Elektra paveikus miegančiuosius, pagerėja jų atmintis

Silpna elektros srove paveikus miegančiųjų smegenis galima gerokai sustiprinti atmintį, teigia mokslininkai. Naujo nedidelės apimties tyrimo metu nustatyta, kad pusvalandis smegenų stimuliavimo elektros srove studentų rezultatus atliekant žodinės atminties testus pagerino vidutiniškai 8 procentais. Naudojant šį metodą atmintis gerinama sukuriant tokį elektros srovės pobūdį, kuris stebimas gilaus miego metu, teigia mokslininkai.

J.Bornas įsitikinęs, kad atminties pagerėjimo priežastis yra tai, kad naudota srovė eksperimentų metu atitiko elektrines bangas, stebimas esant giliojo miego fazei, kuomet, kaip manoma, vyksta atminties sutvirtinimo procesai.

Šioje miego fazėje stiprios smegenų bangos tikriausiai skatina intensyvesnį neuronų aktyvavimąsi, o tai galėtų gerinti smegenų atminties centro – hipokampo – veiklą, teigia mokslininkas.

Tačiau kai kurie mokslininkai J.Borno „giliojo miego fazės imitavimo” teoriją vertina skeptiškai. Harvardo neinvazinio smegenų stimuliavimo centro (JAV) mokslininkas Felipe Fregni teigia, kad jis su kitais mokslininkais įrodė, jog smegenų stimuliavimas miego tipo neatitinkančiomis elektros bangomis taip pat gali panašiai pagerinti atmintį.

Vis daugėja įrodymų, kad kada nors ateityje smegenų stimuliavimas gali padėti pagerinti atmintį pacientams, sergantiems demencijomis ar esant kitiems pažinimo funkcijos sutrikimams, tvirtina ekspertai.

„Tai galėtų būti labai naudingas metodas atstatant smegenų funkcijas žmonėms, patyrusiems galvos traumas”, – teigia Weill medicinos koledžo Cornell universitete (JAV) mokslininkas Danielis Herrera, tyręs panašius stimuliavimo elektra poveikius žiurkių smegenims.

Gali būti, kad šiuo metodu naudosis ir sveiki žmonės, siekiantys maksimizuoti savo smegenų produktyvumą, mano D.Herrera: „Manau, kad kiekvienas medicinos studentas šioje šalyje norėtų prisijungti prie tokio tipo įrangos namie ar bendrabutyje”. Bet jis įspėja, kad smegenų veikimas elektros srovėmis gali sukelti ir nepageidaujamų poveikių.

J.Bornas taip pat sako, kad jis „truputį neryžtingai” vertintų galimybę reguliariai naudoti elektrinį smegenų stimuliavimą siekiant pagerinti atmintį. „Galų gale, mes nežinome ar yra nepageidaujamų poveikių, kurių dabar tiesiog nepastebime”, – teigia mokslininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.