Vėžiu sergantieji eilėse nesikankina

Uostamiestyje vėžiu sergantys žmonės pas gydytoją patenka keturis kartus greičiau nei Vilniuje.

Pasak Klaipėdos ligoninės vadovų, jų įstaigoje ilgiausios eilės siekia apie dvi savaites.

Tuo tarpu Vilniuje Onkologijos institute – iki dviejų mėnesių ar net pusmečio. „Klaipėdos” žurnalistai patikrino, ar tai tiesa.

Eilėje – 175 dienos

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas išvydo tikrąją padėtį medicinos įstaigose – pusmečiais trunkančias pacientų kančias ir pastangas patekti pas gydytojus. Tiesa, kol kas jo akiratin pateko tik onkologiniai ligoniai ir tik Vilniuje.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Rasa Eilunavičienė „Klaipėdai” sakė, jog Vilniaus universiteto Onkologijos institute konsultacijos pas medikus pacientams tekdavo laukti net iki pusės metų.

Pavyzdžiui, dėl krūtų patologijos eilės siekdavo 53 dienas, urologo konsultacijos reikdavo laukti 41, dermatovenerologo – 30 dienų, o konsultacijų dėl gerybinių patologijų eilė siekė net 175 dienas.

Pinigų stygiumi besiskundžianti įstaiga dėl tokios padėties dar šiais metais gaus papildomą finansavimą – 1,2 mln. litų, už kuriuos įsipareigojo pertvarkyti darbą taip, kad eilės sutrumpėtų.

Vargas dėl krūtų

Dabar ministerija susidomėjo, kiek eilėse pas onkologus žmonės laukia kituose miestuose.

Vakar ji buvo informuota, kad Klaipėdos ligoninės Onkologijos departamente eilių beveik nėra. Ilgiausia eilė čia, kaip ir Vilniuje, susidaro pas gydytojus chirurgus dėl krūtų patologijos. Ji siekia iki 14 dienų. Pulmonologo konsultacijos onkologiniai ligoniai laukia iki penkių, chemoterapeuto – iki dviejų dienų, pas urologą, dermatovenerologą, ginekologą, otorinolaringologą, pilvo chirurgą, radiologą eilių nėra ir pacientai gali pakliūti tą pačią dieną.

Registruoti atsisakė

Tą patį „Klaipėdai” vakar tikino ir Klaipėdos ligoninės vyriausiasisgydytojas habil.dr. Vinsas Janušonis, ir šios įstaigos Onkologijos departamento vadovas Martynas Pušinskas.

Gerokai po pietų paskambinę į Ambulatorinio konsultacinio skyriaus onkologijos poskyrį įsitikinome, kad vadovai beveik nemelavo.

Atvykti konsultacijai dėl krūtų patologijos žurnalistei buvo pasiūlyta po 20 dienų – lapkričio 29-ąją.

Tačiau užsirašyti kitam mėnesiui pas gydytojus nepavyko. Buvo paaiškinta, kad registracija kitam mėnesiui prasidės tik šio mėnesio 20 dieną.

Telefonas įkaista

M.Pušinskas paneigė, kad taip iškreipiama tikroji situacija. Dėl tokios registracijos nežinia, kokio ilgio eilė pas onkologus susidarytų iš tiesų.

Onkologijos departamento vadovas sakė, jog kitaip organizuoti darbą būtų sudėtinga. Onkologinius ligonius konsultuojantys gydytojai dirba skyriuose, operuoja, budi, konsultuoja ne tik onkologinius ligonius, tad kiekvieną mėnesį sudaromas naujas jų konsultacijų Onkologijos departamente grafikas. Jį patvirtinus, nuo 20 dienos pradedama registracija kitam mėnesiui.

M.Pušinksas neslėpė, jog kiekvieno mėnesio 20 dieną ir dar keletą dienų vėliau registratūros telefonas kaista, o pačioje registratūroje – apgultis. Tačiau vėliau ir vėl įsivyraujanti ramybė. Pirmosiomis registracijos dienomis užsirašoma ne daugiau nei dviem konsultacijų savaitėms.

Tyrimas – po mėnesio

V.Janušonis, prieš keletą metų pats buvęs sveikatos apsaugos ministru, sakė, kad eilės pas gydytojus susidaro ne dėl pinigų stygiaus, o dėl prasto darbo organizavimo.

Onkologijos konsultacinėje ambulatorinėje poliklinikoje pacientai registruojami ir gydytojai dirba kasdien nuo 8 iki 16 valandos, tačiau, pasak įstaigos vadovo, žmonių čia nebelieka antrą trečią valandą dienos. Todėl nei ilginti darbo laiko, nei steigti papildomų etatų nesiruošiama.

V.Janušonį kur kas labiau nei eilės pas gydytojus jaudina eilės kai kuriems tyrimams atlikti. Pavyzdžiui, tyrimo kompiuteriniu tomografu, kuris yra labai svarbus vėžio diagnostikai ir gydymo kontrolei, šiuo metu tenka laukti mėnesį, o buvo laikas, kai eilė siekė net tris mėnesius. Įstaigos vadovas tikisi, kad greitai kompiuterinio tomografo tyrimo ambulatoriniams pacientams nereikės laukti ilgiau nei tris savaites.

Išvyksta nedaugelis

Klaipėdos ligoninės vadovai užtikrino, kad uostamiestyje teikiama onkologinė pagalba beveik nesiskiria nuo tos, kuri teikiama Onkologijos institute. Pasak M.Pušinsko, į Vilnių gydytis išvykstančių onkologinėmis ligomis sergančių klaipėdiečių nėra ir procento. Dažniausiai į Vilnių žmonės keliauja dėl itin retų onkologinių patologijų.

Klaipėdoje suteikiama šeštadalis onkologinės pagalbos šalyje. Čia per metus ligoninėje gydoma apie 6 tūkstančius vėžiu sergančių žmonių, ambulatoriškai suteikiama daugiau nei 30 tūkstančių konsultacijų.

V.Janušonis sakė, jog Onkologijos instituto Vilniuje stacionare per metus gydoma apie 10 tūkstančių žmonių. Daugiausia – apie 13 tūkstančių onkologinių ligonių – gydoma Kauno universiteto ligoninėje.

Iš viso šalyje yra penki onkologijos centrai. Be jau minėtų, dar du veikia Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.