Auklių kaukėmis dengiasi ir sukčiai

Galimybė Klaipėdoje susirasti patikimą auklę savo vaikui prilygsta laimėjimui loterijoje.

Siekdamas išsiaiškinti, kokia yra situacija uostamiestyje šioje srityje, „Vakarų ekspresas” prisiklausė nusivylusių tėvų pasakojimų: auklės neretai apvagia, išgeria visą namuose esantį alkoholį, išpurškia kvepalus ar atsiveda visą savo giminę, kad veltui išsimaudytų.

Kitos tik imituoja, kad prižiūri vaiką o iš tikrųjų visą dieną neatsitraukia nuo televizoriaus. Trečios labiau mėgsta auklėti ne vaiką, o jo tėvelius…

Geriausios – išgraibstytos

„Pas mus lyg ir priimta, kad aukle gali dirbti bet kuri moteris, nerandanti kito darbo, arba jį praradusi. Bet juk toli gražu ne kiekvienas žmogus gali dirbi su vaikais”, – svarstė viešbučio „Europa” Klaipėdoje direktorė Renata Statkevičienė.

Ji į darbą planuoja grįžti sausio mėnesį, kai dukrytei Lukrecijai sukaks 10 mėnesių. Gerokai iš anksto pradėjusi ieškoti auklės ji sakė patyrusi lengvą stresą.

„Padėtis tragiška. Visi sako, kad auklės reikia ieškoti tik per pažįstamus. Taip ir dariau, bet nepavyko. Geriausios auklės išgraibstytos ilgam. Kitoms nepatinka, kad teks per toli važinėti, nori, kad gyventume prie pat jos namų”, – nevaisingas paieškas prisiminė R. Statkevičienė.

Galimybę ieškoti auklės per skelbimus jauna šeima iš karto atmetė: „Neįsivaizduoju, kaip per skelbimą gali rasti vyrą ar žmoną. Tas pats ir su aukle”.

Moteris pripažino, kad mamai ir taip labai sunku išsiskirti su mažu vaiku ir palikti jį svetimam žmogui. Tad jei negali aukle pasitikėti šimtu procentų, labai sunku eiti ramia širdimi į darbą.

„Bet galų gale man labai pasisekė – viena giminaitė sutiko atsisakyti darbo ir prižiūrėti mūsų mažylę. Labai pasitikiu šia moterimi, nes ji puikiai išauklėjo savo dukrą. Mes su vyru įsivaizduojame, kad auklė ne tik prižiūri vaiką, bet yra tarsi pirmoji jo mokytoja”, – pasakojo jauna mama.

Visgi ji sakė planuojanti pasikviesti auklę į namus bent mėnesiu anksčiau, kad pati dar būdama namuose galėtų stebėti, kaip jai seksis susidraugauti su Lukrecija.

Pasilinksmino

Ko gero, daugelis tėvų, samdžiusių aukles, gali papasakoti aibes istorijų, kurios vėliau skamba lyg anekdotai. Deja, tuo metu, kai žmogus, kurį tu įsileidai į savo namus, nuvilia, būna nebejuokinga.

Viena mama pasakojo, kaip ji grįžusi namo rado ne tik prisvilintą vaiko košę, bet ir ištuštintą visą barą, kuriame stovėjo taurūs gėrimai.

„Vieni buteliai švariai išgerti, kitur alkoholis vandeniu praskiestas… Auklė dirbo tik kelias savaites, bet teko jos iškart atsisakyti”, – apie pirmąją auklę, rastą pagal skelbimą, pasakojo klaipėdietė.

Apšvarino

Kita mama prisiminė visuomet galvojusi, kad geriausios – jaunos auklės. Tokią ir suradusi; taip pat per skelbimą. Tvarkinga mergaitė pasakojo esanti iš daugiavaikės sunkiai besiverčiančios šeimos.

„Iš pradžių viskas atrodė normaliai. Tiesa, pastebėdavau, kad gerokai ištuštėjo kvepalų buteliukai. Vėliau mano močiutė pasigedo pensijos. Dar po kiek laiko neberadau savo auksinės grandinėlės ir apyrankės. Įtarimus sustiprino močiutė – ji pasakojo, kad vos tik jos abi su aukle ir mano dukrele išeina į lauką, auklė neva užsinori į tualetą, bėga namo ir labai ilgai ten užtrunka”, – pasakojo mama.

Nepagautas – ne vagis, – byloja liaudies išmintis, tad mama nekaltino niekuo jaunos merginos, tiesiog su ja atsisveikino pasakiusi, kad nebegali ja pasitikėti.

Viskas paaiškėjo, kai aukle atėjusi dirbti kita jauna mergina papasakojo apie savo kaimynę kuri gyrėsi, neva buvę šeimininkai buvo labai dosnūs – dovanojo auksinius papuošalus, drabužius, šiaip sau duodavo pinigų… Mamai nebeliko nieko kita, tik kreiptis į policiją.

