Europa susirūpino smurtiniais žaidimais

Vakar Europos Komisija ėmė svarstyti savanoriško veiklos kodekso dėl smurto videožaidimuose klausimą, ragindama Europos Sąjungos valstybes ir videožaidimų kūrėjus bei platintojus pradėti diskusijas ir derybas šia tema.

Europos Komisijos vicepirmininkas Frankas Fratinis laišku kreipėsi į ES šalių vidaus reikalų ministrus, taip pat pakvietė visus, kuriems rūpi vaikų teisės, svarstyti, kokiais būdais apsaugoti vaikus nuo žalingo poveikio.

Smurtą propaguojančių žaidimų drausti nesiekiama, tačiau norima sukurti žaidimų kategorijų sistemą, bendrą visai Europai.

Laiške F.Fratinis dalijasi savo įspūdžiais susipažinus su vieno naujausių Europos rinkoje pasirodžiusių žaidimų turiniu, kupinu žiaurumo ir brutalumo. „Tai mane giliai šokiravo”, – teigė F.Fratinis.

„Žaidimai, kuriuose turėtum nušauti eilinius žmones, einančius gatve, ar mokykloje gąsdinti vaikus, yra iš esmės begėdiškų ir ydingų žaidimų pavyzdžiai. Tokie „pramoginiai” žaidimai mūsų vaikams yra baisūs pavyzdžiai, galintys išprovokuoti, paskatinti smurtą ar priekabiaujantį elgesį tarp vaikų, leidžiantys suprasti, kad tai yra normalus elgesys”, – rašo F.Fratinis.

Pasak jo, nuo tokių žaidimų vaikus pirmiausia turi apsaugoti tėvai, tačiau atsakomybės turi imtis ir valstybės.

Laiške siūloma dėl vaikų apsaugos nuo tokių žaidimų trumpam susėsti Briuselyje, kai jame vyks šalių atsakingų pareigūnų susitikimas gruodžio 5-6 dienomis.

Kaip praėjusią savaitę pranešė Lietuvos Seimo ryšių su visuomene skyrius, Seimas ketina taisyti įstatymą, apsaugantį nepilnamečius nuo neigiamos informacijos poveikio. Seime parlamento Žmogaus teisių komitetas pritarė Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisų projektui. Juo siūloma labiau riboti viešąją informaciją, kurioje patariama, kaip pasigaminti, įsigyti ar naudoti sprogmenis, narkotines ir psichotropines medžiagas, taip pat kitus gyvybei ar sveikatai pavojingus dalykus.

Projekte, be kita ko, siūloma konkrečiau įvardyti neigiamą poveikį nepilnamečiams darančią informaciją apie žalingų įpročių toleravimą, vandalizmą, turto gadinimą bei nuo nusikaltimo nukentėjusio nepilnamečio duomenų skelbimą.

Įstatymo pataisos bus toliau svarstomos Seimo rudens sesijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.