Kaune – unikalus atsiskaitymo už šildymą būdas

Kaunas tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kurio gyventojai už patalpų šildymą ir karštą vandenį gali mokėti vienodo dydžio įmokas visus metus, taip išvengdami itin skausmingo išlaidų padidėjimo šaltais šildymo sezono mėnesiais. Šį modernų ir Vakarų valstybėse paplitusį atsiskaitymo už šildymo paslaugas būdą pasiūlė AB „Kauno energija”, bendradarbiaudama su SAMPO banku.

„Jau kelerius metus diskutuojama, kaip sumažinti didžiulius gyventojų išlaidų už šildymą ir karštą vandenį skirtumus vasarą ir žiemą. Pirmasis žingsnis žengtas prieš 3 metus priėmus Šilumos ūkio įstatymą, pagal kurį leista vartotojams siūlyti pasirinkti ne tik vienanarę (t.y. apskaičiuojamą pagal faktiškai sunaudotą šilumos kiekį), bet ir dvinarę (su abonentiniu mokesčiu, mokant mažesnį tarifą už sunaudotą šilumos kiekį) mokėjimo sistemą. Šiandien žengiame dar toliau – pirmieji šalyje siūlome gyventojams už patalpų šildymą bei šilumą karštam vandeniui mokėti vienodas mėnesio įmokas visus metus”, – pažymėjo AB „Kauno energija” generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Karčiauskas.

Prognozuojama, jog jau šį šildymo sezoną naująjį atsiskaitymo metodą gali pasirinkti iki 30-40 proc. „Kauno energijos” paslaugų vartotojų, o ateityje šis mokėjimo būdas turėtų dar labiau išpopuliarėti.

„Pasirinkę vienodų įmokų variantą, gyventojai galės lengvai planuoti pajamas ir išlaidas – jie žinos iš anksto, kiek pinigų reikia mokėti kas mėnesį už patalpų šildymą bei šilumą karštam vandeniui ruošti. Šiuo atveju sąskaitą už patalpų šildymą bei šilumą karštam vandeniui ruošti apmokės bankas iš konkrečiam vartotojui suteiktos kredito sąskaitos, todėl vartotojai nepamirš ir nepritrūks pinigų sumokėti įmokas”, – aiškino S.Karčiauskas.

SAMPO banko Verslo plėtros tarnybos direktoriaus Norberto Žiobos teigimu, bankas pasirinkusiam vienodų įmokų atsiskaitymo būdą „Kauno energijos” klientui suteiks kreditą, kurio dydis priklausys nuo vartotojo sunaudojamos energijos kiekio bei jo gaunamų pajamų.

„Kiekvieną mėnesį „Kauno energija” iš šio kredito nurašys sumą, reikalingą apmokėti konkretaus vartotojo praėjusio mėnesio sąskaitą už patalpų šildymą ir šilumą karštam vandeniui ruošti. Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio ši sąskaita, vartotojas kas mėnesį mokės vienodo dydžio įmoką, kuriomis bus dengiamas panaudotas kreditas”, – sakė N.Žioba.

Kredito ir tiesioginio debeto paslaugos (automatinio lėšų nurašymo nuo sąskaitos) suteikimas bei sąskaitos SAMPO banke atidarymas „Kauno energijos” vartotojams nekainuos nė lito. O palūkanas (9,9 proc. metinio dydžio) reikės mokėti tik už panaudotą kredito dalį.

„Tarkime, vasarą vartotojo išlaidos už šilumą karštam vandeniui ruošti siekia apie 50 Lt/mėn., o šaltuoju metų laikotarpiu, prisidėjus patalpų šildymui, sąskaita išauga iki 250-300 Lt/mėn. Pasinaudojus naująja paslauga, šias išlaidas galima „išlyginti” ir visus metus mokėti fiksuotą 158 Lt litų mėnesio įmoką. Tokiu atveju realus metinis pabrangimas dėl mokamų palūkanų siektų maždaug 1,55%. Už tokias nedideles palūkanas galima ne tik visus metus mokėti vienodo dydžio įmokas, bet ir išvengti banko mokesčių – įmokas mokant banko skyriuje, kaskart tenka pridėti 2-4 Lt banko mokesčių. Todėl daugeliu atvejų palūkanos bus mažesnės nei bankų taikomi komisiniai mokesčiai. Be to, vartotojams nereikės gaišti laiko sumokėti įmokoms – jos bus apmokamos automatiškai, iš suteikto kredito”, – dėstė N.Žioba.

„Mes esame „pionieriai” įvedant naują apmokėjimo už patalpų šildymą ir karštą vandenį sistemą Lietuvoje. Neabejoju, kad ir kitų miestų bei rajonų šilumos tiekėjai artimiausiu metu paseks mūsų pavyzdžiu pasiūlydami analogišką atsiskaitymo būdą”, – prognozavo „Kauno energijos” generalinio direktoriaus pavaduotojas S.Karčiauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Kaune – unikalus atsiskaitymo už šildymą būdas"

  1. lietuve

    kazkoks kvailinimas su tikslu pasleptu b pasipinigavimu

  2. Kita lietuve

    O koki procenta nuo sios sumos gaus sios idejos iniciatoriai? 🙄 Lietuvoje „galvociu” netruksta… 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.