Klubas atsikrato stratego?

Po itin nesėkmingo sezono iš vyriausiojo Panevėžio „Ekrano” trenerio posto traukiasi Virginijus Liubšys. Pats ilgametis komandos treneris apie savo apsisprendimą šneka tik puse lūpų, o FK „Ekranas” generalinis direktorius Tomas Sitnikovas iš viso nusprendė atsitverti tylos siena, viešai nenorėdamas išsakyti savo pozicijos šia tema.

Kai ilgametis šalies vicečempionės Panevėžio „Ekrano” komandos vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys pareiškė ateinantį sezoną juo nebedirbsiąs, suūžė ne tik Panevėžys, bet ir daugelis šia sporto šaka besidominčių Lietuvos žmonių.

Nereikėjo ilgai laukti, kai sensacingas V.Liubšio pasirinkimas bent jau tarp panevėžiečių akimirksniu apaugo gandais.

Nesėkmingi metai

Žinia, kad šie metai „Ekranui” nebuvo sėkmingi: prarastas Lietuvos futbolo čempiono titulas, pralaimėta šalies futbolo federacijos taurės turnyro finale, pasitraukta iš UEFA Čempionų lygos turnyro antrojo etapo po beviltiško dvejų rungtynių pralaimėjimo Zagrebo NK „Dinamo” (Kroatija) futbolininkams.

Galbūt todėl palaipsniui priartėjo ir kulminacija – prasiveržė gerokai prieš Panevėžio „Ekrano” komandos paskutiniojo Lietuvos A lygos čempionato mačo su FBK „Kauno” klubu V.Liubšio viduje kunkuliavusios abejonės. Prieš pralaimėtas rungtynes jis pareiškė nebebūsiąs vyriausiuoju treneriu.

„Aš 17 metų atidaviau „Ekranui” kaip vyriausiasis treneris. Mano pabaigtuvės nebuvo sėkmingos. Negaliu pasakyti, ar liksiu „Ekrano” klube, ar išeisiu į kitą. Pasiūlymų turiu, bet apsispręsiu tik pailsėjęs. Aš 18 metų neturėjau atostogų”, – teigė V.Liubšys.

Nusimetė slėgusį akmenį?

Vakar PB korespondentės kalbintas V.Liubšys buvo puikiai nusiteikęs, tarytum nuo krūtinės nusimetęs sunkų akmenį. Tačiau širdies atverti nepanoro: „Šiandien visiškai atviras būti negaliu. Kol kas pasakysiu tik tiek, kad pagrindinė atsistatydinimo priežastis esu aš pats. Visi kiti mano apmąstymai tegul „susiguli” kokias 2-3 savaites, ir aš tiksliai įvardinsiu viską, kodėl atsisakiau būti vyriausiuoju treneriu”, – šie jo žodžiai skambėjo anaiptol ne liūdna gaida.

V.Liubšys prisipažino pasiilgęs atostogų, tačiau ir per atostogas jis nežada visiškai nutraukti ryšių su futbolu. Jis planuoja vykti stebėti futbolo rungtynių į Angliją, vėliau – į Belgiją, ir galbūt šiek tiek pasistažuoti.

PB jis atsivėrė pasakodamas iki šiol niekaip negalėjęs baigti mokslinio darbo apie komandos fizinį pasiruošimą, jos sportinę raidą nuo 2000 metų iki dabar, testavimo dalykus ir kitką. „Manau, kad dabar aš jo nebeatidėliosiu ir tikrai užbaigsiu”, – dėstė V.Liubšys, kažkodėl negalėjęs prisiminti mokslinio darbo pavadinimo.

Geriausios dovanos negavo

Dviprasmiškų minčių kelia ir aplinkybės, kurias V.Liubšys pasirinko savo apsisprendimui išsakyti. Komandai jis išrėžė atsistatydinąs prieš pat paskutinįjį Lietuvos A lygos čempionato mačą su kauniečiais. Rungtynes panevėžiečiai pralaimėjo rezultatu 0:4.

„Gal ir negerai padariau, kad apie tai garsiai prabilau prieš pat rungtynes. Tačiau vyrų prašiau, kad geriausia jų dovana man, kaip išeinančiam treneriui, būtų pergalė. Deja”, – prisiminė V.Liubšys.

Pašnekovas neslėpė, kad kai kurių žaidėjų veiduose sušmėžavo džiaugsmas, dalies – nusivylimas, būta ir pagarbių bei dėkingų žvilgsnių. V.Liubšys neslėpė, jog dėl jo pasirinkimo atsirado futbolininkų galbūt skausmą širdyje puolusių malšinti alkoholiu.

