Panika Lenkijoje: dėl pavojingų vaistų kaltinami lietuviai

Lenkijoje kilo panika, kai trečiadienį dienraštis „Dziennik” paskelbė informaciją apie apmaudžią farmacijos firmos „Jelfa” klaidą. Paaiškėjo, kad vietoj alergikų vartojamo vaisto „Corhydron” ampulėse yra kitas, mirtinai pavojingas medikamentas.

Vakar Lenkijos premjeras Jaroslavas Kaczynskis pareiškė, kad vaistų gamyba „Jelfoje” sustabdyta, kol bus išsiaiškinta padėtis. Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra šią padėtį prilygino teroristiniam pavojui, o opozicija reikalauja sveikatos ministro Zbigniewo Religos atsistatydinimo.

Kodėl neperspėjo apie pavojų?

Jelenia Goros mieste veikiančią farmacijos firmą „Jelfa” yra įsigijusi Lietuvos bendrovė „Sanitas”. Lenkiją sudrebinęs skandalas siejamas ir su šiuo vardu.

Šalyje perkratomos vaistinių lentynos ir stalčiai, išsigandę žmonės skambina į laikraščių redakcijas ir klausia, ar jų gyvybėms negresia pavojus, nes jie nesenai vartojo šį vaistą. Sveikatos ministras atsiprašinėja pacientų, vaistininkų ir gydytojų. Tačiau vis nėra atsakymo į klausimą, kodėl niekas neįspėjo žmonių apie mirtiną pavojų, tykantį „Jelfos” pagamintose „Corhydron” ampulėse, jeigu apie tai žinota jau anksčiau.

Būta įtarimų

Pirmieji signalai apie tai, kad „Jelfos” gaminamose ampulėse vietoj alergikams skirto preparato yra vaistas, galintis padaryti raumenis glebius ir netgi sukelti mirtį, pasigirdo jau šių metų sausį.

Pasirodo, šiais metais jau du kartus buvo sulaikytas „Corhydron” tiekimas. Tačiau vėliau jis vėl grįždavo į rinką. Tąsyk Lenkijos valstybinis sveikatos institutas, kuris tyrė įtartiną vaistą, nepatvirtino jo kenksmingumo ir nesulaikė „Corhydron” platinimo. Rimtai susirūpinta tik tada, kai šių metų spalį Siedlcų ligoninėje dvi pacientės vos per plauką nenumirė, nes joms buvo skirta „Corhydrono”. Tada ir paaiškėjo, kad vietoj minėto vaisto, ampulėse buvo anestezijai naudojamas preparatas. Alergija ir ypač astma sergantiems žmonėms jis kelia mirtiną pavojų.

Ministras sužinojo iš laikraščio

Didžiausią nuostabą sukėlė tai, kad sveikatos ministras Religa tikina, jog apie visa tai sužinojo tik trečiadienį iš laikraščio „Dziennik” publikacijos. Joje ministerijos atstovas spaudai patvirtino, kad jau maždaug savaitę žinojo apie mirtinas ampules, kuriose vietoj gyvybę gelbstinčio „Corhydron”, praplečiančio bronchus, yra kai kuriems pacientams ypač pavojingas kitas vaistas. Lenkijoje svarstomas klausimas, kodėl ministerija iš karto nesiėmė ryžtingų veiksmų, kad sulaikytų šio vaisto vartojimą ir platinimą? Dar trečiadienį, kai jau žiniasklaida trimitavo apie mirtinas ampules, vaistininkai ir gydytojai skundėsi, kad niekas jiems apie tai nepranešė. Teigiama, jog vaistinėse, ligoninėse ir pas pacientus gali būti dar apie penki tūkstančiai mirtinų „juodosios” serijos Nr. 010707 ampulių, pagamintų 2005 metais.

Rinkimų išvakarėse

Sveikatos ministras Religa prisiėmė „politinę” atsakomybę, tačiau nurodė, kad dėl aplaidumo pirmiausia kaltina Vyriausiąją farmacijos tarnybą. Jos viršininkas Zbigniewas Niewojtas pareiškė, jog yra pasiruošęs atsistatydinti.

