Metų knygos rinkimai

LRT ir LR kultūros ministerija šiemet jau antrą kartą rengia Metų knygos rinkimų akciją. Akcijos metu skaitytojai išrinks labiausiai jiems patikusią knygą trijose kategorijose: knyga vaikams, knyga paaugliams ir knyga suaugusiems. Akcijoje dalyvaujančios knygos turi būti parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo 2005 m. iki 2006 rugsėjo 1 dienos.

Šiemet 4 knygas kiekvienoje kategorijoje išrinko 2 ekspertų komisijos. Po vieną knygą pasiūlė skaitytojai, balsavę interneto svetainėje www.lrt.lt
Knygos suaugusiems ekspertų komisiją sudarė savaitraščio „Literatūra ir menas” deleguotas Karolis Baublys, savaitraščio „Šiaurės Atėnai” deleguota Rasa Drazdauskienė, savaitraščio „Nemunas” deleguotas Kęstutis Navakas, mėnraščio „Metai” deleguotas Laimantas Jonušys, interneto svetainės www.omni.lt deleguotas Ernestas Parulskis, interneto svetainės www.bernardinai.lt deleguotas Gediminas Kajėnas ir interneto svetainės www.skaityta.lt deleguota Viktorija Vitkauskaitė. Komisijai pirmininkavo Laimantas Jonušys.

Knygų suaugusiems penketukas:

Ekspertų išrinktos knygos:

1. Andrius Jakučiūnas „Servijaus Galo užrašai”, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla,
2. Herkus Kunčius „Nepasigailėti Dušanskio”, leidykla „Versus aureus”,
3. Sara Poisson „Šmogus”, leidykla „Ciklonas”,
4. Alvydas Šlepikas „Lietaus dievas”, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Skaitytojų išrinkta knyga:

5. Galina Dauguvietytė „Post scriptum”, leidykla „Tyto alba”.

Knygas paaugliams ir vaikams rinko Vaikų ir paauglių literatūros ekspertų komisija, kurios nariai: vaikų ir jaunimo literatūros ekspertas doc. Kęstutis Urba, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorė Aldona Augustaitienė, rašytoja ir lietuvių literatūros mokytoja Vilija Dailidienė, rašytoja Renata Šerelytė, knygų apžvalgininkė Rasa Drazdauskienė, mokytojas Marius Mikalajūnas, mokinės Rūta Kaminskaitė ir Gabija Kriščiūnaitė.

Knygų paaugliams penketukas:

Ekspertų išrinktos knygos:

1. Gendrutis Morkūnas, „Vasara su Katšuniu” , leidykla „Tyto alba”,
2. Kazys Saja „Kurio niekas nemylėjo”, leidykla „Alma littera”,
3. Daiva Vaitkevičiūtė „Trise prieš mafiją”, leidykla „Magilė”,
4. Vytautė Žilinskaitė „Kintas”, leidykla „Alma littera”.

Skaitytojų išrinkta knyga:

5. Justinas Žilinskas „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas”, leidykla „Tyto alba”.

Knygų vaikams penketukas:

Ekspertų išrinktos knygos:

1. Kęstutis Kasparavičius „Trumpos istorijos”, leidykla „Nieko rimto”,
2. Vytautas V. Landsbergis, Kęstutis Kasparavičius „Tinginių pasakos”, leidykla „Nieko rimto”.
3. Selemonas Paltanavičius „Velniukas ir vieversiukas”, leidykla „Žara”.
4. Laisvydė Šalčiūtė „Nykštuko kepurėlė”, leidykla „Baltos lankos”.

Skaitytojų išrinkta knyga:

5. Martynas Vainilaitis „Vario varteliai”, leidykla „Kronta”.

Platesnę informaciją apie rinkimams pasiūlytas knygas, pokalbius su rašytojais, skaitytojais bei kritikais nuo lapkričio 11 dienos bus galima pamatyti ir išgirsti per LT1 ir LT2 televizijos kanalus, LR Pirmąjį kanalą ir kanalą „Klasika”, taip pat rasti interneto svetainėje www.lrt.lt. Pokalbiai su suaugusių ir paauglių knygų autoriais bus rodomi LRT 1 kanalo laidoje „Kultūra”, Vaikų knygų penketukai bus pristatomi vaikams skirtose televizijos ir radijo laidose. Apie akciją informuos ir kitos televizijos ir radijo laidos, jose bus galima išlošti akcijoje dalyvausiančias knygas. Organizatoriai ketina išleisti akcijos knygas pristatančius plakatus, kurie bus pristatyti į visas bibliotekas, švietimo institucijas ir knygynus.

Už labiausiai patikusią knygą suaugusiems galima bus balsuoti telefonu trumpuoju numeriu arba paštu (adresuojant laišką „Metų knygos rinkimams”, LRT, S. Konarskio 49, LT-03123 Vilnius).

Už labiausiai patikusią knygą vaikams vaikai galės balsuoti piešiniais – labiausiai patikusios knygos iliustracijomis. Piešinius siųsti „Metų knygos rinkimams” į LRT, S.Konarskio 49, LT-03123, Vilnius. Šie vaikų piešiniai bus demonstruojami Vilniaus knygų mugėje. Kai kuriose švietimo institucijose lankysis aktorė, kuri skaitys ištraukas iš 5 vaikiškų knygų.
Paaugliai galės balsuoti atvirlaiškiais – trumpomis recenzijomis, skirtomis labiausiai patikusios knygos autoriui. Juos irgi reikia siųsti „Metų knygos rinkimams, LRT, S. Konarskio 49, LT-03123 Vilnius). Pasibaigus akcijai, bus paskelbta savivaldybė, kurios vaikai ir jaunimas aktyviausiai dalyvavo akcijoje. Bus skaičiuojamas piešiniais ir atvirlaiškiais balsavusių vaikų procentas nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus.

Visų trijų išrinktų Metų knygų autoriai tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje bus apdovanoti piniginėmis premijomis. Burtų keliu išrinkus po dešimt balsavime dėl kiekvienos kategorijos knygų dalyvavusių skaitytojų, jiems bus įteikti knygynų dovanų čekiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Metų knygos rinkimai"

  1. Lukrecija

    Kaip smagu, kad elektroninės knygos dar nepakeitė popierinių. Aš taip pat balsavau už man labiausiai patikusią knygą ir kiekvienais metais važiuoju į kasmetinę knygų mugę 🙂 Manau neturėtume leisti elektroninėms knygoms iš rinkos išstumti popierines 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.