Vien pokalbis – nepatikima

Psichologė Rūta Lukošienė pabrėžė, jog paprastam žmogui labai sunku įžvelgti, kad su jo vaiku norintis dirbti žmogus turi nukrypimų.

„Vien iš pokalbio labai sunku ką nors suprasti, nes žmogus gali kalbėti ką tik nori. Ypač gerą įspūdį moka padaryti sukčiai – jie moka pasitempti ir net neįtarsi, kokiais tikslais nori įsibrauti į tavo namus. Todėl visuomet tėvai turėtų prašyti, kad auklės atsineštų rekomendacijas iš buvusių darboviečių. Arba galima daryti bandomąjį laikotarpį ir vieną ar dvi savaites su aukle namuose būti kartu. Per tiek laiko ji turėtų atsiskleisti”, – tėvams patarė psichologė.

„Geriausias barometras – vaikas. Jei jis nenori būti su aukle ir nuolat verkia išsiskirdamas su tėvais, vadinasi, kažkas negerai”, – įsitikinusi nemažai auklių samdžiusi dviejų dukrų mama.

Be rekomendacijų – niekaip

Vienoje šeimoje jau kone šešerius metus vaikus prižiūrinti pensininkė Valentina patvirtino, kad geros auklės be darbo nesėdi – jos tiesiog perduodamos iš rankų į rankas. Ji patarė tėvams geriau nerizikuoti ir neįsileisti į namus svetimo žmogaus, jei niekas negali jo rekomenduoti.

„Teko matyti per televiziją, kai tėvai įmontavo namuose kamerą ir stebėjo, kaip elgiasi jų auklė. Ko tik ji nedarė – vaiką mušė, maitino kaip papuola… Pati dirbau ekonomiste ir net nebūčiau pagalvojusi, kad kada nors prižiūrėsiu svetimus vaikus. Bet likau našlė, pensija maža. Pabandžiau, ir patiko. Padirbau metus pas vieną moterį – ši rekomendavo mane kitai, pastaroji – dabartiniams šeimininkams. Užauginau jų dukrytę nuo 9 mėnesių iki 5 metukų, o dabar prižiūriu mažylį broliuką”, – pasakojo Valentina.

Anot jos, dabar Klaipėdoje jau sunku susirasti auklę, kuri tenkintųsi 2,5 lito už valandą užmokesčiu. Dažniausiai auklėms mokama 3 litus už valandą.

Ateina ir iš sąvartyno

Labiau pasiturinčios šeimos gali pasinaudoti jau metus Klaipėdoje veikiančios auklių agentūros paslaugomis. Nors agentūros direktorė Agnė Pargaliauskienė pripažino, kad laisvų auklių tikrai trūksta.

Ji stebėjosi, kad agentūra sulaukia įvairaus plauko auklių – ateina girtuoklių, sąvartyno gyventojų ir pareiškia esančios tinkamos prižiūrėti svetimus vaikus.

Kartą teko sulaukti vyriškio skambučio, kuris taip pat pageidavo prižiūrėti vaikus. Tačiau agentūros darbuotojai labai suabejojo, ar atsirastų tėvų, kurie norėtų ūsuotos auklės, ir nesikvietė vyro pokalbiui.

Auklės paieška kainuoja 390 litų. A. Pargaliauskienė tikino, kad jų siūlomos auklės tikrai patikimos, tačiau jų paslaugos kiek brangesnės: vidutinis siūlomas atlyginimas auklei uostamiestyje – 900-1000 litų.

VIP auklės vaikų prižiūrėti nenori

Daug vilčių žadėjo šiemet pirmą kartą Klaipėdoje organizuoti auklių-socialinių darbuotojų kursai, kuriuos baigusios moterys gali vadintis profesionaliomis – VIP – auklėmis.

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro Socialinių paslaugų skyriaus vadovė Edita Bružinskienė pasakojo, kad iš 60 atrinktų ilgalaikių bedarbių kursus baigė ir kvalifikacinius egzaminus išlaikė 58 moterys. Tačiau, jos žiniomis, kol kas nė viena iš jų nedirba aukle.

„Kita vertus, ne visos, net baigusios auklių kursus moterys, turės teigiamas mūsų rekomendacijas, todėl šeimoms kalbantis su mūsų darbuotoju, reikėtų paprašyti parodyti įstaigų ar ankstesnių darbdavių rekomendaciją. Išeina taip, kad mes lyg ir sukūrėme auklių – socialinių darbuotojų biržą, tačiau nesame tikri ar tai būtent patys tinkamiausi žmonės dirbti šeimose”, – sakė E. Bružinskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.