“Daktarų” aštuonkojis užfiksuotas ir Belgijoje

Per bendrą Kauno teisėsaugininkų bei jų kolegų užsienyje operaciją sulaikyti, kaip įtariama, dalyje Europos šeimininkavę Henriko Daktaro bendražygiai nuo jaunystės laikų

Ne per seniausiai vieno Belgijos televizijos kanalo žiūrovams parodytas dokumentinis filmas apie Kauną. Miestą reprezentavo automobilių turgus, naudotomis automobilių detalėmis prekiaujantys vadinamieji šrotai, Henrikas Daktaras, savo pilaitės Užliedžiuose kieme lesinantis balandžius, prie netuščio stalo susėdusi jo šeimyna bei vaizdai iš sūnaus Enriko vestuvių.

Belgijos žurnalistams kurti šią juostą padėjo vietinė policija, Kauno teisėsaugininkų duomenimis, sulaikiusi daugiau kaip dešimt lietuvių, siejamų su nusikalstamu tinklu, apimančiu Vokietiją, Belgiją ir Lietuvą.

Pasak mačiusiųjų visą minėtą filmą, susidaro įspūdis, kad į Lietuvą patenka beveik visi Europoje pavogti automobiliai.

Pasak Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, bendromis minėtų Europos valstybių bei Kauno teisėsaugininkų pastangomis nustatyta, kad Vokietijoje pavogti prabangūs, ne senesni kaip 2000-ųjų metų laidos automobiliai buvo ardomi Belgijoje, o po to krovininiais automobiliais dalimis gabenami Lietuvon.

Tyrimas pradėtas 2000-aisiais

Kas jų valstybėje vagia naujus ir brangius automobilius, Vokietijos teisėsaugininkai, kolegų Kaune duomenimis, aiškinasi jau nuo 2000-ųjų. Panašus ir į šį tyrimą įsitraukusių Belgijos policininkų stažas. Su Kauno teisėsaugininkais minėti jų kolegos užsienyje susisiekė prieš porą metų. Į šį tyrimą buvo įtraukti miesto Organizuoto nusikalstamumo bei Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus (APGTS) operatyvininkai.

Šiemet bendradarbiavimas su kolegomis iš užsienio ypač suintensyvėjo. Kauno APGTS neseniai mėnesį dirbo į Lietuvą komandiruotėn atvykęs Vokietijos Šlezvingo Holštaino žemių kriminalinės tarnybos komisaras.

Pasak laikinai Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo pareigas einančio Edgaro Mažeikos, pastaruoju metu šiame bendrame su kolegomis iš užsienio tyrime prasidėjo sukauptos informacijos realizavimo etapas. Lapkričio 7-ąją, pasitelkus pagalbon Antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras” (turėta informacijos apie galimą ginkluotą pasipriešinimą), sulaikyti keturi seniesiems „daktarams” priskiriami asmenys.

Prieš šiuos sulaikymus, jų metu bei po sulaikymų Kaune, Kauno apskrityje bei Vilniuje atlikta per dešimt kratų.

Iškalbinga „puokštė”

Vykdant Belgijos Karalystės bei Vokietijos teisinės pagalbos prašymus sulaikyti du Kauno bei du Domeikavos gyventojai: keturiasdešimt ketverių metų Remigijus Arvydas Vaičiūnas, pravarde Limpukas, keturiasdešimt devynerių Viktoras Česonis, penkiasdešimt šešerių Antanas Nemanis bei keturiasdešimt vienerių Saulius Karosevičius.

Sulaikytųjų dosjė iškalbingi. Trys iš jų 1987-aisiais sėdėjo viename teisiamųjų suole su Henriku Daktaru: buvo teisiami už brangiakailių žvėrelių vagystes iš vienos pakaunės fermos.

R.A.Vaičiūnas, kurio kieme Domeikavoje rugpjūtį aidėjo šūviai (dviem automobiliais atvykę kol kas nenustatyti automatiniais ginklais ginkluoti asmenys paleido vienuolika šūvių į sodybos šeimininko kojas bei du jos kieme stovėjusius prabangius mersedesus), teistas keturis kartus. Paskutinį kartą – 2002-aisiais už teismo nurodymų, taikant jam Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą, nevykdymą.

V.Česoniui, kurio sūnus nuteistas kartu su H.Daktaro atžala Enriku skandalingojoje narkotikų ir padirbtų dolerių kontrabandos į JAV byloje, taip pat 2002-aisiais taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas.

A.Nemanis iki 1990-ųjų teistas net penkis kartus, Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas jam taikytas 2000-aisiais.

S.Karosevičius teistas už melagingų parodymų davimą.

