Lietuvos rinkoje uždrausta realizuoti estišką „Active“ apelsinų-nektarinų gėrimą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė estiško gaiviojo apelsinų – nektarinų gėrimo „Active” siuntos realizaciją Lietuvos rinkoje, po to, kai Europos Komisijos skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo informaciją, jog minėto gėrimo siunta yra nesaugi vartoti.

Estiškos kilmės gaiviajame apelsinų – nektarinų gėrime „Active” nustatytas didesnis nei leistina konservanto – benzoinės rūgšties – kiekis. Gaivųjį apelsinų – nektarinų gėrimą „Active” į Lietuvą iš Estijos įvežė UAB „Ragutis”. Surinkta iš rinkos nesaugaus gėrimo siunta grąžinta gamintojui.

Benzoinė rūgštis – tai maisto priedas, kuris naudojamas maisto produktus apsaugoti nuo grybinių pažeidimų, taip pat šis priedas pasižymi antimikrobinėmis savybėmis ir todėl plačiai naudojamas kaip maisto konservantas. Maisto produktų etiketėse žymimas kaip benzoinė rūgštis, benzoatas (benzoinės rūgšties druska) arba E210-213. Per didelis šios medžiagos kiekis kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją.

Benzoinės rūgšties randama ir natūralioje aplinkoje, jos didelės koncentracijos susikaupia spanguolėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.