Šeima palaiko

Į klausimą, kaip į tai reagavo V.Liubšio šeima, pastarasis atsakė abejodamas: „Brrr… Gal gerai… Žinoma, jie greičiausiai mane palaiko. Žinoma, palaiko…”

Buvusio FK „Ekranas” vyriausiojo trenerio žmona Regina, dirbanti Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos pavaduotoja, teigė, kad savotiškai yra laiminga, jog vyras žengė itin drąsų žingsnį: „Jo sprendimas nebuvo spontaniškas, tačiau apie motyvus nebūtų etiška kalbėti už kitą žmogų. Jau daug metų nepamenu, kada su vyru kartu ilsėjomės. Žinau, kad jam bus sunku, nes futbolas jo kūne gyvena dieną naktį, žiemą vasarą. Kažkada Virgis man yra sakęs, kad norėtų bent metus nuo futbolo pailsėti. Deja, jam futbolas yra įaugęs į kraują, jis juo kvėpuoja. Nieko nebepakeisi”, – PB kalbėjo trenerio žmona.

Įtartinas delsimas atskleisti kortas

Trenerio atsistatydinimo pareiškimas buvo staigmena ne tik žaidėjams, bet ir klubo valdžiai bei spaudos atstovams. Galbūt todėl vakar PB kalbintas „Ekrano” klubo generalinis direktorius Tomas Sitnikovas nelabai ką turėjo pasakyti, motyvuodamas laiko stoka: „Kuo dabar jus nustebinti? Negaliu kalbėti. Skambinkit mūsų atstovei spaudai”.

Tuo tarpu klubo atstovė spaudai Aistė Povilauskaitė teigė, kad tarp klubo valdžios ir trenerio nebuvo jokios trinties. „Yra tik pagarba treneriui. Ne paslaptis, kad komandai prireikė naujovių, šviežio kraujo. Naujojo vyriausiojo trenerio kandidatūra dar nežinoma. O atsistatydinęs treneris, nemanau, kad nutraukia ryšius su komanda. Jam pasiūlyta aukštesnė pozicija klube – sporto direktoriaus pareigos”, – teigė atstovė spaudai.

Trenerio žingsnis nenustebino

V.Liubšys po žinios apie atsistatydinimą sakė sulaukęs ne vieno šimto jį pažįstančių žmonių skambučių, gausybės žurnalistų klausimų. Tuo tarpu Panevėžio „Ekrano” komandos žaidėjai apie trenerio pasitraukimą kalba įvairiai.

Vakar su Lietuvos nacionaline rinktine į Maltą išskridęs „Ekrano” vartininkas Paulis Grybauskas neslėpė, kad trenerio apsisprendimas buvo logiškas. „Mums, kaip žaidėjams, nebuvo itin netikėtas. Tačiau jo darbo rezultatai – išugdyti aukšto lygio žaidėjai, daug metų komandos kovojimas dėl aukščiausių vietų pirmenybėse – kalba patys už save. Bus keista, kai jo ekipoje nebebus. Treneris išlaikė komandos branduolį, per daug nesižvalgė į kitų ekipų žaidėjus, o rinkosi Panevėžio mieste išugdytus futbolininkus. Bent jau aš nežinau kito pavyzdžio, kad beveik du dešimtmečius tas pats strategas būtų treniravęs tą pačią komandą”.

PB pakalbintas FK „Ekranas” kapitonas Mantas Savėnas vyriausiojo trenerio V.Liubšio atsistatydinimą įvertino keliais žodžiais: „Prieš paskutines čempionato rungtynes Kaune išgirdę jo žodžius, likome it musę kandę. Aš asmeniškai jaučiuosi blogai. Su treneriu buvo labai lengva bendrauti, jis žinojo mūsų lūkesčius”.

Pasiūlė aukštesnį postą

Vakar pavakare FK „Ekranas” klubo svetainėje paskelbtame pranešime spaudai teigiama, jog nors pirmadienis buvo paskutinė V.Liubšio darbo vyriausiojo ekipos trenerio pozicijoje, klubo vadovai tikisi, kad jis sutiks likti klube. Anot pranešimo, strategui buvo pasiūlytos aukštesnės – FK „Ekranas” sporto direktoriaus pareigos. Sutikęs jas užimti, V.Liubšys būtų atsakingas už naujų žaidėjų kontraktavimą, skautavimą ir kitus sportinius klausimus.

Nepatvirtintais PB duomenimis, V.Liubšys ketina šį pasiūlymą priimti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.