Kratos pranoko lūkesčius

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui kreipusis į teismą dėl sulaikytųjų suėmimo, leista suimti tik du. V.Česonį, kaip ir prašyta – dviem mėnesiams. S.Karosevičių – tik mėnesiui.

R.A.Vaičiūno suimti neleista dėl sveikatos būklės: neva jis dar neišgijo po rugpjūčio mėnesio išpuolio.

A.Nemaniui parinkta kita kardomoji priemonė – dešimties tūkstančių litų piniginis užstatas bei dokumentų paėmimas. Jam pavyko sugraudinti teismą turima II invalidumo grupe bei tuo, kad vienas augina trylikos metų vaiką bei prižiūri ir išlaiko senyvo amžiaus mamą. Be to, jis pareiškė, kad pats vyks į Belgiją išsiaiškinti dėl šio neva nesusipratimo.

Kauno teisėsaugininkai teigia per minėtą bendrą su kolegomis iš užsienio operaciją suardę nusikalstamu būdu gauto turto realizavimo tinklą. Turima galvoje ir krata, atlikta buvusios „Koordinatės” patalpose, Savanorių prospekte, įsikūrusioje UAB „Lengvieji automobiliai”, kurioje, kaip jau rašyta, aptiktas Berlyne pavogtų automobilių dalių sandėlis. Ir, kaip teigiama, pagal Belgijos karalystės teisinės pagalbos prašymą atlikta krata kauniškės UAB „Jumita”, prekiaujančios naudotų automobilių detalėmis, filiale Domeikavos seniūnijos Žemaitkiemio kaime.

Per šias kratas APGTS pareigūnai teigia radę septyniolikos Vokietijoje pavogtų 2000-2004-ųjų metų laidos automobilių „Audi A8”, „Audi 6”, BMW, „Mercedes Benz” detalių. Tačiau, kaip teigiama, tai – dar tyrimo pradžia: perrinkti šiuos iki lubų detalėmis prikrautus „šrotus” reikia laiko.

Bus teisiami užsienyje

Buvo sulaikyti ir abiejų minėtų bendrovių direktoriai.

UAB „Lengvieji automobiliai” direktorių Egidijų Poškų teismas buvo leidęs suimti penkiolikai parų. Iškalbinga ir pastarojo dosjė: du kartus teistas – už spirito kontrabandą bei apgaulingą finansinės apskaitos vedimą. Trisdešimt penkerių metų E.Poškus – liudytojas ir pasikėsinimo į „agurkinių” lyderį Saulių Velečką byloje.

Prieš keletą metų, kai po „daškinių” grupuotės lyderio nužudymo Kaune aidėjo šūviai, buvo pasikėsinta ir į S.Velečką. Jis patykotas atvažiavęs paimti E.Poškaus. S.Velečka šiame kontekste taip pat minimas neatsitiktinai. Kaip jau rašyta, ne vienas automobilių vagis gaudantis Berlyno policininkas vieną lietuvių kalbos žodį – „agurkas” žino puikiai.

Pasibaigus E.Poškaus suėmimo terminui, jam, kaip ir „Jumitos” keturiasdešimt vienų metų direktoriui Remigijui Plančiūnui, parinkta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

Kauno teisėsaugininkų duomenimis, minėtiems „šrotams” automobilių detalės buvo vežamos iš užsienio krovininiais automobiliais. Vienu reisu būdavo atvežama detalių už trisdešimt-keturiasdešimt tūkstančių eurų.

Kauno teisėsaugininkai savo surinktą medžiagą perduos Generalinei prokuratūrai. Pastaroji Vilniaus apygardos teisme tarpininkaus ir dėl įtariamųjų perdavimo Belgijos policijai. Būtent šios karalystės buvusiame kariniame sandėlyje ir buvo ardomi Vokietijoje, daugiausiai – Berlyne, naktimis vagiami prabangūs automobiliai su gamyklinėmis signalizacijomis. Kaip sparčiai suktasi, liudija vienos Belgijos teisėsaugininkų operacijos rezultatai: naktį Vokietijoje pavogtas automobilis po šešių valandų jau buvo visiškai išardytas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "“Daktarų” aštuonkojis užfiksuotas ir Belgijoje"

  1. Slapta

    Nieko as cia blogo nematau,visi lietuviai eina pries Hnerika Daktara (kuris irgi nera kaltas) ,todel suzinoje ,kad sie 4 asmenys yra su juo susije,sumane juos „apdergti” …,galeciau pakomentuoti tik tiek,kad galbut jie pirko savo autoservicui jau vogtas dalis,nieko apie tai nezinodami? ,galbut kazkas pardave pigiau …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.