnaudžiauti”, – mano architektė.

Namas siaurais langais tampa uždara erdve, atskiriančia nuo supančio pasaulio. Stiklinė siena praplečia matymo lauką, specialistės teigimu, netgi nebūtina slėpti savo namų vidaus užuolaidomis ar kitokiomis dangomis.

Tokia siena atveria platesnę panoramą, iš bet kurios kambario vietos atsiveria puikus vaizdas. „Nuo pat grindų ir lubų esantis stiklas padeda sudaryti įspūdį, tartum būtum lauke, – sako L.Janušaitienė. – Stiklo siena šilumos savybėmis neprilygsta mūro ar medžio sienai, tačiau kompensuoja estetinis ir dvasinis komfortas”.

Namų interjere architektė siūlo ryžtis ir kitokiam eksperimentui – pavyzdžiui, medines durų varčias pakeisti stiklinėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.