Iki gyvos galvos ir dar dvylika metų

Visam gyvenimui įkalinti žmogžudžiai išgirdo dar vieną nuosprendį

Vakar Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį precedento neturinčioje baudžiamojoje byloje. Du nužudymu kaltinti vyriškiai, jau ir taip atliekantys laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos, šįkart nuteisti dar dvylikai metų nelaisvės, tačiau iš esmės pastarasis nuosprendis jų gyvenime nieko nebekeičia.

Auka atleido

Laisvės atėmimu iki gyvos galvos nuteisti 38-erių Aidas Kazlauskas ir septyneriais metais jaunesnis Gražvydas Jurkšaitis šįkart sulaukė teismo verdikto už praėjusių metų balandžio 24-osios rytą Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose įvykdytą kruviną egzekuciją jų likimo draugui – už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis kalėti iki gyvenimo pabaigos nuteistam kauniečiui Aidui Vaideliui.

Savo kruvinas užmačias A.Kazlauskas su G.Jurkšaičiu įgyvendino kolonijos 19-ojo būrio prausykloje. Apsiginklavę peiliu, samčiu ir metaliniu strypu jiedu pasislėpė tualete ir laukė, kol pasirodys su jais neseniai į konfliktinę situaciją įsivėlęs A.Vaidelis.

Į pasalą pakliuvęs A.Vaidelis sulaukė smūgių krušos. Žudikai pirmiausiai talžė aukai per galvą samčiu. Maždaug po trijų smūgių į pakaušį samtis sulūžo, tačiau užpuolikai dar kelis kartus smogė masyviu jo kotu. Iškart po to griebtasi peilio. Apie kraupiausius užpuolikų dueto kėslus liudijo vien tai, kad peilio dūriai buvo taikyti aukai į akis. Padarytos penkios durtinės-pjautinės žaizdos.

Grumtynės netrukus persikėlė iš tualeto į dušo patalpą. Užpuolikams intensyviai priešinęsis A.Vaidelis galiausiai išsivadavo iš jų gniaužtų – vyriškiui pavyko pasprukti iš egzekucijos vietos išsinėrus iš drabužių.

Šaukdamas pagalbos, kruvinas kalinys išbėgo į kiemą. Visa tai matė ir liudydami teismui savo parodymais patvirtino įkalinimo įstaigos prižiūrėtojai. Paskui smarkiai sužalotą A.Vaidelį su peiliu rankoje pro duris išėjo ir A.Kazlauskas. Pamatęs pareigūnus, jis iškart išmetė iš rankų šaltąjį ginklą ir prisipažino mėginęs nužudyti.

Į laisvės atėmimo vietos medicinos kabinetą nuvestas sunkiai sužeistas A.Vaidelis netrukus atsidūrė Kauno medikų globoje. Jų pastangomis pavyko išgelbėti kalinio gyvybę. Keisčiausia, kad vos netapęs žmogžudystės auka vyriškis teisme sakė atleidžiantis savo skriaudikams: „Nors jie su manimi taip žiauriai pasielgė, aš atleidžiu už šį nusikaltimą. Tikiuosi, kad jie padarys kokias nors išvadas”.

Norėjo į Lukiškes

A.Kazlauskas teisme pasakojo, kad apie savo ketinimus žudyti laisvės atėmimo vietoje jau buvo užsiminęs. Iki gyvos galvos kalintis vyriškis teigė ne kartą kreipęsis į administraciją, prašydamas perkelti jį iš Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų į Lukiškių kalėjimą. Prašymai nebuvo patenkinti, todėl A.Kazlauskas pateikė ultimatumą, grasindamas pradėti žudyti kitus nuteistuosius, jei ir toliau į jo užgaidas nebus reaguojama.

Vakar tardami paskutinį žodį, ne abu teisiamieji prisipažino kalti. A.Kazlauskas tvirtino iš tiesų žudęs, o kartu su juo stikliniame narve tūnojęs G.Jurkšaitis tvirtino priešingai.

A.Kazlauskas savo paskutinį žodį paįvairindamas kaliniams būdingais žargonais liguistai išrėžė, kad būtent žmogžudystę ir mėgino įvykdyti: „Esu žiaurus žmogus, bet ne žiauresnis už tuos, kurie medžioja gyvūnus. Jie savo trofėjų galvas kabina ant sienų, o aš po žmogžudysčių taip nesielgiu”.

Pavojingu recidyvistu pripažintas A.Kazlauskas savo svaičiojimais akivaizdžiai parodė, kad dėl padaryto nusikaltimo nė kiek nesigaili: „Dėkoju teismui, kad mane teisia ir tikiuosi, kad kuo greičiau nuteis, uždarys į kamerą ir raktą nuo jos durų išmes. Viliuosi, kad skaitydami nuosprendį, teisėjai pridurs, jog esu nuteisiamas be teisės išeiti į laisvę, nes jei taip įvyktų, aš tuoj pat imčiau žudyti, kad vėl sugrįžčiau į kalėjimą”.

Baigęs sakyti paskutinį žodį, A.Kazlauskas dar paprašė teismo leisti ištarti kelis žodžius. Jis dar kartą pabrėžė, kad nusikaltimą vykdė vienas: „Jei Vaidelį būtume badę kartu su Jurkšaičiu, anas jau seniai būtų tapęs istorija”.

Bausmės vienodos

Skaitydamas nuosprendį teismas įvertino nusikaltimo sunkumo laipsnį ir teisiamųjų atsakomybę sunkinančias aplinkybes, juolab kad lengvinančiųjų nebuvo rasta. A.Kazlauskas ir G.Jurkšaitis laisvės atėmimo vietoje charakterizuojami tik neigiamai. Be to, nusikaltimas įvykdytas bendrininkų grupėje, o vienas egzekucijos vykdytojų – pavojingas recidyvistas.

Nuspręsta prieš dešimtmetį mirties bausme nuteistus ir tik vėliau apeliacine tvarka įkalinimo iki gyvos galvos sulaukusius vyriškius šįkart nuteisti po dvylika metų laisvės atėmimo. Kadangi pastaroji laisvės atėmimo bausmė jokios įtakos nebeturi, teismas konstatavo, kad ankstesnės ir vakar paskirtos bausmės kaliniams yra subendrinamos, paliekant griežčiausiąją – nelaisvę iki gyvos galvos. Mirtininkais tituluojami nuteistieji privalės atlyginti ir per tris tūkstančius litų gydymo išlaidų, patirtų medikams gelbstint kalinių auka tapusio jų likimo draugo gyvybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.