Nors opozicija reikalauja ir sveikatos ministro galvos, tačiau kol kas ji nebus paaukota. Premjeras Kaczynskis pareiškė visiškai pasitikįs ministru Religa. Bet ar galima buvo tikėtis kitokios premjero reakcijos? Juk ministro Religos nuotraukos reklamuoja Teisės ir teisingumo partiją savivaldybių rinkimuose, kurie Lenkijoje vyks ateinantį sekmadienį.

Susidomėjo prokuratūra

Lenkijos teisingumo ministras Ziobra susidariusią padėtį prilygino terorizmo pavojui. Siedlcų apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio tikslas nustatyti kaltininkus. Neatmetama galmybė, kad gali būti pareikšti nusikaltimo žmogaus gyvybei kaltinimai.

Į žurnalistų klausimą, ar įtarimai krenta ant firmos „Jelfa”, buvo atsakyta, kad kol kas vyksta tyrimas. Bus tiriamos kelios versijos: aplaidumas, klaida, tyčinė veika, provokacija, sabotažas ar paprasčiausias neapdairumas.

Pirštu rodoma į „Sanitą”

Daugiausia priekaištų tenka farmacijos bendrovei „Jelfa”. Visų pirma dėl to, kad tada, kai visa Lenkija sunerimo dėl mirtinų ampulių, „Jelfos” vadovai ėmė slėptis nuo žurnalistų ir neteikė jokios informacijos. Tik trečiadienį vakare buvo sušaukta spaudos konferencija, per kurią bendrovės vadovas Saulius Jurgelėnas aiškino, jog tai pirmas toks atvejis per įmonės šešiasdešimties metų istoriją. Firma prisipažino suklydusi ir nurodė specialų nemokamą telefoną, kuriuo teikiama informacija žmonėms, susirūpinusiems dėl pavojaus sveikatai.

Tačiau Lenkijos sveikatos viceministras Boleslovas Piecha visą kaltę verčia „Jelfai” ir teigia, kad firmoje vyrauja neleistina netvarka, nėra kokybės kontrolės, jeigu vietoj „Corhydron” ampulėse galėjo atsirasti per chirurgines operacijas naudojamas vaistas.

Pasipiktinę žmonės internete komentuoja, kad reikia uždaryti „lietuvių firmą”, kuri vietoj vaistų gamina nuodus.

Privatizavimo atgarsiai

Farmacijos įmonė „Jelfa” jau antrą kartą per pastaruosius metus atsidūrė dėmesio centre. Pirmą kartą – pernai gruodį, kai paaiškėjo, kad privatizuojamą lenkų bendrovę nori nusipirkti Lietuvos įmonė „Sanitas”. Tuomet kilo skandalas dėl to, jog už įmonės privatizavimą atsakingas iždo ministras Andrzejus Mikoszas anksčiau konsultavo „Sanitą”. Ministras buvo priverstas atsistatydinti. Dalis lenkų politikų, ypač iš opozicijos, kritikavo sprendimą parduoti lenkų įmonę lietuviams. Tuomet buvo priekaištaujama, kad mažesnė bendrovė – „Sanitas” – perima į savo rankas didesnę firmą „Jelfa”.

„Pelė nori praryti dramblį” – taip šį sandorį komentavo vienas opozicinės „Pilietinės platformos” vadovų. Lietuviai „Jelfą” nupirko sumokėję daugiau kaip 630 milijonų zlotų (550 milijonų litų).

Pakenks reputacijai

Skandalas, kilęs dėl „Corhydron”, labai pakenks ne tik „Jelfos”, bet ir „Sanito” reputacijai. Jau dabar „Jelfai” adresuojami kaltinimai, kad bendrovė laiku nereagavo į susidariusią padėtį, kad mėgino nuslėpti klaidą ir tylėjo iki paskutinės minutės siekdama išvengti skandalo. Kad ir kokios būtų prokuratūros tyrimo išvados, farmacijos įmonei, išleidusiai į apyvartą medikamentą, kurio pakuotėse vietoj vaistų buvo substancija, galinti sukelti mirtį, didesnės kompromitacijos būti negali.

„Jelfa” yra Lenkijoje vienintelė firma, gaminanti „Corhydron”, kurio produkcija iki šiol bendrovei duodavo milžiniško pelno. Skelbiama, kad vien tik pernai šio medikamento pardavimas išaugo daugiau nei 80 procentų.

