Ginklų byloje – atgaila ir ašaros

Šiandien teismas paskelbs nuosprendį rezonansinėje ginklų ir šaudmenų byloje

Neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis kaltinamas eksparlamentaras bei buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininkas Algirdas Petrusevičius drauge su dviem bendražygiais vakar teisme pasakė paskutinį žodį. Šiandien teisiamųjų trijulei ketinama paskelbti nuosprendį.

Prašė nepasiųsti į nelaisvę

Pagrindiniu kaltinamuoju šioje byloje laikomas už rezistencinę veiklą Vyčio kryžiumi apdovanotas 69-erių metų A.Petrusevičius, tardamas paskutinį žodį visiškai prisipažino esąs kaltas: „Negaliu kažko daug pasakyti. Visiškai prisipažįstu pažeidęs Lietuvos Respublikos įstatymus. Norėčiau, kad teismas atkreiptų dėmesį, kad šiuo metu aš nusiginklavęs ir daugiau nežadu sugrįžti prie tokios neteisėtos veiklos. Taip pat reikėtų pabrėžti, kad mano turėti ginklai jokios realios žalos niekam nepadarė”.

Rankele pramintas A.Petrusevičius pridūrė, kad teismas neturėtų praleisti pro akis ir dar vienos svarbios aplinkybės – kaltinamojo amžiaus bei sveikatos būklės. Vyriškis pasakojo nuolat vartojantis įvairius vaistus, be to, laukiantis netrukus turėsiančios įvykti kojos operacijos: „Prašau teismo atsižvelgti į visas įmanomas teisės normas ir, jei įmanoma, neskirti man realios laisvės atėmimo bausmės”.

Gaila šeimos ir ligotos motinos

Drauge su A.Petrusevičiumi teisiami dar du kauniečiai: 73-ejų metų šaudymo sporto meistras bei buvęs krašto apsaugos savanoris Jonas Miškinis ir 43-ejų Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono būrininkas Vigirdas Dudutis. Pastarasis sakė taip pat nenorėjęs nusikalsti: „Tikrai nesinorėjo tyčia daryti kažką nusikalstamo. Nuoširdžiai gailiuosi dėl savo poelgių”.

Už kitus du teisiamuosius gerokai jaunesnis V.Dudutis teismui dėstė kiek kitokius argumentus, dėl kurių jis neva turėtų išvengti kelionės į nelaisvę. Vyriškis pasakojo pastaruoju metu nuolat besirūpinantis sunkiai sergančia motina: „Esu vienintelis sūnus šeimoje, todėl privalau rūpintis pasiligojusia motina”. V.Dudutis nepamiršo paminėti ir savo šeimos, kurioje yra du nepilnamečiai vaikai: „Medicinos seserimi dirbanti žmona būtų nepajėgi viena išlaikyti šeimą. Be to, sūnus jau paauglys, todėl tokiame amžiuje tėvas jam tikrai reikalingas”.

Iš susijaudinimo apsiverkė

Bene didžiausią emocinį efektą teismui ir proceso dalyviams bei sausakimšoje salėje susirinkusiems žiūrovams padarė J.Miškinio išrėžta kalba. Vos tik ištaręs pirmuosius žodžius vyriškis smarkiai susijaudino ir apsiašarojo, todėl jam kalbėti buvo vis sunkiau. J.Miškinis pasakojo prieš penkiasdešimt metų tapęs medžiotoju ir niekada jokių problemų su ginklais neturėjęs. Jis pabrėžė esąs šaudymo sporto meistras, todėl nemažą dalį savo gyvenimo praleidęs šaudykloje, kur treniravosi pats ir mokė kitus.

„Pas mane rastas graižtvinio šautuvo vamzdis yra kone relikvinis, pagamintas dar sovietmečiu. Su juo 1991-ųjų sausį stojau ginti Vilniaus televizijos bokšto, o po to budėjau prie Seimo rūmų, – kūkčiodamas dėstė J.Miškinis. – Nusikaltau pirmą kartą gyvenime ir dėl to labai gailiuosi. Visiškai pripažįstu savo kaltę ir nesutinku su prokuroro nuomone, kad mano atgailavimas yra nenuoširdus. Gal tik nežinodamas daugybės teisinių niuansų netyčia ne taip išsireiškiau. Suprantu, kad Algirdui Petrusevičiui pagamindamas detalę ginklui nusikaltau, bet niekad nemaniau, kad Seimo narys gali taip neatsakingai elgtis ir dar įtraukti ir mane”.

Vyriškis, kaip ir kiti du teisiamieji, prašė teismo neskirti jam realios laisvės atėmimo bausmės. Pasak J.Miškinio, prieš skelbdamas nuosprendį, teismas turėtų atsižvelgti į jo nuopelnus Lietuvai, garbų amžių ir niekuomet nesuterštą jo vardą.

Priminsime, kad prokuroras siūlė teismui sunkesniais nusikaltimais kaltinamus Vyčio ordino kavalierių A.Petrusevičių bei Vytauto Didžiojo jėgerių batalione tarnaujantį profesinės karo tarnybos seržantą V.Dudutį nuteisti ketveriems metams laisvės atėmimo. Kartu su jais teisiamųjų suole sėdėjusiam buvusiam krašto apsaugos savanoriui J.Miškiniui Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika siūlė skirti trisdešimt parų arešto ir atimti teisę trejus metus nešiotis šaunamąjį ginklą.

Šiandien ryte Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija ketina paskelbti nuosprendį šioje didelio rezonanso sulaukusioje byloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.