Parlamentarai užsimojo nupūsti dulkes nuo mįslingosios žūties

Seime sudaryta dar viena laikinoji tyrimo komisija, kuriai teks raustis dešimties metų senumo įvykiuose

Darbo partijos frakcijos narė Loreta Graužinienė paskirta vadovauti dar vienai Seimo laikinajai komisijai. Šįkart sudarytajai parlamentinei komisijai pavesta iš naujo išanalizuoti Valstybės saugumo departamento buvusio pareigūno ir savanorio Juro Abromavičiaus žūties prieš beveik dešimtį metų aplinkybes.

Komisijos sudarymą lydėjo aštrūs ginčai Seime, užtrukę gerokai ilgiau, nei buvo numatyta darbotvarkėje. Dėl to nukentėjo Vyriausybės nariai, kurie parlamento posėdžių salėje daugiau kaip valandą tuščiai pralaukė, kol prasidės klausimų ministrams laikas.

Gausūs konservatoriaus siūlymai atmesti

Socialliberalų inicijuotos komisijos sudarymą parėmė 78 iš 82 posėdyje dalyvavusių Seimo narių, tik vienas parlamentaras buvo prieš, du susilaikė. Tačiau taip vieningai balsuota tik po ilgų debatų, ką ši komisija turėtų nuveikti.

Ilgiausiai užtruko konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymų svarstymas. Tėvynės sąjungos atstovas siūlė tirti ne tik J.Abromavičiaus žūties aplinkybes, bet aiškintis ir šio įvykio sąsajas su kitais politinį rezonansą sukėlusiais 1990-1997 metais įvykusiais sprogdinimais bei savanorių maištu miškuose netoli Kauno.

Komisiją inicijavusios Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas teigė, kad konservatoriai savo siūlymais siekia tiek išplėsti komisijos tyrimų objektą, kad tyrimas būtų tiesiog neįmanomas dėl klausimų gausos. Tokią jo nuomonę parėmė dauguma parlamentarų. Jie vieną po kito atmetinėjo J.Razmos siūlymus.

Prasėdėjo tuščiai

Šis svarstymas užtruko beveik dvi valandas. Dėl to visiškai sužlugo Seimo iš anksto patvirtinta darbotvarkė. Neįvyko netgi tradiciškai ketvirtadieniais į darbotvarkę įrašyta Vyriausybės valanda, kai Seimo nariai užduoda į posėdį atvykusiems premjerui ir ministrams aktualius klausimus.

Beveik visi ministrai kartu su premjeru Gediminu Kirkilu laiku susirinko į plenarinį posėdį, susėdo į Vyriausybės nariams skirtą ložę, tačiau prasėdėjo ten daugiau kaip valandą visiškai tuščiai, tik klausydamiesi Seimo narių ginčų dėl laikinosios komisijos sudarymo.

Valdantieji socialdemokratai siūlė iš pagarbos Vyriausybei diskusijas dėl komisijos atidėti vakariniam posėdžiui ir pradėti Vyriausybės valandą. Tam pritarė ir opozicinių liberalų atstovas Kęstutis Glaveckas: „Mes pažeidžiame Statutą. Juk Vyriausybė sėdi ir per tą laiką galėtų melstis už savo padarytas ar nepadarytas klaidas. Bet šiaip Vyriausybę laikyti, kaip dabar, pakabintą ore, yra neprotinga ir, man atrodo, nenaudinga”.

Tačiau siūlymams atidėti komisijos sudarymo klausimą ir surengti Vyriausybės valandą nebuvo pritarta. Ministrai, valandą klausęsi parlamentarų ginčų, atsistojo iš savo vietų ir paliko posėdžių salę.

Užduota daug klausimų

Atmetus J.Razmos pasiūlymus laikinajai komisijai užduoti klausimai devyniomis temomis, tarp jų – kokią J.Abromavičius turėjo surinkęs informaciją apie rezonansinius nusikaltimus, kam ji buvo pateikta, ar buvo atvejų, kai teisėsaugos institucijų pareigūnams, tiriantiems J.Abromavičiaus žūties aplinkybes, buvo bandoma daryti poveikį, kodėl vienas iš minimų J.Abromavičiaus nužudymo byloje asmenų Algirdas Petrusevičius buvo įtrauktas į 1996 metų Seimo rinkimų kandidatų sąrašą.

Komisijoje, kuri išvadas turi pateikti iki vasario 1 dienos, dirbs dvylika parlamentarų iš visų frakcijų. Komisijos pirmininke paskirta L.Graužinienė. Ji vadovavo jau ne vienai parlamentinei komisijai, tarp jų ir toms, kurios tyrė Vilniaus mero Artūro Zuoko galimai korumpuotą veiklą bei vadinamąjį Turniškių skandalą. L.Graužinienės pavaduotoju paskirtas socialliberalas Vaclovas Karbauskis.

J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino. Generalinei prokuratūrai nutraukus ikiteisminį tyrimą, Seime kilo iniciatyvos atlikti parlamentinį.

Seime kartą jau buvo sudaryta laikinoji komisija, tyrusi saugumo pareigūno žūtį. Ji dirbo 1997 metais, tuo metu jai vadovavo konservatorius Sigitas Kaktys. Tačiau ši komisija per savo kadenciją nieko nenuveikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.