Vyriausybė vėl išgelbėjo pavaldžią tarnybą

Ūkio ministerijos bandymas naikinti Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą neišdegė – Vyriausybė prieštarauja

Prieš pusantro mėnesio ūkio ministras Vytas Navickas ryžtingai pareiškė kovosiąs už Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) likvidavimą, tačiau Vyriausybė iniciatyvą užgesino. Pasak Ūkio ministerijos sekretoriaus Gedimino Miškinio, likviduoti VTAKT buvo pasiūlyta svarstant Vyriausybės programos realizavimo priemones, tačiau nuomonės išsiskyrė.

„Mes siūlėme šios tarnybos funkcijas perkelti kitoms institucijoms – dalį savivaldai, sustiprinti policijos ir muitinės įgaliojimus. Bet ryžto nepakanka”, – LŽ sakė ministras. Jis apgailestauja, kad pataikaujama emocijoms.

„Oponentams atrodo, kad tarnyba, nors ir neefektyvi, vis dėlto geriau nei jokios. Jie nenori girdėti, kad kitos institucijos gali kur kas geriau kovoti su tomis problemomis”, – sakė Navickas.

Ne pirmas mėginimas

Ūkio ministerija ketino pasiekti, kad VTAKT likvidavimo klausimas būtų įtrauktas į Vyriausybės programą. Navicko teigimu, ministerija, atsakinga už šalies ekonomiką ir verslo klimatą, privalo spręsti problemas, o VTAKT visos verslo organizacijos vertina negatyviai. Jos neefektyvumą įrodė ir pačios ministerijos ekspertai.

„20 žmonių sėdi Vilniuje ir smulkme užsiima – suranda kokį smulkų verslininką ir užkrauna didžiulėmis baudomis, jei koks butelis ne tokiu kamščiu užkimštas. O kontrabandos bėdos nefiksuojamos”, – sakė Navickas.

VTAKT likvidavimo šalininkai tikino, kad tarnybai pavesta priežiūra yra tiesioginė policijos, muitinės, mokesčių inspekcijos ir kitų institucijų funkcija. Jos darbą atlieka sistemingai ir nuosekliai, jų veikla apima visą šalį.

Verslininkai dar pernai mėgino paklibinti VTAKT ir kreipėsi į šalies valdžios institucijas prašydami panaikinti šią tarnybą, kaip negebančią dirbti pagal naujus verslo ir valstybės institucijų partnerystės principus. Šių metų pradžioje likviduoti tarnybą mėgino Seimas, tačiau dėl tuometinio premjero Algirdo Brazausko protesto viskas liko kaip buvę. LŽ šaltinių teigimu, VTAKT naikinimui šį kartą prieštaravo premjeras Gediminas Kirkilas. Esą šitaip patarė Juozas Bernatonis – ilgametis Brazausko bendražygis, kurį laiką ėjęs vyriausiojo premjero patarėjo pareigas naujojoje Vyriausybėje.

Prieštaravimai

Seimo nariai, kovoję vienoje ar kitoje barikadų pusėje, kai tarnyba buvo rimtai susidomėta, dabar šį klausimą primiršo, tačiau išlaikė savo pozicijas.

„Ši institucija yra neįgali atlikti jai pavestas funkcijas, o jos egzistavimas ne tik nenaudingas, net žalingas. Ji tik imituoja darbą ir užsiima akcijomis bei veliasi į įvairias verslininkų intrigas”, – teigė Seimo narys Artūras Skardžius. Pasak jo, mėginant likviduoti VTAKT metų pradžioje, iniciatyvai buvo suteiktas politinis fonas ir imtasi spekuliacijų, kad norima apskritai atsisakyti alkoholio ir tabako priežiūros. Skardžius pabrėžė, kad nė kalbos apie tai nebuvo.

„Būtų per drąsu visai panaikinti šią instituciją”, – mano Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė, kuri taip pat kėlė VTAKT darbo efektyvumo problemą.

Ji įsitikinusi, kad Tarnybos funkcijas reikia perskirstyti kelioms ministerijoms – pavyzdžiui, Ūkio bei Sveikatos apsaugos. Skardžius mano, kad pakeitus tarnybos pavaldumą problemų išspręsti nepavyktų. Navickas tokį kompromisinį pasiūlymą taip pat laiko nerimtu, nes esmė nepasikeistų. Ūkio ministras teigė, kad klausimas liko atviras ir viliasi, jog Seime atsiras Ūkio ministerijos poziciją palaikančių iniciatyvų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.