Rusijos menininkai koncertuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru

Lapkričio 24 d. klasikinės muzikos mėgėjai Vilniaus kongresų rūmų salėje galės pasiklausyti Johanneso Brahmso Koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr.1 d-moll, op. 15 ir Sergejaus Rachmaninovo „Simfoninių šokių”. Kūrinius atliks pasaulyje aukščiausiai vertinamos rusų muzikų mokyklos atstovai – pianistas Arkadijus Sevidovas ir dirigentas Valerijus Ovsianikovas. Gros Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius).

Po to, kai 1970 metais A. Sevidovas laimėjo premiją prestižiniame P. Čaikovskio pianistų konkurse, jo koncertai Rusijoje kaskart tapdavo svarbiu įvykiu. Ilgainiui pianistų kalboje įsitvirtino sąvokos „Sevidovo maniera”, „Sevidovo leksikonas”, „Sevidovo intonacija”. Japonų spauda apie jį rašė kaip apie „pianistą, sukūrusį savo muzikinį pasaulį”. Šiuo metu A. Sevidovas koncertuoja įvairiuose Rusijos miestuose ir užsienyje, yra surengęs rečitalius garsiausiose pasaulio koncertų salėse. Jis yra Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos ir Gnesinų muzikos akademijos profesorius, Rusijos liaudies artistas.

Pianisto repertuare dominuoja rusų kompozitorių P. Čaikovskio, S. Rachmaninovo, A. Skriabino kūriniai. Savo tėvynainių muziką pianistas interpretuoja ypač įkvėptai. Juk kas geriau gali įsiskverbti į rusų kūrėjų sielos gelmes, pajusti tėvynės ilgesį taip, kaip jautė jie?

Dirigentas Valerijus Ovsianikovas 1997 metais buvo pakviestas dirbti kviestiniu Londono Karališkojo operos teatro „Covent Garden” dirigentu, vėliau dirigavo Suomijos nacionalinėje operoje,

tapo kviestiniu Švedijos Karališkosios operos ir Bavarijos valstybinio operos teatro Miunchene dirigentu. V. Ovsianikovas dažnai diriguoja ir Sankt Peterburgo Marijos teatre. Pagrindinį jo parengtos sceninės muzikos repertuarą sudaro baletai, tačiau dirigentas kviečiamas diriguoti ne tik operų teatruose, bet ir koncertuoti su įvairiais Rusijos ir užsienio šalių simfoniniais orkestrais.

Vakaro su Rusijos menininkais metu bus galima pasiklausyti vokiečių kompozitoriaus Johanneso Brahmso Pirmojo koncerto fortepijonui, parašyto 1854 metais, kuriame fortepijonas visiškai susilieja su orkestru, tampa jo dalimi. Koncertas greitai tapo pripažintas tikru šedevru, tokiu yra laikomas iki šiol.

Diriguojant V. Ovsianikovui Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks Sergejaus Rachmaninovo, vadinamo „rusiškiausiu rusų kompozitoriumi”, „Simfoninius šokius” – kūrinį, kuris gimė 1940 metais, kompozitoriui gyvenant emigracijoje. Naująjį opusą Filadelfijos ir Niujorko publika sutiko santūriai. Kritikai įžiūrėjo sekimą F. Liszto „Mirties šokiu”, o vienas aštrialiežuvis netgi parašė, kad ši muzika – „lyg šmėklų susitikimas”. S. Rachmaninovas šypsojosi skaitydamas – jis tikėjo savo muzikos sėkme, toji niūri muzika guodė, švelnino širdgėlą, kurią jis sudėjo į šią partitūrą. Tik vieno kūrėjas dar nežinojo – kad tai buvo jo gulbės giesmė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.