Dvejus metus vogtas smėlis ir žvyras

Uostamiesčio ekonominės policijos pareigūnai atskleidė neteisėtą prekybą valstybei priklausančiais žemės ištekliais. Viena Klaipėdos rajone įsikūrusi bendrovė prisidengdama tvenkinių kasimu dvejus metus pardavinėjo žvyrą ir smėlį.

Anot Klaipėdos VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus poskyrio viršininko Arūno Užkuro, užvakar dėl neteisėtos ūkinės bei finansinės veiklos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numato laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Teisėsaugininkai atskleidė, kad Klaipėdos rajone, Doviluose, registruota UAB „Dovilra”, neturėdamas Lietuvos geologijos tarnybos leidimo, naudojo valstybės žemės išteklius.

Pareigūnų teigimu, veikdama išvien su žemės sklypų savininkais bendrovė Juodeikių, Šniaukštų ir Poškų kaimuose neva kasė tvenkinius, o iš tikrųjų pardavinėjo iškastą žvyrą bei smėlį. Žemės išteklius pirko Klaipėdos rajono ir kitų miestų gyventojai, verslininkai ir net valstybinės įstaigos.

Anot pareigūnų, žemių, iš kurių buvo kasamas žvyras ir smėlis, savininkai turėjo projektus tvenkinių įrengimui, tačiau iškastų žemės išteklių negalima pardavinėti. Manoma, jog tvenkinių kasimu oficialiai užsiimanti bendrovė pagal susitarimą mokėjo žemės savininkams.

Pasak Lietuvos geologijos tarnybos vyriausiojo specialisto Giedriaus Giparo, atlikti matavimai parodė, kad neteisėtai buvo iškasta apie 100 tūkst. kubinių metrų žvyro ir 50 tūkst. kubinių metrų smėlio.

Valstybei padaryta žala tikslinama. Už vieną kubinį metrą žvyro valstybei mokami 28 centai mokesčių, už smėlį – 26 ct.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą jau apklausti du Klaipėdos rajono gyventojai. Manoma, jog įtariamųjų skaičius didės.

„Dovilroje” ir kitose vietose atliktos kratos, paimti dokumentai. Bendrovėje aptikta 75 tūkst. neužpajamuotų litų. Spėjama, kad šie pinigai gauti iš neteisėtos veiklos. Įtariama, jog buvo vedama apgaulinga buhalterija. Už tai taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė.

Beje, neseniai bendrovė Lietuvos geologijos tarnybos paprašė išduoti leidimą darbams viename iš karjerų – matyt, taip norėta legalizuoti veiklą.

„Dovilros” direktorius, vienas iš bendrovės savininkų, Pranas Stočkus „Vakarų ekspresui” sakė, kad dėl pareikštų įtarimų bendrovės veikla sustabdyta. Jei tyrimas užtruktų, gali tekti atleisti 28 žmones ir bankrutuoti.

„Mes savo veiksmus buvome suderinę su įvairiomis institucijomis. Tiesiog nežinojome, kad tuose kaimuose kasti žemės išteklius ir juos pardavinėti draudžiama. Bet ten yra ir daugiau kasančių žvyrą, smėlį”, – tikino P. Stočkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.