“Dramblys” siūlo ritmo orkestrą

Antrajame tarptautiniame džiazo perkusijos ir mušamųjų instrumentų festivalyje bus improvizuojama ne tik įvairiausiais būgnais

Antrus metus Kaune rengiamas tarptautinis džiazo perkusijos ir mušamųjų instrumentų festivalis „Dramblys” vėl primins, kad ritmas yra muzikos ir visatos malda džiazo rankomis.

Tai savo muzikavimu penktadienį ir šeštadienį įrodinės perkusininkai ir būgnininkai iš Lietuvos, Škotijos, Irano, Danijos ir Lenkijos. Be oficialių koncertų ir neoficialių naktinių sesijų festivalio metu bus surengtas labdaros koncertas vaikams su negalia.

Festivalis „Dramblys” – vienintelis kasmetinis Europoje. Jo pavadinimas kilo iš angliškų žodžių žaismo „drum please” („grokite būgnais, prašau”). Būgnais ir perkusija pakviesti groti muzikantai į Kauną atveš naujausias savo programas. Tai dalyvavimo „Dramblyje” sąlyga.

Ar vien mušamųjų garsų prisodrinti festivalio koncertai nėra monotoniški? „Dramblio” organizatorius Remis Ščerbauskas tikina, kad mušamieji – ypatingi instrumentai, todėl juos galima išskirti iš gausaus muzikos instrumentų būrio.

Tai seniausi instrumentai žmonijos istorijoje, o ritmas – ne tik bet kokio muzikavimo ašis, bet ir pasaulio suvokimo raktas. Be to, perkusija, mušamieji – labai plati sąvoka. Galima improvizuoti ne tik muzikos instrumentais, bet ir daiktais. „Pernai perkusija tapo net kėdė, o šiemet į festivalį atvykstantys muzikantai gros iranietiškais tamburinais, indiška tabla, būgnais, lėkštėmis, variniu gaubliu”, – vardijo R.Ščerbauskas.

Šiųmečio „Dramblio” festivalio programoje – etninė muzika, klasikinis ir improvizacinis džiazas. „Dramblio” koncertų VDU salėje dalyvių sąraše – tabla grojantys Vitalijus Longvinovas, Rytis Kamičaitis, duetas iš Danijos: Europos džiazo-mušamųjų legenda Aleksas Rielas ir kylanti žvaigždė Štefanas Pasborgas, kurie realiame gyvenime yra krikštatėvis ir krikštasūnis, lenkų kompozitorius, aranžuotojas, būgnininkas Jacekas Kochanas, Olandijoje gyvenantis tombako meistras iranietis Paša Karamis, beveik tris dešimtmečius rokenrolą, regį, džiazą ir improvizacinę muziką grojantis škotas Alanas Purvesas, jauna išskirtinio temperamento ir brandaus mąstymo muzikė, vokalistė, pianistė ir kompozitorė Andrė Pabarčiūtė, Tomas Dobrovolskis, išradęs originalų, analogų neturintį varinį mušamąjį instrumentą – varinį gaublį.

Pernai kiek nuogąstavę dėl savo renginio konceptualumo, šiemet „Dramblio” rengėjai ramia širdimi laukia jo pradžios ir jau žino, kad jų publika bus ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. „Dramblio” organizatorius R.Ščerbauskas pernai patyrė, kad improvizacijos mušamaisiais suprantamos net keturmečiams. Todėl rengiant šių metų festivalio programą buvo nutarta vieną koncertą dedikuoti vaikams.

„Lėlių teatre šeštadienį surengsime labdaros koncertą vaikams su negalia. Šių vaikų tėvai priversti didžiąją šeimos biudžeto dalį skirti ne atžalų muzikai ir pramogoms, o gydymui ir vaistams”, – sakė R.Ščerbauskas. Labdaros koncerte pasirodys škotų kilmės kompozitorius, multiinstrumentalistas Alanas Purvesas, dar vadinamas Gunga.

Jo naudojamų instrumentų arsenalas kelia šypseną ir nuostabą: vaikiški žaislai, švilpukai, būgneliai iš viso pasaulio, kinų operos cimbolai, kaulai, kuriais jis barškina abiem rankom lyg senovės škotas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.