Valstybei nenaudingi mainai jau uždrausti

Valstybės kontrolė ištyrė, kaip valstybės institucijos, įmonės ir įstaigos vykdė valstybei nuosavybės teise priklausiusio nekilnojamo turto mainus, įteisintus 1998 metais. „Auditas parodė, kad valstybė iš tokių mainų negaudavo maksimalios naudos, – pažymėjo valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė. – Dar auditui nesibaigus Seimas pakeitė Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymą ir panaikino galimybę atlikti tokius mainus.”

Valstybės kontrolė konstatavo, kad valstybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas galėjo būti ne mainomas, bet teikiamas privatizavimui. Įstaigų vadovai mainų poreikį aiškina tuo, kad privatizavimo atveju lėšos už privatizuotą objektą atitenka ne jo valdytojui, o patenka į Privatizavimo fondo sąskaitą. Pasak jų, būtent ši aplinkybė skatino valstybės turto valdytojus turtą mainyti, o ne perduoti jį Valstybės turto fondui privatizuoti.

Auditorių nuomone, didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad mainų metu žemės sklypai, kurie reikalingi pastatams ir statiniams eksploatuoti, nebuvo įskaičiuojami į mainomo turto vertę. Pavyzdžiui, tokį sandorį atliko Krašto apsaugos ministerija, kuri nenaudojamus sandėlius išmainė į uždarajai akcinei bendrovei priklausiusius butus. Minėtai bendrovei kartu su sandėliais buvo perduota teisė nuomotis 16 arų sklypą, esantį Vilniuje, L. Sapiegos g. 8. Kauno mechanikos mokykla negyvenamuosius pastatus ir statinius išmainė į uždarajai akcinei bendrovei priklausančią įrangą: automobilių dažymo kamerą, kėbulų lyginimo stendą, autokeltuvą, oro kompresorių ir kt. Šio turto savininkei mokykla perdavė teisę nuomotis 69 arų sklypą, esantį Kaune, Jonavos g. 196.

Audito metu nustatyta, kad Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos bei Onkologijos institutai pradėjo vykdyti turto mainus į turtą, kuris bus sukurtas ateityje. Šių institutų sudarytose preliminariose mainų sutartyse valstybinės žemės sklypas neįskaičiuotas į numatomo mainyti turto preliminarią vertę. Valstybės kontrolė rekomendavo Vyriausybei spręsti klausimą dėl šių sutarčių tolesnio vykdymo. Taip pat pasiūlyta apsvarstyti galimybę numatyti teisės aktuose nuostatas, užtikrinančias, kad valstybei nuosavybės teise priklausančių statinių perleidimo privatiems subjektams atveju būtų įvertinama jiems eksploatuoti reikalingo valstybinio žemės sklypo vertė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.