Lietuvos kaimo vaikai liko be važinėjančių bibliotekų

Dėl nepakankamo finansavimo šį rudenį buvo nutraukti paskutinio septynerius metus po Lietuvos kaimus važinėjusių organizacijos „Gelbėkit vaikus” vaikų bibliotekos-autobusų maršrutai.

Dar šį pavasarį toks „bibliobusas” važinėjo Šilutės rajone, tačiau jo kelionės nutrūko dėl nepataisomo gedimo. Visai neseniai toks pats likimas ištiko ir po Rokiškio rajono kaimus važinėjusį paskutinį „bibliobusą”.

Po kaimą keliaujančių bibliotekų vaikams iniciatorės, organizacijos „Gelbėkit vaikus” generalinės sekretorės Loretos Trakinskienės teigimu, vienam sugedusiam autobusui jau rasta pamaina – dovanų gautas „bibliobusas” iš Švedijos. Tačiau jis kol kas nevažinėja dėl lėšų stygiaus. „Mums labai padėtų Šilutės rajono savivaldybės parama, tačiau vietinė valdžia nesutinka paremti vaikams skirtą biblioteką”, – sakė L.Trakinskienė.

Dviejų „bibliobusų” kelionių po Lietuvos kaimus atgaivinimas metams kainuotų apie 100 tūkst. litų. Didžioji dalis išlaidų tenka knygų ir leidinių įsigijimui, kurui, darbo užmokesčiui vairuotojams, bibliotekininkams.

Po kaimus keliaujančias bibliotekas vaikams organizacija „Gelbėkit vaikus” remdamasi užsienio valstybių pavyzdžiu įkūrė uždarius dalį kaimo bibliotekų bei mokyklų. Važinėjančios bibliotekos skirtos žmonėms, gyvenantiems toli nuo stacionarių bibliotekų.

Šilutėje ir Rokiškyje pagal sudarytus maršrutus „bibliobusai” lankė 57 kaimus. Keliaujančių bibliotekų skaitytojai buvo aptarnaujami autobuse jiems privažiuojant ir prie mokyklų, vaikų darželių ir globos namų. Bibliobusai turėjo po kelis tūkstančius lankytojų ir skaitytojų. Bibliotekos fonduose yra Astridos Lindgren lietuviškai išleistos knygos, kitų autorių kūriniai, informacinė literatūra, periodiniai leidiniai, vaizdo juostos. Bibliotekoje sukauptas 15 tūkst. knygų fondas, iš jų apie 4 tūkst. knygų buvo vežiojama „bibliobusuose”. Siekiant pilietiškai ugdyti jaunąją kartą, organizacijos „Gelbėkit vaikus” keliaujančiose bibliotekose buvo vežiojama ir įvairi literatūra, susijusi su vaikų teisėmis.

Važinėjantys „bibliobusai” buvo įkurti įgyvendinant respublikinį projektą „Astrid Lindgren biblioteka ir vaiko teisės”. Be dviejų keliaujančių bibliotekų, dar viena stacionari biblioteka veikia Druskininkuose. Ją išlaiko savivaldybė.

Nesulaukus Šilutės ir Rokiškio savivaldybių pagalbos, organizacija „Gelbėkit vaikus” pati ėmėsi rinkti aukas „bibliobusų” atkūrimui. Paremti važinėjančias bibliotekas galima ir įsigyjant specialiu akcijos kampuku pažymėtas knygas „Vagos” knygynuose. Nuo kiekvienos pirktos knygos programai bus skiriamas 1 litas. Iki Kalėdų vyksiančios akcijos metu knygynuose bus galima nupirkti knygų ir kaimo vaikams bei įdėti jas į specialias akcijos dėžes. Kiekviename iš 24-ių „Vagos” knygynų galima aukoti pinigus knygoms į organizacijos „Gelbėkit vaikus” aukų dėžutes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.