Pacientams – Vokietijoje pagaminti preparatai iš mūsų šalies donorų plazmos

„Sėkmingas mūsų šalies kraujo donorų plazmos perdirbimas Vokietijoje ir preparatų tiekimas Lietuvos ligoninėms yra svarbus žingsnis, – sako sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas. – Nuo šiol Lietuva turės savo aukštos kokybės, geros gamybos praktikos reikalavimus atitinkančius preparatus.”

Viešoji įstaiga Nacionalinis kraujo centras į šalies ligonines pradeda tiekti preparatą albuminą, pagamintą (frakcionuotą) Vokietijoje, Raudonojo kryžiaus plazmos perdirbimo gamykloje.

Tai pirmas kartas Lietuvos kraujo tarnybos istorijoje, kai mūsų šalies pacientams skiriamas albuminas, kuris pagamintas Vokietijos gamykloje, atitinkančioje geros gamybos praktikos reikalavimus, iš Lietuvoje paruoštos šviežiai šaldytos plazmos. Preparatas atitinka aukščiausius europietiškus farmacijos pramonės gaminiams keliamus reikalavimus.

Albuminas – tai kompleksinio veikimo žmogaus kraujo plazmos preparatas, skirtas vartoti esant įvairioms šoko formoms, nudegimams, cirkuliuojančio baltymo kiekio atstatymui. Albuminas naudojamas tik ligoninėse – pacientui jį skiria gydantis gydytojas. Preparatas nebus pardavinėjamas, bet išduodamas ligoninėms pagal jų poreikius.

Į preparatus perdirbama tik ta plazma, kuri lieka nepanaudota klinikiniams tikslams. Nacionalinio kraujo centro (NKC) duomenimis, Lietuvoje iš donorų kraujo paruošiama apie 18-19 tonų plazmos. Ligoninėse sunaudojama tik apie 30 proc. šio kiekio, todėl likusią plazmą ekonomiškiausia perdirbti į kraujo preparatus – albuminą, imunoglobulinus, krešėjimo faktorius.

Pasak NKC direktoriaus Vytenio Kalibato, vadovaujantis tarptautine patirtimi, Lietuvai pačiai įsirengti ir eksploatuoti plazmos perdirbimo (frakcionavimo) įmonę būtų ekonomiškai nuostolinga. Nuolatinės investicijos atsipirktų, jei Lietuvoje per metus būtų perdirbama ne mažiau kaip 100 tonų plazmos, o dabar Lietuvoje nepanaudotos kraujo plazmos lieka tik 12-14 tonų.

„Net tokioms išsivysčiusioms šalims kaip Kanada, Norvegija, Suomija ir Švedija ekonomiškiau plazmą perdirbti kaimynėse šalyse, – sako V. Kalibatas. – Panašios su Lietuva dydžiu ir ekonominiu išsivystymu valstybės – Lenkija, Estija, Latvija, Slovėnija – plazmos perdirbimo gamyklų taip pat savo šalyse neturi, o savo donorų plazmą perdirba užsienio gamyklose. Dabartinės Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės pozicija šiuo klausimu padėjo iš lietuvių donorų plazmos užsienio gamykloje paruoštam albuminui greičiau pasiekti Lietuvos ligonius.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.