Naujausios hemorojų gydančios operacijos – jau ir Lietuvoje

Klaipėdos apskrities ligoninėje šį mėnesį atliktos pažangiausios hemorojų gydančios operacijos. Tokios operacijos, po kurių pacientai jau kitądien nejautė diskomforto sėdėdami, buvo pirmosios Lietuvoje.

Jas atliko Apskrities ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis, chirurgai Arvydas Noreika ir Žilvinas Šidlauskas. Mūsiškiams gydytojams talkino žymus šių operacijų specialistas Markas Fosantė iš Italijos.

Hemorojus pagal pažangiausias technologijas (nešalinant hemorojinių mazgų) operuotas šešiems pacientams, dvi iš jų – moterys.

Galimybė operuoti naujausiu būdu atsirado Apskrities ligoninei įsigijus aparatūrą su specialiais ultragarsiniais davikliais.

Hemorojus – tiesiosios žarnos venų išsiplėtimas. Juo sergančiam žmogui sėdėti yra tikra kančia.

Išsivysčiusiose šalyse hemorojus vargina apie 50 proc. per 50 metų perkopusių gyventojų. Ši liga dažniausiai pasireiškia vyrams. Anot specialistų, hemorojaus atsiradimui įtakos turi ne tik genai, bet ir netinkama mityba, nejudrus gyvenimo būdas, piktnaudžiavimas alkoholiu.

I ir II hemorojaus stadijos, kuomet tik skauda išangę, gydomos konservatyviai, t.y. medikamentais. Tačiau esant III ir IV stadijoms būtinas chirurginis gydymas. Mat ligai progresavus veniniai mazgai tiesiog išlenda iš išangės.

Hemorojų operuojant tradiciniu būdu mazgai yra šalinami. Kol sugyja žaizdos, pacientui bemaž savaitę tenka gerti stiprius analgetikus, neretai neišvengiama ir pooperacinių komplikacijų – kraujavimo.

„Hemorojų operuojant mažai invaziniu būdu, pagal naujausias technologijas, į išangę įvedamas ultragarsinis daviklis. Juo tiksliai nustatomos į hemorojinius taškus patenkančios arterijos, – operacijos ypatumus dėstė chirurgas N. Kaselis. – Norint nutraukti kraujo patekimą į vadinamuosius hemorojinius mazgus specialiu instrumentu arterijos perrišamos toje vietoje, kur nėra skausmo receptorių. O iš išangės „iškritę” mazgai yra įtraukiami į vidų.”

Chirurgas akcentavo, jog po tokios operacijos pacientui ne tik visiškai neskauda, bet jis jau kitądien yra darbingas, gali normaliai sėdėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Naujausios hemorojų gydančios operacijos – jau ir Lietuvoje"

  1. dama

    ir man reikia tokios operacijos .nes jau negaliu sėdėt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.