„Jelfa” nebus stabdoma

BNS agentūra vakar pranešė: Lietuvoje ir užsienio šalyse fabrikus valdantis „Sanitas” teigia, kad šiemet jo įsigyta Lenkijos farmacijos gamykla „Jelfa” nebus stabdoma dėl pernai pagaminto brokuoto vaisto „Corhydron”.

„Ši tema Lenkijoje šiuo metu yra plačiai aptarinėjama ir Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis galbūt truputį pasikarščiavo sakydamas, kad nutarė sustabdyti gamybą įmonėje „Jelfa”. Ekspertų nuomone, jis tam neturi reikalingų įgaliojimų. Tą patvirtino ir šalies sveikatos ministras. Blogiausiu atveju, kol bus išsiaiškintos klaidos priežastys, gali būti pristabdyta „Jelfos” ampulių cecho veikla”, – BNS sakė „Sanito” generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas.

Pasak Jurgelėno, Lenkijos politikai prieš savaitgalį turinčius įvykti savivaldos rinkimus nevengia aštresnių pareiškimų, tačiau „Sanitas” nekvestionuoja premjero nuomonės ir tiki, kad bus priimti teisingi sprendimai.

„Situacija keičiasi kas 10-15 minučių. Vis dėlto emocijų spaudoje mažėja, atsiranda daugiau faktų kalbos”, – sakė Jurgelėnas.

Lenkijos naujienų agentūra PAP pranešė, kad Kaczynskis nutarė stabdyti gamybą bendrovėje „Jelfa”. Farmacijos priežiūros institucijos atlikti patikrinimai parodė, kad rūšiuojant vaistus įmonėje pasitaiko aplaidumų, pareiškė premjeras.

Lenkijos sveikatos ministras Zbigniewas Religa paragino nevengti kitų „Jelfos” gaminamų vaistų. Paklaustas, ar šį skandalą galėjo išprovokuoti „Jelfos” konkurentai, ministras atsakė, kad tokia versija yra svarstoma. Tarp galimų versijų Lenkijos politikai kalba ir apie sabotažo galimybę. „Farmacijos inspekcija atlieka patikrinimą, laukiame jos išvadų. Preliminariais duomenimis, klaida neatsirado dėl techninių ar kokybės problemų bendrovėje”, – sakė „Sanito” vadovas.

Lenkijoje rinkoje kilus neramumams dėl pernai pagaminto brokuoto vaisto „Corhydron”, „Jelfa” pripažino, kad į ampules patekęs kitas vaistas gali kelti pavojų žmonių gyvybei, jei yra neteisingai vartojamas.

Lietuvos vaistų kontrolės tarnyba pranešė, kad šis vaistas nėra registruotas Lietuvoje ir šalies rinkoje neparduodamas. „Corhydron” vaisto atšaukimo iš Lenkijos rinkos procedūra pradėta spalio 31 dieną.

Šiemet „Sanitas” Lenkijos farmacijos gamyklą įsigijo daugiau kaip už 550 mln. litų ir tai yra didžiausia grupės įmonė. Nepaisant to, kad „Sanitas” teigia turintis informacijos vos apie 2,5 pakuotės „Corhydron” vaisto, likusio rinkoje, ketvirtadienį Lenkijos spaudoje „Jelfa” publikavo skelbimus apie galimą brokuotos preparato serijos pavojų.

Lenkijos sveikatos ministerijos duomenimis, „Jelfa” pagamino 6,609 tūkst. „Corhydron” pakuočių, ir apie 5 tūkst. dar turi pacientai ir gydymo įstaigos. Brokuota partija buvo pagaminta 2005 metais, kai „Jelfa” dar buvo valdoma valstybės.

Į viešumą iškilus faktui apie klaidą gaminant vaistą nuo alergijos ir astmos „Corhydron”, „Jelfa” pažadėjo išsiaiškinti bei viešai paskelbti, kokia buvo apsirikimo priežastis.

Įstatinis „Sanito” kapitalas yra 31,106 mln. litų, vienos akcijos nominalas – 1 litas. „Invalda” kartu su susijusiais asmenimis, įmonėmis, taip pat su „Amber Trust II SCA” ir „Citigroup Venture Capital International Jersey” valdo kontrolinį 90,28 proc. „Sanito” akcijų paketą.

„Sanito” akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos oficialiame sąraše.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.