P. Gražuliui – nauji nemalonumai

Parlamento etikos sargai pastaruoju metu į skandalų sūpuokles patekusį kolegą Petrą Gražulį purto ne tik dėl Latvijoje įsigyto prabangaus visureigio – juos domina ir sąsajos su koldūnus gaminančia bendrove „Judex”.

Minėtoje gamykloje dirba P. Gražulio žmona Raminta, o to paties pavadinimo bendrovė už mokesčių mokėtojų pinigus leidžia parlamentaro informacinį laikraštuką, kuris nemokamai platinimas Gargžduose.

Etikos sergėtojus piktina tai, kad metinėje privačiųjų ir viešųjų interesų deklaracijoje P. Gražulis jokio galimo konflikto dėl sąsajų su „Judex” nenurodė.

Anoniminis laiškas

Pirmoji įtarimų sukėlusi istorija dėl P. Gražulio ir UAB „Judex” į viešumą pateko prieš savaitę.

Paaiškėjo, kad P. Gražulis, esą turintis didelę įtaką „Judex” valdymui, dalyvauja bendrovei neva bandant pasisavinti nepagrįstai didelę teritoriją Kaune.

Pats politikas aiškino, kad į „Judex” gamyklą užsuka tik žmonos po darbo parsivežti, ir daugiau jokių reikalų neturi.

Vakar „Vakarų ekspresą” pasiekė anoniminis laiškas, išsiųstas iš Gargždų, kuriame skaitytojas atvirai dėsto savo įtarimus, susijusius su P. Gražulio informaciniu biuleteniu, kurį leidžia „Judex”.

„Jau metai, o gal ir daugiau, kaip kiekvieną rajono gyventoją miestuose ir kaimuose pasiekia kas mėnesį išleidžiamas P. Gražulio „Informacinis biuletenis”. Jame nurodyta leidinio redaktorė, tačiau neaišku, ar ji priimta į darbą legaliai, nes dar dirba Endriejavo vidurinėje mokykloje. Biuletenis dalijamas nemokamai, veikia kažkokia jo platinimo tarnyba, nes šis leidinys kažkokiu būdu patenka į gyventojų pašto dėžutes”, – laiške teigė anonimas.

Taip pat žmogų stebino ir P. Gražulio dosnumas bei finansinės galimybės. Esą renginiuose Seimo narys žmonėms dovanoja įvairias dovanas.

Medžiaga – rimta

Lapkričio mėnesio „Informaciniame biuletenyje” publikuojami keli paties P. Gražulio kreipimaisi, prašymai įvertinti Klaipėdos rajono tarybos veiklą, reiškiama pilietinė bei politinė pozicija įvairiais aktualiais klausimais. Vienoje nuotraukoje P. Gražulis puikuojasi su pedagogėmis.

Tai, kad biuletenį leidžia bendrovė, kurioje vyriausiosios buhalterės pavaduotoja dirba Seimo nario žmona, iškart sukėlė įtarimų buvusiam Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Algirdui Monkevičiui.

„Iš pradžių man ir Algimantui Salamakinui buvo pavesta atlikti tyrimą dėl P. Gražulio visureigio, tačiau dabar tiriame ir sąsajas su „Judex”. Aš nežinojau, kad ta bendrovė dar ir Seimo nario laikraštį spausdina. Pagal etikos normas, kodeksą, parlamentaras negali savo veiksmais kelti jokių abejonių dėl galimo viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto. Medžiaga dėl P. Gražulio labai rimta ir šokiruojanti, bet kol vyksta tyrimas, jos negaliu komentuoti”, – „Vakarų ekspresui” sakė Seimo narys.

Jo kolegą A. Salamakiną buvo pasiekęs „Informacinis biuletenis”: „Petras turėtų deklaruoti savo santykius su ta įmone. Kas apmoka to laikraščio leidybą? Už kiek jis leidžiamas? Ar nėra taikomos privilegijos? Man visa tai kelia įtarimų ir abejonių”, – teigė A. Salamakinas.

Surado pigiau

Leisti įvairius propagandinius ar informacinius laikraščius Seimo nariams – ne naujiena, todėl „Vakarų ekspresas” pasiteiravo, už kokią sumą tokio paties dydžio leidinį, kaip P. Gražulio, išleido parlamentaras Raimundas Palaitis.

„Kasmet laikraštuko forma išleidžiu savo ataskaitą rinkėjams. Leidinys – vieno spaudos lanko, keturių puslapių, iš kurių du puslapiai spalvoti. 2005 metų vasarą laikraštuką man išleido viena iš Klaipėdoje įsikūrusių spaustuvių. Vien už spausdinimą aš mokėjau apie 1 tūkst. 700 litų. Tiražas – apie 6-7 tūkstančiai egzempliorių. Tačiau dar atsiėjo ir medžiaga, nuotraukos, maketavimas, platinimas. Bendra suma viršijo 2 tūkstančius litų”, – sakė Palangoje išrinktas parlamentaras.

P. Gražulio šio mėnesio „Informacinis biuletenis” – jau šešioliktasis.

„Vakarų ekspresui” šis politikas teigė, kad leidinio tiražas – apie 8-10 tūkst. egzempliorių, o vieno numerio išleidimas jam esą kainuoja apie 1 tūkst. litų.

„Pasirinkau bendrovę „Judex” dėl to, kad man pasiūlė neblogas sąlygas. Man to leidinio reikėjo, nes pajutau mano nuomonės ignoravimą ir izoliavimą. Televizijos laidose apie politiką kalba tik sistemos žmonės, vyksta labai griežta jų atranka. Su „Judex” sudariau sutartį ir leidžiu Seimo nariams skirtas kanceliarines išlaidas. Redaktore dirba mano visuomeninė padėjėja Eugenija Selskienė. Redagavimas įeina į jos pareigas”, – tikino P. Gražulis.

Jis teigė niekada neturėjęs ir neturintis „Judex” akcijų. Taip pat – ir jo žmona. Pasidomėjus, ar išties per susitikimus su rinkėjais dalijamos dovanos, parlamentaras to neneigė.

„Dovanoju, o ką? Ir knygas, ir kitokias dovanas. Neprivalau visų jų vardyti”, – sakė politikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "P. Gražuliui – nauji nemalonumai"

  1. Juozas

    Boris Nikitenko, vashim slovam net komentarov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.